Υπερψηφίστηκαν όλα τα άρθα του νομοσχεδίου για τον φόρο ακινήτων

Υπερψηφίστηκαν όλα τα άρθα του νομοσχεδίου για τον φόρο ακινήτων

«Όχι» από τον Βύρωνα Πολύδωρα, ο οποίος διεγράφη από την Νέα Δημοκρατία.

Εγκρίθηκαν τα άρθρα του νομοσχεδίου και των τροποποιήσεων που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών και αφορούν τον ενιαίο φόρο ακινήτων, μετά την ονομαστική ψηφοφορία της Ολομέλειας της Βουλής. Συγκεκριμένα, τα άρθρα 1,2,3,4,5,7, 38 και 48 υπερψηφίστηκαν με 152 ΝΑΙ και 143 ΟΧΙ. Τα άρθρα 25, 27, 32 και 33 υπερψηφίστηκαν με 154 ΝΑΙ, 127 ΟΧΙ και 14 ΠΑΡΩΝ. Τα άρθρα 31 και 53 υπερψηφίστηκαν με 154 ΝΑΙ και 141 ΟΧΙ. Τέλος, το άρθρο 47 υπερψηφίστηκαν με 152 ΝΑΙ, 129 ΟΧΙ και 14 ΠΑΡΩΝ*

Εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ τέθηκε ο Βύρων Πολύδωρας, με απόφαση του Αντώνη Σαμαρά. Ο κ. Πολύδωρας νωρίτερα εμφανίστηκε εκτός κομματικής γραμμής καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων. Αμέσως μετά το τέλος της ονομαστικής ψηφοφορίας, ξεκίνησε  η συζήτηση για το νομοσχέδιο που αφορά τους πλειστηριασμούς.

Τσίπρας: «Μη γίνετε συνένοχοι στο έγκλημα»
Προειδοποίηση προς τους βουλευτές της πλειοψηφίας, «να μην γίνουν συνένοχοι στο έγκλημα» απηύθυνε από το βήμα της Βουλής ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας επί του νομοσχεδίου για τους πλειστηριασμούς.

«Κάνω έκκληση προς τους βουλευτές της πλειοψηφίας, να μην ανοίξει η κερκόπορτα των πλειστηριασμών, να σταματήσει αυτό το εκρηκτικό κοκτέιλ της φτωχοποίησης, αλλά και να σταματήσει το κρυφτούλι που παίζεται: “Διαφωνώ αλλά ψηφίζω”, “αντισυνταγματικό αλλά ψηφίζω”, “ψηφίζω με βαριά καρδιά”…» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παρατήρησε πως ο υψηλός βαθμός ιδιοκατοίκησης στην Ελλάδα, είναι ένα από τα στοιχεία που αποτελούν μέχρι σήμερα «ένα προστατευτικό φράγμα προς την παράνοια και την απελπισία με όλα τα μέτρα που έχετε φέρει τα τρία τελευταία χρόνια. Με μια πρωτοφανή διαδικασία δήμευσης της ιδιωτικής περιουσίας της χώρας, σπάτε το φράγμα αυτό» παρατήρησε.

Διαβάστε ακόμη: Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο των πλειστηριασμών από τις κοινοβουλευτικές επιτροπές

Βορίδης: «Υπάρχουν όρια αξιοπιστίας»
Για αναξιοπιστία, η οποία αποδεικνύεται διαχρονικά, κινδυνολογία, που πλήττει τη χώρα και έλλειμμα σοβαρών προτάσεων, κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Μάκης Βορίδης, απαντώντας στην ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, με αιχμή τα νομοσχέδια για τον φόρο ακινήτων και την αναστολή πλειστηριασμών.

Όπως είπε ο κ. Βορίδης «υπάρχουν όρια μέχρι τη στιγμή που ένας πολιτικός αρχηγός μπορεί να καταστεί αναξιόπιστος» επισημαίνοντας πως σε όσα μέχρι σήμερα έχει αρνητικά «προβλέψει» – επενδύοντας μάλιστα πολιτικά – ευτυχώς για τη χώρα και τους πολίτες της δεν έχει επιβεβαιωθεί τίποτα.

Διαβάστε ακόμη: Έκπληκτος ο Αντώνης Σαμαράς για τα εξοντωτικά πρόστιμα

Στουρνάρας: «Μην παραπληροφορείτε»
Προσπάθεια παραπληροφόρησης καταλόγισε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας σε κείνους που διαστρέβλωσαν την ουσία των ρυθμίσεων του νομοσχεδίου για τους πλειστηριασμούς ειδικώς σε ότι αφορά τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (πρόστιμα και προσαυξήσεις) και παρεμβαίνοντας στη συζήτηση έδωσε διευκρινίσεις.

