Ομολογία Σουλτς: 22 στα 28 κράτη αρνούνται το πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων

Ομολογία Σουλτς: 22 στα 28 κράτη αρνούνται το πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων
epa05215907 President of the European Parliament, Martin Schulz at a press conference on the side of a two-days European Union leaders summit in Brussels, Belgium, 17 March 2016. EU leaders on 17 and 18 March are to discuss a deal with Turkey that is aimed to tackle the migration crisis and curb migration into the bloc. EPA/STEPHANIE LECOCQ

Την ώρα που η Ευρώπη αναζητεί μια κοινή γραμμή για τη σύνοδο με την Τουρκία, οι εσωτερικές αποφάσεις παραμένουν ανεφάρμοστες.

«22 κράτη μέλη αρνούνται να τηρήσουν τα συμφωνηθέντα για την μετεγκατάσταση», δήλωσε εισερχόμενος στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ με την Τουρκία, ο Μάρτιν Σουλτς. «Είναι εντελώς υποκριτικό. Θα πρέπει να τηρούν τα συμφωνηθέντα και να συμπεριφέρονται με ειλικρινή τρόπο. Υπάρχουν κριτήρια για την μετεγκατάσταση», δήλωσε ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου.

Ο Μάρτιν Σουλτς αναφέρθηκε και στο κρίσιμο ζήτημα της παραβίασης δημοκρατικών ελευθεριών στην Τουρκία. «Δεν θα υπάρξει υποχώρηση στα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Θα πρέπει να καταλάβει η Τουρκία ότι το θέμα των μεταναστών είναι άλλο και το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι άλλο», είπε.

Τσίπρας: Όνειδος για την κοινή πορεία η Ειδομένη

«Αδημονώ να καταλήξουμε σε αξιόπιστη συμφωνία, έτσι ώστε να άρουμε την παράνομη μετανάστευση από την Τουρκία, αλλά και για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε έναν αξιόπιστο μηχανισμό μετεγκατάστασης», ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. «Αντιμετωπίζουμε μία ανθρωπιστική κρίση στην Ειδομένη, κάτι το οποίο θεωρώ όνειδος για την κοινή πορεία».

Ολάντ: Δεν υπάρχουν αντιφατικές δυνάμεις στην Ευρώπη

«Δεν τίθεται θέμα συμφιλίωσης. Δεν υπάρχουν αντιφατικές δυνάμεις στην Ευρώπη, πρέπει να υπάρξει κοινή απάντηση, όπου θα συμφωνήσουν όλα τα κράτη-μέλη», είπε από την πλευρά του ο Φρανσουά Ολάντ. Απαιτείται παγκόσμια συνεργασία για το προσφυγικό, ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος. «Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε την Ελλάδα. Η Γαλλία και η Γερμανία είναι χώρες που συνεργάζονται, είμαστε εδώ για να δουλέψουμε μαζί».

Μέρκελ: Επιτύχαμε συμφωνία για περαιτέρω συζητήσεις με την Τουρκία

«Επιτύχαμε συμφωνία για περαιτέρω συζητήσεις με την Τουρκία», ανέφερε η Άνγκελα Μέρκελ, προσερχόμενη στη Σύνοδο. «Όταν μιλάμε για παράνομη μετανάστευση, μπορούμε να μιλήσουμε μόνο για ανάσχεση. Όταν μιλάμε για πρόσφυγες είναι διαφορετικά», ανέφερε, κάνοντας λόγο για ανάγκη επιστροφής στην Τουρκία. «Αυτό σημαίνει περαιτέρω συζητήσεις για συμφωνία με την Τουρκία», πρόσθεσε.