Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις νέες αποκαλύψεις της Samsung

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις νέες αποκαλύψεις της Samsung
epa05174315 Samsung's mobile chief, D.J. Koh, attends the presentation of the new Samsung mobile generation at a preview day of the the Mobile World Congress in Barcelona, Spain, 21 February 2016. The Mobile World Congress 2016 will run from 22 to 25 February 2016. EPA/Alberto Estévez

Την προηγούμενη Κυριακή, η Samsung έκανε όπως αναμενόταν τα αποκαλυπτήρια στα νέα μοντέλα της, Galaxy S7 και Galaxy S7 Edge.

του Ντον Ράισινγκερ

Όπως και η προηγούμενη σειρά Galaxy S6 και Galaxy S6 Edge, έτσι και τα νέα μοντέλα παρουσιάστηκαν ενόψει του Συνεδρίου Mobile World που πραγματοποιείται στη Βαρκελώνη.

Εκτός από μια ελαφρά μεγαλύτερη μπαταρία στο Galaxy S7 Edge, δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ των δύο συσκευών Galaxy S7. Και τα δύο μοντέλα θα περιλαμβάνουν είτε οχταπύρηνο είτε τετραπύρηνο επεξεργαστή – εξαρτάται απ’ τη χώρα εισαγωγής – και θα «τρέχουν» το λειτουργικό σύστημα Android 6.0 Marshmallow της Google. Οι συσκευές έχουν δυνατότητα ασύρματης φόρτισης και, χάρη στους ενσωματωμένους αισθητήρες αφής υποστηρίζουν την πλατφόρμα κινητών πληρωμών Samsung Pay της εταιρείας.

Στην ετήσια εκδήλωση Samsung Unpacked, εκτός από τη σειρά Galaxy S7 παρουσιάστηκε και μια νέα κάμερα 360 μοιρών, γνωστή και ως Gear 360. Η εταιρεία αφιέρωσε όλη την παρουσίαση υμνώντας την εικονική πραγματικότητα, με τη βοήθεια και του CEO της Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ο οποίος εμφανίστηκε εκεί.

Η συγκυρία είναι εξαιρετικά κρίσιμη για τη Samsung. Η εταιρεία παραμένει ο μεγαλύτερος κατασκευαστής κινητών τηλεφώνων στον κόσμο, με πωλήσεις 325 εκατομμυρίων smartphone πέρυσι, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών IDC. Η επίδοση αυτή είναι σαφώς ανώτερη της Apple, η οποία πούλησε …μόλις 231,5 εκατομμύρια συσκευές.

Όμως, η εταιρεία κινδυνεύει να χάσει έδαφος στην αγορά. Στα τέλη της περυσινής χρονιάς, ανακοίνωσε ότι το 2016 θα πρόσφερε μικρότερη γκάμα συσκευών και θα βελτιστοποιούσε τη χρήση των διαθέσιμων πόρων. Μπορεί οι πωλήσεις 325 εκατομμυρίων συσκευών να αποτελούν θετική εξέλιξη, καθώς συνιστούν αύξηση 2,1% σε σχέση με τις 318,2 εκατομμύρια συσκευές που πουλήθηκαν το 2014. Όμως, αν δούμε τα στοιχεία λίγο προσεκτικότερα, καταλαβαίνουμε γιατί η Samsung ανησυχεί. Το 2015, η εταιρεία ήλεγχε 22,7% της παγκόσμιας αγοράς smartphone, μερίδιο μειωμένο σε σχέση με το 24,4% το 2014. Αντίθετα, όλοι οι ανταγωνιστές μεγέθυναν το δικό τους μερίδιο αγοράς· η Huawei, για παράδειγμα, εμφάνισε αύξηση 44,3% σε ετήσια βάση.

Η επιτυχία της Huawei γεννά ανησυχίες στη Samsung, επειδή αυτή έχει βασίσει την αύξηση των πωλήσεών της στη μεσαία τάξη της Κίνας. Η εταιρεία έρευνας Canalys είπε τον προηγούμενο μήνα ότι το μερίδιο της Samsung στην κινεζική αγορά έπεσε από το 12% στο 8% στο τέλος του τέταρτου τριμήνου. Η Huawei και η Xiaomi πλέον ελέγχουν από κοινού το ένα τρίτο της κινεζικής αγοράς, εν μέρει επειδή αντλούν πελάτες από τη Samsung.

«Δεχόμενη πίεση τόσο από την Apple στα ακριβά μοντέλα, όσο κι από την Huawei και την Xiaomi στα φτηνότερα, η Samsung βρίσκεται πλέον σε μια μάχη με πολλά μέτωπα» σημειώνει η IDC.

Εκεί έγκειται και η σημασία της σειράς Galaxy S7 για τη Samsung. Μια καλή αρχή για το 2016 θα βοηθήσει την εταιρεία να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό. Όμως, καθώς η Huawei συνεχίζει να σημειώνει επιτυχία διεθνώς και το iPhone 7 σαρώνει, είναι πιθανό ότι η Samsung δεν θα βγει αλώβητη απ’ αυτή τη μάχη.

Για την ώρα, η Samsung διαφημίζει το Galaxy S7 ως το πιο μοντέρνο και προχωρημένο smartphone – και είναι πολύ πιθανό ότι έχει δίκιο.