Αφού επισήμανε πως δεν εισάγεται τίποτα το καινοφανές, εξήγησε πως τώρα προβλέπεται ότι αφού ένα χρέος καταστεί ληξιπρόθεσμο και δεν καταβληθεί μέσα σε δύο μήνες, τότε υπολογίζεται πρόστιμο 10% και μπορεί να φτάσει 30 % μετά την πάροδο δύο ετών. «Δηλαδή κάναμε το 120%, 30% και μας λοιδορούν;» έθεσε το ερώτημα και προσέθεσε ότι κανένα πρόστιμο δεν θα επιβληθεί σε βάρος εκείνου, ο οποίος έχει υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης. Σε ό,τι αφορά το επιτόκιο που θα επιβάλλεται, ενημέρωσε το Σώμα ότι θα είναι εξαιρετικά χαμηλό, επίσης σημείωσε ότι και πάλι για πρώτη φορά δεν θα προβλέπονται πρόσθετες κυρώσεις στις περιπτώσεις επιβολής αυτοτελών προστίμων.

Όπως συγκεκριμένα εξήγησε ο κ. Στουρνάρας οι διατάξεις του άρθρου 6 του ΚΕΔΕ «για τις οποίες τόσο θόρυβος έγινε», δεν είναι παρά επανάληψη ισχύουσας ρύθμισης και συγκεκριμένα των άρθρων 53 και 57 του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας που ψηφίστηκε τον Ιούλιο.

Διαβάστε τι προηγήθηκε της ψηφοφορίας

Φωτογραφία: Αλέξανδρος Μπελτές

*τα άρθρα είναι τα εξής:

Τα άρθρα για τα οποία ζητήθηκε η τοποθέτηση των βουλευτών ονομαστικά, αφορούν τα εξής:

Άρθρο 1: Καθιέρωση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων.

Άρθρο 2: Υποκείμενα στον ΕΝΦΙΑ φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Άρθρο 3: Ακίνητα που απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ (μεταξύ των οποίων τα ακίνητα του ΤΑΙΠΕΔ, των Ιερών Μονών και – υπό όρους – των αναγνωρισμένων θρησκευτικών δογμάτων).

Άρθρο 4: Τρόπος υπολογισμού του κυρίου ΕΝΦΙΑ.

Άρθρο 5: Τρόπος υπολογισμού του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ.

Άρθρο 7: Όροι για την μερική ή ολική απαλλαγή φυσικών προσώπων από τον ΕΝΦΙΑ.

Άρθρο 25: Συμπλήρωση διατάξεων του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος που αφορούν και τραπεζικά ιδρύματα.

Άρθρο 27: Μεταβίβαση αρμοδιοτήτων από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους.

Άρθρο 31: Δυνατότητα εκ των υστέρων νομιμοποίησης τεχνικών έργων (τηλεπικοινωνιακών, ενεργειακών, ύδρευσης, αποχέτευσης και βιολογικού καθαρισμού) που πραγματοποιούνται σε αιγιαλό, κοινόχρηστη παραλία ή θαλάσσιο πυθμένα, χωρίς προηγούμενη άδεια.

Άρθρο 32: Αναδιατύπωση προηγούμενης διάταξης για παραχώρηση ιδιωτικών περιουσιών στο Δημόσιο.

Άρθρο 33: Ρυθμίσεις για τις Ανώνυμες Εταιρείες Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία, που περιλαμβάνουν και φοροαπαλλαγές για συγκεκριμένες υπεράκτιες (off shore) εταιρείες.

Άρθρο 38: Απαλλαγή μελών του Δ.Σ. του ΕΟΜΜΕΧ και της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης από αστικές και ποινικές ευθύνες – ανάληψη από το Δημόσιο, των ενδεχόμενων προσωπικών ευθυνών του εκκαθαριστή της ΕΡΤ, Γκίκα Μάναλη.

Άρθρο 47: Δυνατότητα για υπό όρους προληπτικές κατασχέσεις περιουσίας φορολογουμένων, στους οποίους η φορολογική διοίκηση έχει διαπιστώσει φοροδιαφυγή, προτού η οφειλή των εν λόγω υποκειμένων καταστεί ληξιπρόθεσμη.

Άρθρο 48: Αντιμετώπιση της μη απόδοσης συγκεκριμένων ποσών φόρου, ως «απόκρυψη εισοδημάτων» εκ μέρους της φορολογικής διοίκησης.

Άρθρο 53: Αναστολή για έναν ακόμη χρόνο, της καταβολής του 20% από τις τηλεοπτικές διαφημίσεις.