Οικονομία: Πώς θα ρυθμιστεί ιδιωτικό χρέος 247 δισ. ευρώ

Οικονομία: Πώς θα ρυθμιστεί ιδιωτικό χρέος 247 δισ. ευρώ
Illustration - A Greek euro coin is on in Schwerin, Germany in a body of water in which the Greek flag is reflected (posed photo, 22 June 2015. Because of the Greek debt crisis, the leaders of the euro countries are meeting for a special session. The Greece aid program expires at the end of June on the European side and the country threatens bankruptcy. Photo: JENS BUETTNER/dpa (Photo by JENS BUTTNER / ZB / dpa Picture-Alliance via AFP) Photo: AFP
Την ευθύνη για τράπεζες και servicers τονίζει ο Χρ.Σταϊκούρας - Συμπληρωματικό εργαλείο ο εξωδικαστικός - Κρίσιμες οι διαπραγματεύσεις με τον δανειολήπτη

Στήριξη των εισοδημάτων, εξωδικαστικό μηχανισμό (μέσω του οποίου ρυθμίζονται 150 δάνεια την εβδομάδα) και συνεργασία με τράπεζες και διαχειριστές δανείων προκρίνει η κυβέρνηση ως λύσεις για την αντιμετώπιση των κινδύνων που απειλούν να διογκώσουν το ιδιωτικό χρέος που αγγίζει τα 250 δισ. ευρώ – λόγω της αύξησης του κόστους εξυπηρέτησης που συνεπάγεται η αύξηση των επιτοκίων του ευρώ.

Οι διαχειριστές δανείων έχουν ευθύνη να επαναξιολογήσουν τις ρυθμίσεις δανείων, λόγω της αλλαγής των συνθηκών μετά από δύο χρόνια, ενώ και οι τράπεζες, οφείλουν να διευκολύνουν στην ενημέρωση των πολιτών διότι η κοινωνία είναι διατεθειμένη να ρυθμίσει το χρέος και να μην το μεταφέρει στην επόμενη γενιά, κατά την άποψη του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα.

Ειδικότερα, το ληξιπρόθεσμο ιδιωτικό χρέος, με βάση επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) ανέρχεται σε 247 δισ. ευρώ, μοιρασμένο μεταξύ των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων, των τραπεζών και του δημοσίου. Διογκώθηκε την προηγούμενη δεκαετία -σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες- εξαιτίας της αύξησης των επιτοκίων, απόρροια της νομισματικής πολιτικής δημιουργώντας πρόβλημα σε δανειολήπτες που έχουν στεγαστικά δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όπως παραδέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο συνέδριο του STAR Forum στη Λαμία, αυτοί οι δανειολήπτες δυσκολεύονται λόγω της αύξησης των δόσεων, αν και είναι ενήμεροι. Περιγράφοντας τις σημερινές προκλήσεις, είπε ότι υπάρχουν και οι πολίτες που θέλουν ένα νέο δάνειο και δυσκολεύονται να το αποκτήσουν λόγω της αποθάρρυνσης από τα δυσβάστακτα κόστη που θα πρέπει να αναλάβουν στην πορεία του χρόνου.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από το 2019 καθώς έχει μειωθεί ο όγκος των κόκκινων δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών κι έχει μεταβιβαστεί μεγάλο μέρος του ιδιωτικού χρέους στους servicers. Επιπλέον έχουν αυξηθεί οι καταθέσεις των πολιτών κατά 50 δισ. ευρώ την τελευταία τριετία, οι τράπεζες είναι κερδοφόρες και ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειάς τους ξεπερνά το 17%. Γι’ αυτούς τους λόγους οι ελληνικές τράπεζες είναι σε πολύ καλύτερη θέση απ’ ότι στο παρελθόν για να αντέξουν σε οποιαδήποτε εξωτερική αναταραχή εάν υπάρξει -αν και δεν φαίνεται να υπάρχει με συστημικό τρόπο, σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα.

