Ολοκληρώθηκαν τα συλλαλητήρια για την Εργατική Πρωτομαγιά

Ολοκληρώθηκαν τα συλλαλητήρια για την Εργατική Πρωτομαγιά
Συγκέντρωση και πορεία πραγματοποιήθηκε από μέλη του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (Π.Α.ΜΕ.), τιμώντας την Πρωτομαγιά, στο Σύνταγμα, Αθήνα, Τρίτη 1η Μαΐου 2018. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Φώτης Καραμπέτσος

Αποκαθίσταται σταδιακά η κυκλοφορία στους δρόμους της Αθήνας - Μαζικές συγκεντρώσεις και στη Θεσσαλονίκη.

Ολοκληρώθηκε το συλλαλητήριο για την εργατική Πρωτομαγιά, στην οποία συμμετείχαν οργανώσεις της Αριστεράς, σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι, και συλλογικότητες. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν αρχικά στο Μουσείο και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς την αμερικάνικη πρεσβεία.

Με κεντρικό σύνθημα «τόσα χρόνια αγώνες η ίδια ιστορία, χούντες, πολέμοι, τρομοκρατία» οι συγκεντρωμένοι είπαν «όχι στην εργασιακή ζούγκλα» και απαίτησαν «δουλειά με δικαιώματα, αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, ώστε να ζούμε με αξιοπρέπεια».

Κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων είχε διακοπεί η κυκλοφορία στους δρόμους γύρω από το κέντρο της Αθήνας ενώ τώρα αποκαθίσταται σταδιακά.

«Το μήνυμα της φετινής Εργατικής Πρωτομαγιάς είναι η ανάγκη ενίσχυσης του αγώνα, της εργατικής λαϊκής πάλης και της οργάνωσης παντού ενιαία για την κατάργηση όλων των μνημονιακών αντεργατικών νόμων, για την ανάκτηση όλων των οικονομικών απωλειών που είχε ο εργαζόμενος λαός στα χρόνια της κρίσης με αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, με επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, με κατάργηση της φοροληστείας, ταυτόχρονα με την πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, ενάντια στις στρατιωτικές βάσεις του θανάτου, για να σταματήσει η αιμορραγία των εργαζομένων, του λαού μας από τις συνεχείς πολεμικές πιστώσεις για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ και βεβαίως για την αποδέσμευση τελικά από όλες τις λυκοσυμμαχίες» δήλωσε στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. «Το ΚΚΕ, το εργατικό ταξικό κίνημα θα βρίσκεται πάντα, κάθε μέρα στην πρωτοπορία αυτών των αγώνων. Καλή Πρωτομαγιά! Καλή δύναμη σε όλες και όλους!» κατέληξε στην δήλωσή του ο κ. Κουτσούμπας.

Δείτε ακόμη: Οι απεργιακές συγκεντρώσεις της Εργατικής Πρωτομαγιάς – Πως θα κινηθούν τα μέσα μεταφοράς

«Μεγάλη τιμή και μεγάλη δόξα σε όλους τους πρωτοπόρους εργάτες της πατρίδας μας που επί δεκαετίες αγωνίστηκαν, έπεσαν και θυσιάστηκαν για τις εργασιακές κατακτήσεις και τα εργασιακά δικαιώματα. Δυστυχώς, βρισκόμαστε σε ένα σκοτεινό τούνελ στοχοποίησης, εξαθλίωσης κι αυταρχισμού. Σήμερα όσο ποτέ αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι μία μεγάλη ανατροπή. Η φετινή Πρωτομαγιά ελπίζουμε να είναι αφετηρία για να αναγεννηθεί το εργατικό λαϊκό κίνημα και για να ανδρωθεί ένας νέος συνδικαλισμός», υπογράμμισε ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος πραγματοποίησαν ΓΣΕΕ -ΑΔΕΔΥ -ΕΚΑ για να τιμήσουν την Εργατική Πρωτομαγιά με κεντρικό σύνθημα το αίτημα για «Δημοκρατία, Δικαιοσύνη, Ισότητα, Ελευθερία, Ειρήνη, Εργασιακά Δικαιώματα».

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, Γιώργος Μυλωνάς, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «σήμερα είναι μια ημέρα μνήμης, διεκδικήσεων και ημέρα που πρέπει να ξαναθυμόμαστε αυτά που θεωρούσαμε δεδομένα τόσα χρόνια και είναι επίκαιρα δυστυχώς κάθε χρόνο όλο και περισσότερο».

Το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ, Γιώργος Γεωργακόπουλος, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «σήμερα ενδυναμώνουμε τον αγώνα απέναντι στον μνημονιακό χειμώνα που ζούμε 8 χρόνια, διεκδικώντας την έξοδο από αυτόν, που σημαίνει τέλος στη λιτότητα, ανάπτυξη, απασχόληση, παραγωγική ανασυγκρότηση».

Από τη μεριά του ο Δημήτρης Μπράτης, αντιπρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, ανέφερε στις δηλώσεις του ότι «τιμάμε σήμερα όσους έδωσαν τη ζωή τους για να υπάρχουν τα στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα που δυστυχώς τα τελευταία 8 χρόνια των μνημονίων καταπατούνται και αμφισβητούνται από όλες τις κυβερνήσεις».

Μαζικές συγκεντρώσεις και στη Θεσσαλονίκη
Με συγκεντρώσεις και πορείες εργατικά σωματεία, συνδικαλιστικοί φορείς, εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι και νεολαίοι τίμησαν στη Θεσσαλονίκη την εφετινή Εργατική Πρωτομαγιά, όπου κυριάρχησαν συνθήματα κατά των μνημονίων, της απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των πολέμων.

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ) και η Ένωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης (ΕΔΟΘ) πραγματοποίησαν συγκέντρωση μπροστά από το κτίριο του Εργατικού Κέντρου της πόλης. «Θα πρέπει επιτέλους να σταματήσει οι αντεργατικές συνθήκες να θεωρούνται κανονικότητα» τόνισε στην ομιλία του ο ταμίας του ΕΚΘ Παναγιώτης Παγώνης. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΔΟΔ Ανδρέας Γιακουμής, μίλησε για «ακραία επίθεση» που δέχεται ο εργατικός κόσμος, σημειώνοντας ότι ο αγώνας των εργαζομένων ενάντια στο «δόγμα της λιτότητας» πρέπει να είναι πολυμέτωπος.

Μετά τις κεντρικές ομιλίες, διαβάστηκε το ψήφισμα της φετινής Εργατικής Πρωτομαγιάς και εψάλη ο Ύμνος των Εργατών, ενώ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την κατάθεση στεφανιών στο Μνημείο του Εργάτη, απέναντι από το ΕΚΘ, χωρίς να ακολουθήσει πορεία.

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν ο αναπληρωτής Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, η επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη, Κατερίνα Νοτοπούλου, ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ Στέλιος Παππάς, όπως επίσης μέλη της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