Ομπάμα: «Η μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους δεν είναι μόνο μάχη των ΗΠΑ»

Ομπάμα: «Η μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους δεν είναι μόνο μάχη των ΗΠΑ»

Ο Αμερικανός πρόεδρος δεσμεύτηκε να συνεχίσει τις επιθέσεις κατά των τζιχαντιστών σε συριακό έδαφος, ενώ το καθεστώς Άσαντ στηρίζει τις επιδρομές κατά των «τρομοκρατών».

«Για μία ακόμη φορά θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο σε οποιονδήποτε επιθυμεί να συνωμοτήσει εναντίον της Αμερικής και να βλάψει τους Αμερικανούς ότι δεν θα ανεχθούμε καταφύγια για τους τρομοκράτες που απειλούν τον λαό μας», είπε από τον Λευκό Οίκο ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, στις πρώτες δηλώσεις του μετά την έναρξη στρατιωτικών επιθέσεων κατά θέσεων του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δεσμεύθηκε να συνεχίσει τη μάχη εναντίον των τζιχαντιστών, αλλά και να διευρύνει τον διεθνή συνασπισμό. Σύμφωνα με τον Ομπάμα η ισχύς του συνασπισμού, στον οποίο πλέον συμμετέχουν περισσότερες από 40 χώρες περιλαμβανομένων πέντε αραβικών -της Ιορδανίας, του Κατάρ, του Μπαχρέιν, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Σαουδικής Αραβίας– που πήραν μέρος στις χθεσινές αεροπορικές επιδρομές, δείχνει ότι η μάχη εναντίον αυτών των ανταρτών δεν είναι μόνο αμερικανική.

«Η Αμερική είναι περήφανη για το ότι στέκει πλάι-πλάι με αυτά τα κράτη για την κοινή μας ασφάλεια. Η ισχύς αυτού του συνασπισμού καθιστά προφανές στον κόσμο ότι δεν είναι μόνο μια μάχη της Αμερικής», κατέληξε ο Ομπάμα.

Θέση υπέρ των αμερικανικών βομβαρδισμών κατά του Ισλαμικού Κράτους και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων που δρουν στο συριακό έδαφος πήρε για πρώτη φορά και ο Σύρος πρόεδρος, Μπασάρ αλ Άσαντ, ο οποίος δήλωσε ότι η χώρα του υποστηρίζει κάθε «διεθνή προσπάθεια» με στόχο την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

«Η Συρία θα συνεχίσει σθεναρά τον πόλεμο που διεξάγει εδώ και χρόνια εναντίον της τρομοκρατίας των τακφίρι (σ.σ. των σουνιτών εξτρεμιστών). Υποστηρίζει κάθε διεθνή προσπάθεια που έχει στόχο την καταπολέμηση της τρομοκρατίας», ανέφερε ο Άσαντ στη διάρκεια συνάντησής του με έναν απεσταλμένο του ιρακινού πρωθυπουργού Χάινταρ αλ Αμπάντι.

Σύμφωνα με τον Άσαντ, «η επιτυχία της προσπάθειας αυτής δεν συνδέεται μόνο με τη στρατιωτική δράση, η οποία είναι σημαντική, αλλά επίσης και με τη δέσμευση των κρατών στις διεθνείς αποφάσεις» για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Η Δαμασκός κατηγορεί τις χώρες του Κόλπου και την Τουρκία ότι χρηματοδοτούν τους τζιχαντιστές και ότι τους επιτρέπουν να περνούν τα σύνορά τους.

Ο Ιρακινός απεσταλμένος και ο Σύρος πρόεδρος συμφώνησαν «να συνεχίσουν τη συνεργασία και τον συντονισμό μεταξύ των δύο χωρών για να αντιμετωπίσουν αυτή τη μάστιγα», μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο Sana.

Νωρίτερα η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Τζέιν Ψάκι, έδωσε διευκρινίσεις σχετικά με το εάν οι ΗΠΑ είχαν ζητήσει άδεια από τη συριακή κυβέρνηση ή είχαν συνεργασία μαζί της πριν εξαπολύσουν τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων του Ισλαμικού Κράτους και άλλων τρομοκρατικών ομάδων στη Συρία.

«Προειδοποιήσαμε τη Συρία να μην εμπλακεί εναντίον των αμερικανικών αεροσκαφών», δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Δεν συντονίσαμε τη δράση μας με τη συριακή κυβέρνηση. Δεν προειδοποιήσαμε εκ των προτέρων τους Σύρους σε στρατιωτικό επίπεδο, ούτε τους δώσαμε πληροφορίες για τη χρονική στιγμή ή τους συγκεκριμένους στόχους», εξήγησε.

Παράλληλα η Ψάκι είπε ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι δεν έστειλε επιστολή στο συριακό καθεστώς. Νωρίτερα, όμως, ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών Ουάλιντ αλ Μουάλεμ είχε δηλώσει ότι έλαβε μια επιστολή από τον Κέρι σχετικά με τις αεροπορικές επιδρομές.