Με την ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών και άλλες λύσεις που προκρίνει η κυβέρνηση εκτιμά ότι στηρίζει την κουλτούρα πληρωμών που έχει καλλιεργηθεί τα τελευταία χρόνια όπως συμπεραίνεται από το γεγονός ότι οι πολίτες που χρωστούν στην εφορία είναι 400.000 λιγότεροι από το 2018. Διευκρινίζεται ωστόσο ότι τοκίζονται οι οφειλές. Ένα άλλο ενθαρρυντικό στοιχείο είναι ότι το 2022 το 84% της ελληνικής κοινωνίας πλήρωσε με συνέπεια όλες τι φορολογικές του υποχρεώσεις, που είναι ιστορικό ρεκόρ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σχετικά με τις λύσεις που επιχειρήθηκε να δοθούν στην διαχείριση του ιδιωτικού χρέους τα τελευταία χρόνια, απέτυχαν, σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του, με τον νόμο Κατσέλη περίπου 40.000 πολίτες έχουν χάσει τις δικαστικές υποθέσεις και έχουν φορτωθεί υπερδιπλάσιο χρέος. “Εγκλωβήσαμε ένα κομμάτι της κοινωνίας σε καθυστερήσεις κρύβοντας το πρόβλημα κάτω από το χαλί”, τονίζει.

Η Θεώνη Αλαμπάση, Ειδική Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (Ε.Γ.Δ.Ι.Χ.), με εμπειρία από τη θέση της νομικής συμβούλου στην Ειδική Γραμματεία από το 2016, εκτιμά ότι αυτοί που χρήζουν προστασίας είναι δανειολήπτες που έχουν αποπληρώσει μέρος της οφειλής τους και χρειάζονται στήριξη με αξιόπιστα εργαλεία προκειμένου να ανακάμψουν μετά τις αλλαγές που υπέστησαν οι συνθήκες της επιχειρηματικής ή κοινωνικής ζωής τους τα τελευταία χρόνια λόγω των κρίσεων.

Χαρακτήρισε αποσπασματικά τα εργαλεία ρύθμισης του παρελθόντος και προέκρινε το νόμο για τη “δεύτερη ευκαιρία” μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών. Σήμερα μέσω αυτού του θεσμού παράγονται περίπου 150 θετικές προτάσεις την εβδομάδα κι έχουν γίνει ήδη 4.222 ρυθμίσεις. Ωστόσο ο εξωδικαστικός μηχανισμός είναι μια αυτοματοποιημένη διαδικασία που δεν λύνει συνολικά το πρόβλημα. Λειτουργεί όμως συμπληρωματικά με τον θεσμό της εξυγίανσης για τις επιχειρήσεις και με τις διμερείς ρυθμίσεις, μέσω διαπραγμάτευσης του δανειολήπτη απευθείας με τις τράπεζες και τους διαχειριστές απαιτήσεων.Υπέρ των ρυθμίσεων τάσσεται και ο Αθανασόπουλος Θεόδωρος Πρόεδρος, Ένωση Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εν κατακλείδι το ιδιωτικό χρέος είναι εξίσου επώδυνο για την οικονομία με το δημόσιο χρέος. Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα τα δίδυμα ελλείμματα και τα δίδυμα χρέη είναι πάντα κακοί σύμβουλοι άσκησης οικονομικής πολιτικής. Είναι ώρα να αντιμετωπίσουμε το ιδιωτικό χρέος μιας κι έχουμε αντιμετωπίσει την πρόκληση στο δημόσιο χρέος καθιστώντας το βιώσιμο, κάτι που υποστηρίζεται από φορείς παγκοσμίως, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του είναι με σταθερά επιτόκια ενώ ως ποσοστό του ΑΕΠ εκτιμάται από την κυβέρνηση ότι θα μειωθεί φέτος κατά 50 ποσοστιαίες μονάδες μετά τη διόγκωσή του με το ξέσπασμα της πανδημίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: