«Όλοι οι καταναλωτές του ρωσικού φυσικού αερίου πρέπει να πληρώνουν»

«Όλοι οι καταναλωτές του ρωσικού φυσικού αερίου πρέπει να πληρώνουν»

Μήνυμα στην Ουκρανία έστειλε από το βήμα της διάσκεψης για την ενέργεια ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

«Έχοντας να αντιμετωπίσουμε πολλές καταστάσεις κρίσης, θέλω να υπενθυμίσω ένα απλό και συνηθισμένο πράγμα: είναι αναγκαίο να πληρώνουμε για τις ενεργειακές προμήθειες που έχουν γίνει», δήλωσε«υπενθυμίζοντας» στην Ουκρανία τις υποχρεώσεις της προς τη Μόσχα, ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, στην ομιλία του στη διεθνή διάσκεψη για την ενέργεια, στην οποία συμμετέχουν υπουργοί χωρών του ΟΠΕΚ, προσθέτοντας ότι η ενέργεια και η πολιτική πρέπει «να παραμένουν διαχωρισμένες».

«Ελπίζω ότι όλες οι χώρες το κατανοούν αυτό, όλοι οι καταναλωτές, είτε είναι παρόντες σε αυτό το φόρουμ , είτε όχι για οποιονδήποτε λόγο, περιλαμβανομένης της Ουκρανίας. Οι πληρωμές, γενικά, δεν πρέπει να συνδέονται με την πολιτική σε κάθε περίπτωση», επεσήμανε ο Μεντβέντεφ.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός αναφέρθηκε ακόμη στις κυρώσεις που επέβαλε η Δύση σε Ρώσους επιχειρηματίες και πολιτικούς. «Θέλουμε προβλέψιμους κανόνες του παιχνιδιού στην αγορά της ενέργειας, που να μην εξαρτώνται από διάφορα κέντρα και κάποιου είδους διακυβέρνηση».

Χθες, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θα συμμετέχει σε νέες συνομιλίες με την Ουκρανία, εάν το Κίεβο αποπληρώσει τουλάχιστον μέρος του χρέους του για το φυσικό αέριο, και ότι η Μόσχα είναι ανοικτή σε αναθεώρηση της τιμής, σε μία άμβλυνση της σκληρής στάσης που είχε υιοθετήσει από τον σχεδόν διπλασιασμό της τιμής του φυσικού αερίου για την Ουκρανία που αποφάσισε η Gazprom.

Η Ουκρανία, η οποία δεν έχει απαντήσει στη ρωσική πρόταση, έχει απορρίψει τις απαιτήσεις της Gazprom για την διαμόρφωση της τιμής στα 485 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα και κατηγόρησε τη Μόσχα ότι χρησιμοποιεί πολιτικά την ενέργεια για να τιμωρήσει την χώρα για την απομάκρυνσή της από τη ρωσική ζώνη επιρροής και τη στροφή της προς τη Δύση. Το Κίεβο θεωρεί ότι η διαμόρφωση της τιμής στα 268,5 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα θα ήταν δίκαιη.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας Αλεξάντρ Νόβακ δήλωσε σήμερα ότι θεωρεί ότι η Ουκρανία δεν θα είναι σε θέση να πληρώσει για την προμήθεια φυσικού αερίου, ακόμη και να τής χορηγηθεί έκπτωση:  «Δεν έχουμε εγγυήσεις ότι, ακόμη και αν η τιμή διαμορφωνόταν στα 100 δολάρια, πράγμα απίθανο, η ουκρανική πλευρά είναι σε θέση να πληρώσει αυτές τις τιμές, διότι εκεί υπάρχει χρεοκοπία», δήλωσε στους δημοσιογράφους στο περιθώριο των εργασιών της διάσκεψης.

Διαβάστε ακόμη:

Η Gazprom κλείνει τις «κάνουλες» του φυσικού αερίου

Γιατί κανένας δεν ακουμπάει το αφεντικό της Gazprom