Πάντως από την πλευρά του ο Σύρος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Μπασάρ Τζααφάρι δήλωσε ότι η Αμερικανίδα πρεσβευτής Σαμάνθα Πάουερ τον ενημέρωσε προσωπικά για τις επικείμενες αεροπορικές επιδρομές στη Συρία αρκετές ώρες πριν τη διεξαγωγή τους. Ο Τζααφάρι είπε ότι η Πάουερ τον ενημέρωσε τη Δευτέρα το πρωί για τη στρατιωτική δράση που επρόκειτο να αναληφθεί, ενώ πρόσθεσε: «βρισκόμαστε σε στενή συνεργασία με το Ιράκ».

Στο μεταξύ Αμερικανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι σημείωσαν σήμερα ότι ο διεθνής συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ εναντίον του Ισλαμικού Κράτους θα εξαπολύσει μια αεροπορική εκστρατεία διαρκείας εναντίον της οργάνωσης στη Συρία, όμως πρόσθεσαν ότι ο ρυθμός των μελλοντικών πληγμάτων θα διαφέρει και θα εξαρτάται από τους διαθέσιμους στόχους.

Μιλώντας υπό τον όρο διατήρησης της ανωνυμίας τους οι αξιωματούχοι εκτίμησαν ότι κατά την πρώτη ημέρα των βομβαρδισμών επλήγησαν λίγο περισσότεροι από 20 στόχοι στη Συρία.

Τουλάχιστον 70 αντάρτες που συνδέονται με την αλ Κάιντα σκοτώθηκαν από τις αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές στη βόρεια Συρία, ανακοίνωσε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Το Παρατηρητήριο επεσήμανε ότι η πλειονότητα των μαχητών που σκοτώθηκαν από τις επιδρομές αυτές που είχαν στόχο αντάρτες του Μετώπου αλ Νόσρα στη βόρεια επαρχία Ιντλίμπ δεν ήταν Σύροι.

Το Πεντάγωνο παραδέχθηκε ότι ο διεθνής συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ, που εξαπέλυσε σήμερα επιθέσεις εναντίον θέσεων του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, έπληξε επίσης το Μέτωπο αλ Νόσρα, παρακλάδι της αλ Κάιντα στη χώρα. Τα αμερικανικά αεροσκάφη έπληξαν θέσεις δυτικά του Χαλεπιού, προπύργιο της ομάδας Χοράσαν που αποτελείται από βετεράνους της αλ Κάιντα, διευκρίνισε το Πεντάγωνο σε ανακοίνωσή του.

Οι ΗΠΑ ελπίζουν ότι εμπόδισαν με αυτό τον τρόπο «την προετοιμασία επικείμενων επιθέσεων εναντίον αμερικανικών και δυτικών συμφερόντων από ένα δίκτυο που αποτελείται από βετεράνους που σκληραγωγήθηκαν από την αλ Κάιντα -ένα δίκτυο που συχνά αποκαλείται ομάδα Χοράσαν- το οποίο βρήκε καταφύγιο στη Συρία όπου μπορεί ήρεμα να προετοιμάσει επιθέσεις, να κατασκευάσει και να δοκιμάσει εκρηκτικούς μηχανισμούς και να στρατολογήσει Δυτικούς για να διεξάγουν επιθέσεις», επισημαίνεται στην ανακοίνωση. «Συνολικά οι οκτώ επιθέσεις είχαν στόχο στρατόπεδα εκπαίδευσης, μια εγκατάσταση παραγωγής εκρηκτικών και πολεμοφοδίων, ένα κτίριο επικοινωνιών και κτίρια της διοίκησης», σημειώνεται.

Στο μεταξύ οι κάτοικοι της Ράκα στη Συρία εγκαταλείπουν την πόλη μετά τα αεροπορικά πλήγματα των ΗΠΑ, όπως δήλωσαν δύο αυτόπτες μάρτυρες.

Η σημαντικότερη κουρδική πολιτική οργάνωση στη Συρία χαιρέτισε σήμερα τις αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποιήθηκαν στο βόρειο τμήμα της χώρας εναντίον θέσεων της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), ενώ ανακοίνωσε ότι θα επιθυμούσε να ενταχθεί στις προσπάθειες για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών. «Ανυπομονούμε να ενταχθούμε στη συμμαχία (η οποία έχει συγκροτηθεί εναντίον του Ισλαμικού Κράτους) κατά της τρομοκρατίας, η οποία απειλεί τις ανθρώπινες αξίες στη Μέση Ανατολή», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ηγέτης του Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης (PYD), Σαλίχ Μουσλίμ.

Ο ίδιος υπενθύμισε ότι οι μαχητές του ΙΚ συνεχίζουν να πολιορκούν και να απειλούν την πόλη Κομπάνι (Άιν αλ Άραμπ) στη βόρεια Συρία και ότι εξαιτίας των επιθέσεων πάνω από 100.000 χιλιάδες Κούρδοι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν την περιοχή και να αναζητήσουν καταφύγιο στη γειτονική Τουρκία.