Οι πωλήσεις σπιτιών στο Μονακό πήραν «φωτιά». Και σε αυτό ευθύνονται οι Ρώσοι

Οι πωλήσεις σπιτιών στο Μονακό πήραν «φωτιά». Και σε αυτό ευθύνονται οι Ρώσοι
Photo:

Οι εκατομμυριούχοι της Ρωσίας έριξαν στο real estate του πριγκιπάτου εκατομμύρια δολάρια το 2014.

Οι πωλήσεις ακινήτων στο πλούσιο πριγκιπάτο του Μονακό –όπου ένας στους τρεις κατοίκους είναι εκατομμυριούχοι- γνώρισαν το 2014 μια χρονιά-ρεκόρ. Σύμφωνα με το μεσιτικό γραφείο Savills, η αγορά ακινήτων έφτασε το περασμένο έτος το ποσό των 2,4 δισ. ευρώ, φτάνοντας έτσι για πρώτη φορά τα δεδομένα του 2007.

Η πτώση της αξίας του ευρώ κατέστησε το Μονακό πιο ελκυστικό για επενδυτές από τις ΗΠΑ, κάτι το οποίο κι εκμεταλλεύτηκαν.

Όμως πολύ μεγάλη ροή χρήματος προς το πριγκιπάτο παρατηρήθηκε από τη Ρωσία. Μάλιστα, η έρευνα της Saville έδειξε ότι οι Ρώσοι εκατομμυριούχοι ήταν πολύ δραστήριοι το 2014.

Όσοι πλήρωσαν σε αμερικανικά δολάρια κέρδισαν περίπου 20% από την αλλαγή των νομισματικών ισοτιμιών. Για παράδειγμα, μια βίλα των 2,2 εκατ. δολαρίων, στοίχιζε 2,8 εκατ. δολάρια πριν από έναν χρόνο.

Το Μονακό είναι η δεύτερη πιο πολύτιμη αγορά ακινήτων μετά το Χονγκ Κονγκ. Το κόστος ανά τετραγωνικό μέτρο στο Χονγκ Κονγκ είναι περίπου 115.000 δολάρια, στο Μονακό 96.300 δολάρια και στη Νέα Υόρκη 65.270 δολάρια.

Το Μονακό θεωρείται ο μαγνήτης των πλουσίων όλου του κόσμου. Με μέγεθος μόλις 6% του Μανχάταν, η πόλη-κράτος έχει συγκεντρωμένο το πλουσιότερο κομμάτι του πληθυσμού ενώ ο φόρος εισοδήματος είναι μηδενικός.

Το συνηθισμένο τοπίο του λιμανιού της πολλής που γεμίζει από σούπερ γιοτ και πολυτελή οχήματα αποτελεί πόλο έλξης για τους δισεκατομμυριούχους του πλανήτη, οι οποίοι συνδυάζουν συνήθως την αγορά ακινήτου εκεί, με ένα ακόμη ακίνητο σε Λονδίνο, Νέα Υόρκη και Μόσχα.