ΟΗΕ: Εγκλήματα πολέμου οι επιθέσεις στην ανατολική Γούτα – Αγώνας να φτάσει ανθρωπιστική βοήθεια

ΟΗΕ: Εγκλήματα πολέμου οι επιθέσεις στην ανατολική Γούτα – Αγώνας να φτάσει ανθρωπιστική βοήθεια
epa06572157 A handout photo made available by the Syrian Arab Red Crescent (SARC) shows a convoy of trucks carrying aid material heading to Afrin and Tall Riffat districts in the countryside of Aleppo, Syria, 01 March 2018. According to the official Syrian Arab NEWs Agency (SANA), a convoy of 28 trucks, carrying food and health materials and other relief goods, entered the crossing of al-Zyiara heading for Afrin area under the supervision of the Syrian Arab Red Crescent (SARC) and the International Committee of the Red Cross (ICRC). Turkey on 20 January 2018 launched its military operation into Afrin in a bid to clear the region of Kurdish YPG militias. EPA/SARC HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Να παραπεμφθεί η Συρία στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ζητά ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Οι αεροπορικές επιδρομές εναντίον του θύλακα της Ανατολικής Γούτας και τα πλήγματα από τις περιοχές που ελέγχουν οι αντάρτες εναντίον της Δαμασκού το πιθανότερο συνιστούν εγκλήματα πολέμου και πρέπει να ασκηθούν διώξεις σε βάρος των ενόχων, είπε σήμερα ο Ζέιντ Ραάντ αλ Χουσέιν, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, οι αυτουργοί αυτών των εγκλημάτων θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα αναγνωριστούν και ότι συγκεντρώνονται στοιχεία με σκοπό να ασκηθούν ποινικές διώξεις στο μέλλον.

«Η Συρία πρέπει να παραπεμφθεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Οι όποιες απόπειρες παρακώλυσης στην απονομή της δικαιοσύνης και προστασίας αυτών των εγκληματιών είναι επαίσχυντες», υπογράμμισε ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών στην ομιλία που εκφώνησε ενώπιον του Συμβουλίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, το οποίο συνεδρίασε εκτάκτως στη Γενεύη για το θέμα της Ανατολικής Γούτας έπειτα από αίτημα της Βρετανίας.

Άμεση ανάγκη να επιτραπεί η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή

Η κυβέρνηση της Συρίας μπορεί να επιτρέψει την άφιξη αυτοκινητοπομπής με ανθρωπιστική βοήθεια για 180.000 ανθρώπους στην πόλη Ντούμα στον ανταρτοκρατούμενο θύλακα της Ανατολικής Γούτα, δήλωσε σήμερα ο περιφερειακός διευθυντής της UNICEF για τη Μέση Ανατολή. Ο Γκέερτ Καπελέρε σημείωσε επίσης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Γενεύη ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία για την αποστολή κι άλλων αυτοκινητοπομπών με βοήθεια για τους υπόλοιπους από τους συνολικά 400.000 ανθρώπους που ζουν στον θύλακα αυτόν, ούτε κάποια συμφωνία για την απομάκρυνση των περίπου 1.000 ανθρώπων που χρήζουν επειγόντως ιατρικής περίθαλψης.

«Έχουμε μια ένδειξη από την κυβέρνηση της Συρίας ότι θα επιτραπεί η αποστολή στις 4 Μαρτίου μιας αυτοκινητοπομπής με ανθρωπιστική βοήθεια, δηλαδή μεθαύριο. Ελπίζουμε ότι η ένδειξη αυτή θα μετατραπεί σε αμετάκλητη δέσμευση», σημείωσε «Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε αυτή».

Η βοήθεια που θα μεταφέρει η αυτοκινητοπομπή αυτή συνίσταται κυρίως σε τρόφιμα και ιατροφαρμακευτικά είδη και πιστεύεται ότι θα βοηθήσει περίπου 70.000 παιδιά από τα 200.000 που βρίσκονται στην Ανατολική Γούτα. Τα επίπεδα οξέος υποσιτισμού, που είναι το πιο επικίνδυνο στάδιο, δεκαπλασιάστηκαν τους τελευταίους έξι μήνες μεταξύ των παιδιών στον θύλακα, υπογράμμισε ο Καπελέρε.

Η συριακή κυβέρνηση είχε αφαιρέσει από προηγούμενες αυτοκινητοπομπές την ιατροφαρμακευτική βοήθεια για να μην χρησιμοποιηθεί για τη νοσηλεία εμπλεκομένων στις μάχες, το οποίο αποτελεί προφανώς παραβίαση της διεθνούς νομοθεσίας. Ο Καπελέρε σημείωσε ότι αυτό είναι πιθανόν να συμβεί ξανά. «Ως την Κυριακή ας είμαστε ρεαλιστές, έχουμε δει στο παρελθόν να αφαιρούνται από μερικές αυτοκινητοπομπές προμήθειες, κυρίως χειρουργικές», είπε.

Η Ανατολική Γούτα, ένα προάστιο της Δαμασκού το οποίο έχουν υπό τον έλεγχό τους οι αντάρτες, πολιορκείται από τις δυνάμεις του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ από το 2013. Τις τελευταίες εβδομάδες οι κυβερνητικές δυνάμεις έσφιξαν τον κλοιό γύρω από τον θύλακα, μην επιτρέποντας σε σχεδόν καμία βοήθεια να φτάσει εκεί, ενώ την ίδια ώρα εξαντλούνται τα αποθέματα σε τρόφιμα και ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό.