Ολονύχτιο θρίλερ στην Βουλή της ΠΓΔΜ

Ολονύχτιο θρίλερ στην Βουλή της ΠΓΔΜ
epa06745021 Macedonian Prime Minister Zoran Zaev speaks during the press conference with British Prime Minister Theresa May (not pictured) in Skopje, The Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM), 17 April 2018. Theresa May following a two-day EU summit in Sofia, Bulgaria, arrived for an official visit to FYROM. EPA/GEORGI LICOVSKI

«Γίνονται προσπάθειες για την εξασφάλιση της πλειοψηφίας των δύο τρίτων» λέει ο Ζόραν Ζάεφ - Άγνωστο εάν θα διεξαχθεί απόψε η κρίσιμη ψηφοφορία.

Σύμφωνα με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της ΠΓΔΜ, η σημερινή συνεδρίαση της Βουλής της χώρας, όπου εξετάζεται η πρόταση της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ για την έναρξη των διαδικασιών σχετικά με την τροποποίηση του Συντάγματος της χώρας, αναμένεται τελικά να ξεκινήσει στις 21.00 τοπική ώρα.

Εξερχόμενος πριν από λίγο του Κοινοβουλίου ο Ζάεφ δήλωσε σε τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων ότι «γίνονται προσπάθειες για την εξασφάλιση πλειοψηφίας δύο τρίτων στη Βουλή», προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος.

«Ωστόσο, αυτό πρέπει να γίνει υπό κανονικές συνθήκες» πρόσθεσε.

Η συνεδρίαση της Βουλής της ΠΓΔΜ, στην οποία εξετάζεται η πρόταση της κυβέρνησης Ζάεφ για την έναρξη των διαδικασιών σχετικά με την τροποποίηση του Συντάγματος της χώρας δεν έχει ξεκινήσει ακόμη. Αρχικά, η συνεδρίαση είχε οριστεί για τις 12:00 τοπική ώρα (13:00 ώρα Ελλάδας) , όμως μετατοπίστηκε κατά τρεις ώρες.

ΜΜΕ των Σκοπίων μεταδίδουν από το μεσημέρι ότι η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ φέρεται να έχει εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία δύο τρίτων -δηλαδή 80 στους 120 βουλευτές- προκειμένου η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος να προχωρήσει στα επόμενα στάδια, κάτι που σημαίνει ότι τουλάχιστον οχτώ βουλευτές της αντιπολίτευσης θα διαφοροποιηθούν από τη γραμμή του κόμματος VMRO-DPMNE και θα ψηφίσουν υπέρ της πρότασης της κυβέρνησης. Ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης του οποίου ηγείται το VMRO-DPMNE διαθέτει 48 έδρες στη Βουλή.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο της πΓΔΜ, Makfax αναφέρει πως η συνεδρίαση που επρόκειτο να λάβει χώρα σήμερα και η ψηφοφορία για την συνταγματική αναθεώρηση, είναι πολύ πιθανό να αναβληθεί αν η κυβέρνηση δεν εξασφαλίσει τα 2/3 των ψήφων. Επικαλούμενο κοινοβουλευτικές πηγές, πολύ μικρή είναι πλέον η απόσταση που χωρίζει την κυβέρνηση Ζάεφ από τους απαραίτητους 80 βουλευτές.

Βουλευτές του VMRO, πριν την έναρξη της διαδικασίας, με συνέντευξη Τύπου ζήτησαν από τον πρόεδρο της σκοπιανής Βουλής, Ταλάτ Τζαφέρι, να προχωρήσει άμεσα στην ψηφοφορία, χωρίς να συνεχιστεί η συζήτηση.

Ο βουλευτής Αντόνιο Μιλοσόσκι, ανέφερε πως η κυβέρνηση καθυστερεί την διαδικασία επειδή γνωρίζει πως δεν διαθέτει την απαραίτητη πλειοψηφία και πρόσθεσε πως η θέληση του λαού είναι ισχυρότερη από την πίεση στους βουλευτές.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως, πως στην συνέντευξη Τύπου δεν παρίσταντο όλοι οι βουλευτές του κόμματος της αντιπολίτευσης,

Εφόσον η πρώτη ψηφοφορία δεν είναι επιτυχής, τότε θα ακολουθήσουν στις επόμενες 20 ημέρες ακόμη δύο, οι οποίες θα πρέπει, επίσης, να οδηγήσουν σε πλειοψηφία δύο τρίτων, ώστε η συμφωνία των Πρεσπών να κυρωθεί οριστικά από την πλευρά της ΠΓΔΜ. Τις τελευταίες ημέρες η πολιτική ατμόσφαιρα στην ΠΓΔΜ είναι εξαιρετικά τεταμένη ανάμεσα στα κόμματα, ωστόσο προκύπτει ότι οι παρασκηνιακές διεργασίες δεν έχουν κοπάσει.

Το ΕΛΚ καλεί τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να ψηφίσουν τη συμφωνία των Πρεσπών

«Η αντιπολίτευση» στην πΓΔΜ «έχει μεγάλη ευθύνη για την πορεία της χώρας έναντι της Ε.Ε και του ΝΑΤΟ, αυτές είναι κρίσιμες αποφάσεις για τις μελλοντικές γενιές», δήλωσε ο πρόεδρος της ομάδας του ΕΛΚ, Τζόζεφ Ντολ, με ανάρτησή του στο Twitter, ενώ στα Σκόπια διεξάγεται από τη Δευτέρα «σκληρή» κοινοβουλευτική συζήτηση προκειμένου να εγκριθεί η συμφωνία με την Ελλάδα για την ονομασία, απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη των Σκοπίων στην ευρωατλαντική συμμαχία.

Οι ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Ντέιβιντ Μακ Άλιστερ και Έντουαρντ Κιούκαν απευθύνουν επίσης την ίδια έκκληση. Οι βουλευτές της πΓΔΜ «έχουν βασική ευθύνη στην καθοδήγηση της πολιτικής ηγεσίας της χώρας», αναφέρουν σε νότα, προτρέποντας τους σκοπιανούς πολιτικούς – σε αυτή τη στιγμή αδιεξόδου και αντιπαράθεσης – να «αναλάβουν τις ευθύνες τους» και να εκμεταλλευτούν «αυτή τη μοναδική ευκαιρία για την εποικοδομητική οικοδόμηση του ευρω – ατλαντικού μέλλοντος» των Σκοπίων.