Ομπάμα: «Ναι» στη διπλωματία…με το δάχτυλο στη σκανδάλη

Ομπάμα: «Ναι» στη διπλωματία…με το δάχτυλο στη σκανδάλη

Οι ΗΠΑ διατηρούν τη πίεση προς τη Συρία, δίνοντας μια ευκαιρία στη διπλωματία, σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο.

Διατεθειμένος να δώσει μια ευκαιρία στις διπλωματικές προσπάθειες που λαμβάνουν χώρα τις τελευταίες μέρες για τη Συρία, φαίνεται ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα. Παράλληλα, σύμφωνα και με το διάγγελμα του προς τον αμερικανικό λαό, διατηρεί την πίεση για τη χρήση της στρατιωτικής ισχύος κατά του συριακού καθεστώτος, τη στιγμή η Δαμασκός βεβαιώνει ότι είναι έτοιμη να παραδώσει το χημικό της οπλοστάσιο.

Έπειτα από έντονη διπλωματική δραστηριότητα 48 ωρών που απομάκρυνε μία επικείμενη στρατιωτική επιχείρηση κατά του καθεστώτος της Δαμασκού, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι η ρωσική πρωτοβουλία για την επιβολή διεθνούς ελέγχου επί του συριακού χημικού οπλοστασίου αποτελεί ένα “ενθαρρυντικό” μήνυμα.

Ακυρώθηκε η έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

«Η πρωτοβουλία αυτή μπορεί να επιτρέψει μακροπρόθεσμα την εξουδετέρωση της απειλής των χημικών όπλων, χωρίς την προσφυγή στη στρατιωτική βία, ιδιαίτερα διότι η Ρωσία είναι ένας από τους ισχυρότερους συμμάχους του Ασαντ», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, παραδεχόμενος ότι είναι πολύ νωρίς για να κριθεί εάν αυτό το σχέδιο θα επιτύχει.

Αν και ζήτησε από το Κονγκρέσο να αναβάλει την ψηφοφορία για την έγκριση ή μη της προσφυγής στη στρατιωτική βία, ο Μπαράκ Ομπάμα τόνισε ότι επιλογή αυτή παραμένει στο τραπέζι. Ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος στέλνει αύριο τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι στη Γενεύη, όπου θα συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε αποφασισμένος να διατηρήσει την πίεση επί του συριακού καθεστώτος.

Διαβάστε ακόμη: «Win-win» διπλωματικό παιχνίδι για τη Συρία

«Έδωσα διαταγή στις ένοπλες δυνάμεις μας να διατηρήσουν τις θέσεις τους, για να διατηρηθεί η πίεση επί του Ασαντ και για να είναι έτοιμες να αντιδράσουν, εάν αποτύχει η διπλωματία», προειδοποίησε. «Ακόμη και ένα περιορισμένο στρατιωτικό πλήγμα θα έδινε στον Ασαντ ένα μήνυμα τόσο ισχυρό, όσο καμία άλλη χώρα δεν μπορεί να στείλει», είπε, επαναλαμβάνοντας ότι δεν θα υπάρξει ανάπτυξη αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στο έδαφος της Συρίας και απορρίπτοντας τη σύγκριση με την εισβολή στο Ιράκ το 2003.

«Δεν πιστεύω ότι οφείλουμε να ανατρέψουμε ακόμη έναν δικτάτορα δια της στρατιωτικής βίας», δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα από την Ανατολική Αίθουσα του Λευκού Οίκου, από όπου είχε ανακοινώσει τον Μάιο του 2011 την επιτυχή έκβαση της επιχείρησης των ειδικών δυνάμεων και τον θάνατο του Οσάμα Μπιν Λάντεν.