Ολοένα και πιο κοντά στη στασιμότητα η Ευρωζώνη – Σε χαμηλό 5 μηνών η μεταποίηση

Ολοένα και πιο κοντά στη στασιμότητα η Ευρωζώνη – Σε χαμηλό 5 μηνών η μεταποίηση
Ο σύνθετος δείκτης PMI για τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες υποχώρησε σε χαμηλό πέντε μηνών

Σημαντική επιβράδυνση σημείωσε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο, πλησιάζοντας πιο κοντά στη στασιμότητα, με τον κλάδο της μεταποίησης να χάνει και άλλο έδαφος σύμφωνα με τα αρχικά στοιχεία της έρευνας HCOB των δεικτών PMI που παρουσιάζει η S&P Global.

Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI για τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες υποχώρησε σε χαμηλό πέντε μηνών στο 50,3 από 52,8 τον Μάιο.  Ο δείκτης για τη δραστηριότητα στις υπηρεσίες διαμορφώθηκε επίσης σε χαμηλό πέντε μηνών, στο 52,4 από 55,1 τον Μάιο, ενώ ο μεταποιητικός δείκτης κατρακύλησε σε χαμηλό 37 μηνών στο 43,6 από 44,8. Ο δείκτης για την παραγωγή στη μεταποίηση διαμορφώθηκε σε χαμηλό οκτώ μηνών στο 44,6 από 46,4 τον προηγούμενο μήνα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την υποχώρηση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης για δεύτερη συνεχόμενη φορά το α’ τρίμηνο, η πιθανότητα έχει αυξηθεί κάπως η μεταβολή του ΑΕΠ να έχει και πάλι αρνητικό πρόσημο το τρέχον τρίμηνο, εν μέρει λόγω της αδύναμης δραστηριότητας στις υπηρεσίες στη Γαλλία», σχολίασε ο Cyrus de la Rubia, επικεφαλής οικονομολόγος της Hamburg Commercial Bank. «Ακόμα και αν το βασικό μας σενάριο για μικρή ανάπτυξη στην Ευρωζώνη το β’ τρίμηνο υλοποιηθεί, η υφεσιακή τάση στον σύνθετο δείκτη PMI δείχνει ένα δύσκολο δεύτερο εξάμηνο του έτους, καθώς οι επιχειρήσεις σε όλους τους κλάδους είναι αντιμέτωπες με την επιδείνωση των βιβλίων παραγγελιών τους».