«Όλα του γάμου δύσκολα» – Πώς επηρεάζεται το πολιτικό σκηνικό

«Όλα του γάμου δύσκολα» – Πώς επηρεάζεται το πολιτικό σκηνικό
The father of a bride wears a rainbow flag during the wedding ceremony at the Court of Justice of the State of Rio de Janeiro in Rio de Janeiro, Brazil, on December 8, 2013. 130 gay couples are getting married in the first massive wedding ceremony since the first gay marriage in Rio de Janeiro in 2011. AFP PHOTO / YASUYOSHI CHIBA (Photo by YASUYOSHI CHIBA / AFP) Photo: AFP
Ενώ στην αρχή φαινόταν ότι το ζήτημα θα προκαλέσει μονομερώς ρωγμή στην κυβερνητική πλειοψηφία, αποδεικνύεται πως αντιστάσεις υπάρχουν και στα κόμματα της Κεντροαριστεράς.

Έχουν περάσει έξι μέρες από τη συνέντευξη του Πρωθυπουργού στην ΕΡΤ και την τοποθέτηση του για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και η πολιτική συζήτηση περιστρέφεται αποκλειστικά γύρω από το θέμα αυτό. Μια συζήτηση για ένα θέμα χαμηλής πολιτικής ανέδειξε μια σειρά από χαρακτηριστικά του πολιτικού μας συστήματος που αντανακλούν κυρίως στο διχασμό της ελληνικής κοινωνίας επάνω στο ζήτημα, επιβεβαιώνουν όμως πως αργά αλλά σταθερά βρισκόμαστε σε μια τροχιά σύγκλισης με την υπόλοιπη Δυτική Ευρώπη. Αρκεί μια ματιά στις μετρήσεις κοινής γνώμης για να διαπιστώσει κανείς ότι στο θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών ο κόσμος είναι μοιρασμένος, ενώ στο πεδίο της τεκνοθεσίας οι απαντήσεις είναι συντριπτικά υπέρ του όχι. Κι όπως λένε οι δημοσκόποι, οι αριθμοί αυτοί κινούνται δυναμικά – όσο διαρκεί η συζήτηση και ακούγονται περισσότερες απόψεις στο δημόσιο διάλογο.

Ενώ πάντως στην αρχή φαινόταν ότι το ζήτημα θα προκαλέσει μονομερώς ρωγμή στην κυβερνητική πλειοψηφία, αποδεικνύεται πως αντιστάσεις υπάρχουν και στα κόμματα της Κεντροαριστεράς. Μόνο με ενθουσιασμό δεν αποδέχθηκαν το Σχέδιο Νόμου στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ και στο ΠΑΣΟΚ υπάρχουν αρκετοί βουλευτές που θα απέχουν ή θα καταψηφίσουν. Το ζήτημα πάντως δεν αφορά στο εάν θα υπερψηφιστεί το νομοθέτημα (οι κυβερνητικοί υπολογίζουν σε πάνω από 100-120 θετικές ψήφους σε βουλευτές της ΝΔ, ενώ θετικά θα ψηφίσει και η πλειοψηφία από ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά και Πλεύση) αλλά το τι κραδασμούς θα προκαλέσει στην κυβερνητική παράταξη. Το ερώτημα είναι δηλαδή, το εάν ένα ταυτοτικό θέμα μπορεί να αποτελέσει θρυαλλίδα εξελίξεων στο κυβερνητικό στρατόπεδο, λίγους μήνες πριν τις ευρωεκλογές, ενώ η κυριαρχία του παραμένει αδιαμφισβήτητη, με την αντιπολίτευση να σέρνεται γύρω από τις εξελίξεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η απάντηση δεν είναι μονοσήμαντη. Το νομοθέτημα έρχεται από ένα Κεντροδεξιό κόμμα όπως η ΝΔ που μπορεί να έχει στραφεί στο Κέντρο επί Κυριάκου Μητσοτάκη, δεν παύει πάντως να αποτελεί ένα συντηρητικό κόμμα με βασικό κορμό τους δεξιούς ψηφοφόρους. Γύρω από τον πρώην Πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά συνασπίζεται ένας μικρός αριθμός βουλευτών που θα ήθελε μια πιο καθαρή δεξιά πολιτική σε μια σειρά ζητημάτων. Ας μην ξεχνάμε ότι τα δυο πεδία στα οποία η κυβέρνηση χάνει πόντους είναι αυτά της ασφάλειας και της ακρίβειας, δυο μάχες που δίνει αλλά δεν μπορεί να κερδίσει. Και ειδικά στην πρώτη υπάρχουν δεξιές φωνές που ζητάνε μεγαλύτερη καταστολή και αυστηρότερη αστυνόμευση στις πόλεις.

Ο Πρωθυπουργός τα γνωρίζει όλα αυτά, όμως είναι αποφασισμένος να περάσει το νομοθέτημα και να αποδείξει ότι πρώτον, ο ίδιος θα συνεχίσει να κυριαρχεί πολιτικά στο κέντρο, ορίζοντας ο ίδιος την ατζέντα και έχοντας πάντα την πρωτοβουλία των κινήσεων και δεύτερον, ότι η Νέα Δημοκρατία, υιοθετώντας τη γραμμή που χάραξαν όλα τα κεντροδεξιά κόμματα στην Ευρώπη, εξακολουθεί να παραμένει ο βασικός άξονας ισορροπίας του πολιτικού συστήματος. Και στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει η πεποίθηση πως εφόσον ψηφιστεί, το θέμα θα εξαφανιστεί από το δημόσιο διάλογο, το ίδιο απότομα με τον τρόπο που εμφανίστηκε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: