Όλα τα βλέμματα στραμμένα στο Νταβός

Όλα τα βλέμματα στραμμένα στο Νταβός

Οι διεθνείς επενδυτές βλέπουν «φως» για την παγκόσμια οικονομία. 

Περισσότερο αισιόδοξοι εμφανίζονται οι διεθνείς επενδυτές για το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας, σύμφωνα με έρευνα του πρακτορείου Bloomberg, με αφορμή το Παγκόσμιο Συνέδριο στο Νταβός της Ελβετίας.  Συγκεκριμένα το 59% από τους 477 συνδρομητές του πρακτορείου –επενδυτές, αναλυτές και χρηματιστές– που ερωτήθηκαν την περασμένη εβδομάδα δήλωσαν ότι οι οικονομικές προοπτικές βελτιώνονται, από 33% τον Νοέμβριο. Πρόκειται για το πλέον αισιόδοξο αποτέλεσμα από τον Ιούλιο του 2009, οπότε άρχισε αυτή η έρευνα.

Η έρευνα υπογραμμίζει τη μετατόπιση των επενδυτών και πάλι προς τις αναπτυγμένες οικονομίες, πέντε χρόνια μετά την αναστάτωσή τους από τη χρηματοπιστωτική κρίση και την ύφεση.  Αντίθετα τώρα, είναι οι αναδυόμενες αγορές, οι οποίες στήριξαν την παγκόσμια οικονομία εν μέσω της ύφεσης, αλλά τώρα προκαλούν ανησυχία.

ΔΝΤ: Στο 4% ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας το 2014

Το 72% των συνδρομητών δήλωσε ότι η αμερικανική οικονομία βελτιώνεται από 53% πριν από ένα χρόνο. Το 49% δήλωσε το ίδιο για την Ευρωζώνη – ποσοστό τριπλάσιο από πέρυσι τον Ιανουάριο και το υψηλότερο από τον Σεπτέμβριο του 2011 που τέθηκε για πρώτη φορά το ερώτημα. Το 48% δήλωσαν ότι ενισχύεται η Ιαπωνία. Αντίθετα, μόνο το 13% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι βελτιώνεται η κινεζική οικονομία, ενώ το 36% δήλωσαν ότι επιδεινώνεται και σχεδόν οι μισοί ότι είναι σταθερή. Το 44% σημείωσαν ότι η βραζιλιάνικη οικονομία εξασθενεί.

Ο ενθουσιώδης τόνος αναμένεται να ενισχυθεί, όταν από αύριο θα συγκεντρώνονται στις ελβετικές Άλπεις περισσότεροι από 2.500 οικονομικοί, επιχειρηματικοί και πολιτικοί ηγέτες, σημειώνει το δημοσίευμα του Bloomberg. Οι σύνοδοι του Νταβός των τελευταίων ετών είχαν επισκιασθεί από κρίσεις: την ύφεση του 2009 και τους φόβους που ακολούθησαν για τη διάλυση της Ευρωζώνης. Ακόμη και πέρυσι, υπήρχαν φόβοι για το ενδεχόμενο ενός λάθους στη δημοσιονομική πολιτική των ΗΠΑ ή μίας ανώμαλης προσγείωσης της κινεζικής οικονομίας.

«Το κλίμα είναι πιθανότατα καλύτερο και θετικό. Αντανακλά τη βελτίωση της κατάστασης στην παγκόσμια οικονομία και τις χρηματοπιστωτικές αγορές», δήλωσε ο γνωστός Αμερικανός Νουριέλ Ρουμπινί, πρόεδρος της εταιρείας Roubini Global Economics, ο οποίος προειδοποίησε το 2007 από το βήμα του συνεδρίου στο Νταβός για τα επικείμενα οικονομικά δεινά.