Όλα τα βλέμματα στραμμένα στο πρώτο debate Τραμπ- Μπάιντεν ενόψει των εκλογών

Όλα τα βλέμματα στραμμένα στο πρώτο debate Τραμπ- Μπάιντεν ενόψει των εκλογών
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τα φορολογικά του προέδρου Τραμπ, αλλά και οι δραστηριότητες του Χάντερ Μπάιντεν, αναμένεται να είναι τα σημεία αιχμής μεταξύ των δύο προεδρικών υποψηφίων κατά την πρώτη τους τηλεοπτική αντιπαράθεση.

Η εκρηκτική είδηση ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν πλήρωσε ομοσπονδιακό φόρο εισοδήματος για μία δεκαετία και μόλις 750 ευρώ τη χρονιά που ήταν υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ, αλλά και κατά τον πρώτο χρόνο της προεδρικής θητείας του στο Λευκό Οίκο, έδωσε στο Δημοκρατικό προεδρικό υποψήφιο Τζο Μπάιντεν ένα ισχυρό πολιτικό χαρτί, την κατάλληλη στιγμή και λίγο πριν από την πρώτη δημόσια τηλεοπτική αντιπαράθεση μεταξύ των δύο υποψηφίων για την προεδρία των ΗΠΑ, σχολιάζει το POLITICO.

Ο Τραμπ αναμένεται ότι θα διαθέσει μέρος του δικού του τηλεοπτικού χρόνου στην προγραμματισμένη για σήμερα το βράδυ (21:00 τοπική ώρα / 4:00 τα ξημερώματα της Τετάρτης, ώρα Ελλάδας) πρώτης προεκλογικής τηλεοπτικής αντιπαράθεσης, κάνοντας αναφορά στο γιο του Μπάιντεν, τον Χάντερ, κατηγορώντας τον ότι είχε εισοδήματα εκατομμυρίων δολαρίων από τις επιχειρηματικές δραστηριότητές του στο εξωτερικό κατά την περίοδο που ο πατέρας του ήταν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ.

Ωστόσο οι πολιτικοί σύμμαχοι του Μπάιντεν υποστηρίζουν ότι το γεγονός ότι ο πρόεδρος Τραμπ δεν πλήρωσε φόρους για χρόνια, ενώ μέχρι σήμερα βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τις φορολογικές αρχές (IRS) σχετικά με επιστροφή φόρουύψους 73 εκατομμυρίων δολαρίων που έλαβε, θα εκμηδενίσει κάθε προσπάθεια του Τραμπ να παρουσιάσει τον Μπάιντεν και την οικογένειά του, ως συμμετέχοντες στο βάλτο (οικονομικών συμφερόντων) της Ουάσιγκτον.

Το ρεπορτάζ της εφημερίδας The New York Times έδειξε ότι ο Τραμπ θα χρωστάει περισσότερα από 400 εκατομμύρια δολάρια από δάνεια κατά την επόμενη τετραετία που θα παραμένει στο Λευκό Οίκο, στην περίπτωση που κερδίσει στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

«Είναι δύσκολο ακόμη και να βρει λέξεις για αυτό το επιχείρημα» δήλωσε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Κρις Κουνς, σχολιάζοντας την προσπάθεια του Αμερικανού προέδρου να παρουσιάσει τον Χάντερ Μπάιντεν ως έναν στυγνό εκμεταλλευτή του συστήματος, όταν ο πατέρας του ήταν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ.

«[Τα όσα αποκαλύφθηκαν] ξεκαθαρίζουν ότι ο άνθρωπος που επωφελήθηκε περισσότερο από το φορολογικό σύστημα και το χρησιμοποίησε κατάλληλα για το προσωπικό του όφελος, ήταν ο πρόεδρος μας» πρόσθεσε ο Κουνς.

Από την άλλη μεριά, οι συνεργάτες του προέδρου Τραμπ και οι πολιτικοί του σύμμαχοι απέρριψαν την αναφορά των Times, ως ακόμη πιο παλιά νέα. Οι Δημοκρατικοί (υποστηρίζουν οι πολιτικοί σύμμαχοι του Τραμπ) φωνάζουν δυνατά για τις φορολογικές επιστροφές του, από το 2016. Ακόμη και το χειρότερο δημοσίευμα εφημερίδας, η αναφορά του Γενικού Επιθεωρητή ή η ακρόαση για την προεδρική παραπομπή, δεν κατόρθωσαν να τον μειώσουν, τουλάχιστον μεταξύ των σκληροπυρηνικών υποστηρικτών του, όπως τονίζουν από την πλευρά τους οι σύμβουλοι των κινήσεων του Τραμπ, εδώ και πολύ καιρό.

Η πρώτη τηλεοπτική προεκλογική αντιπαράθεση μεταξύ των δύο προεδρικών υποψηφίων θα πραγματοποιηθεί στο Κλίβελαντ του Οχάιο, με συντονιστή τον παρουσιαστή του Fox News Κρις Ουάλας και θα έχει διάρκεια 90 λεπτών.