Ομπάμα: «Ο Πούτιν πρέπει να πιέσει για τη συνεργασία αυτονομιστών και ερευνητών»

Ομπάμα: «Ο Πούτιν πρέπει να πιέσει για τη συνεργασία αυτονομιστών και ερευνητών»

Σε κυρώσεις εναντίον ρωσικών συμφερόντων θα προβεί ο Καναδάς - Σκληρή κριτική από τον Τζο Μπάιντεν.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε σήμερα τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν να ασκήσει πιέσεις στους φιλορώσους αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας ώστε να αναγκαστούν να συνεργαστούν με τους διεθνείς εμπειρογνώμονες που έχουν αναλάβει την έρευνα για την κατάρριψη του επιβατικού αεροσκάφους της Malaysia Airlines την περασμένη εβδομάδα κοντά στο Ντονέτσκ.

Σε διάγγελμά του από τον Λευκό Οίκο ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι οι αντάρτες δεν επιτρέπουν στους επιθεωρητές να προσεγγίσουν το σημείο όπου έπεσε το Μπόινγκ 777 και μάλιστα κατά διαστήματα πυροβολούν στον αέρα.

«Τι προσπαθούν να κρύψουν;» διερωτήθηκε.

Ο Ομπάμα τόνισε ότι ο Πούτιν και η Ρωσία έχουν ευθύνη να πείσουν τους αυτονομιστές να συνεργαστούν με τους επιθεωρητές και να σταματήσουν να την παρακωλύουν την έρευνα. Υπογράμμισε ότι οι επιθεωρητές χρειάζεται να έχουν άμεση και πλήρη πρόσβαση στο σημείο της συντριβής του αεροσκάφους και, αναφερόμενος στο χάος που επικράτησε στην περιοχή μετά την πτώση του Μπόινγκ το χαρακτήρισε «προσβολή» για τις οικογένειες των θυμάτων.

«Ο πρόεδρος Πούτιν λέει ότι είναι υπέρ μιας αληθινής έρευνας όμως τα λόγια πρέπει να συνοδεύονται και από πράξεις: επαφίεται στη Ρωσία να επιμείνει ώστε οι αυτονομιστές (…) να διασφαλίσουν στους ερευνητές άμεση και πλήρη πρόσβαση στο χώρο της συντριβής» της πτήσης ΜΗ17, σημείωσε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι εάν η Ρωσία συνεχίσει να στηρίζει τους αυτονομιστές, τότε το μόνο που θα επιτύχει είναι να απομονωθεί ακόμη περισσότερο και να αυξήσει το κόστος που υφίσταται. Όπως είπε, ο ίδιος εξακολουθεί να προτιμά την εξεύρεση μιας διπλωματικής λύσης στην ουκρανική κρίση και πιστεύει ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό. Επισήμανε όμως ότι η Μόσχα και ο πρόεδρος Πούτιν θα πρέπει να αλλάξουν τη στρατηγική που ακολουθούν στο ζήτημα της Ουκρανίας.

Ο Πρόεδρος προσέθεσε: «Προτεραιότητά μας και προτεραιότητα της διεθνούς κοινότητας είναι να πετύχουμε μια εκεχειρία για να βάλουμε τέλος στις μάχες και να σώσουμε τη ζωή αθώων πολιτών, τόσο στη Γάζα όσο και στο Ισραήλ»

«Το έργο αυτό δεν είναι εύκολο, τα πάθη είναι οξυμένα ενώ υπάρχουν και σημαντικές δυσκολίες. Παρ’ όλ’ αυτά, ζήτησαν από τον Τζον (Κέρι) να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να σταματήσουν οι εχθροπραξίες», συνέχισε ο Αμερικανός πρόεδρος σημειώνοντας ότι το Ισραήλ έχει ήδη προκαλέσει σημαντικές ζημιές στις τρομοκρατικές υποδομές της Χαμάς στη Γάζα.

Την ίδια στιγμή, ο Καναδάς θα επιβάλει νέες κυρώσεις εναντίον ρωσικών συμφερόντων, σε συνεργασία με τις ΗΠΑ και τις ευρωπαϊκές χώρες, μετά τη συντριβή του αεροσκάφους των Malaysia Airlines στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε ο καναδός πρωθυπουργός Στίβεν Χάρπερ.

«Η κυβέρνηση του Καναδά θα επιβάλει νέες κυρώσεις εναντίον μιας ευρείας κλίμακας οντοτήτων που συνδέονται με διάφορους τομείς της Ρωσίας», εξήγησε ο Χάρπερ.

Λεπτομέρειες για τις νέες κυρώσεις αναμένεται να δοθούν ήδη αργότερα σήμερα μετά τις διαβουλεύσεις που θα έχει ο Καναδάς «με τους εταίρους του της διεθνούς κοινότητας». Η χώρα ζητεί «να εφαρμοστούν άμεσα νέα μέτρα» ώστε να μπορέσουν να έχουν «τη μέγιστη δυνατή ισχύ».

Εξάλλου ο Χάρπερ υπογράμμισε ότι είναι «απαραίτητο οι ερευνητές να έχουν πλήρη πρόσβαση, χωρίς εμπόδια, στο σημείο της συντριβής του αεροσκάφους των μαλαισιανών αερογραμμών που καταρρίφθηκε».

Από την έναρξη της κρίσης στην Ουκρανία και μετά την προσάρτηση τον Μάρτιο της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία, ο Καναδάς έχει επιβάλει κυρώσεις εναντίον 110 Ρώσων και Ουκρανών φιλορώσων.

Αρνητικά σχόλια

Πως δεν έχει ψυχή είχε κατηγορήσει ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, μετά από συνάντηση που είχαν πραγματοποιήσει οι δύο ηγέτες το 2011, δημοσίευσε σε άρθρο του το περιοδικό New Yorker.

Ο Μπάιντεν μίλησε στο περιοδικό σχετικά με την συνάντηση που είχε με τον Πούτιν το 2011, ο οποίος εκείνη την περίοδο ήταν πρωθυπουργός. «Του είπα, κύριε πρωθυπουργέ κοιτάζω στα μάτια σας και νομίζω ότι δεν έχετε ψυχή. Με κοίταξε, χαμογέλασε και είπε “Εμείς οι δύο καταλαβαινόμαστε”».

Η εκτίμηση του Μπάιντεν έρχεται σε πλήρη αντίθεση με εκείνη του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους του νεότερου, ο οποίος είχε δηλώσει μετά την πρώτη του συνάντηση με τον Πούτιν το 2001: «Κοίταξα τον άνδρα αυτόν κατάματα, ήμουν σε θέση να δω την ψυχή του».

Τα σχόλια αυτά του Μπάιντεν δημοσιεύθηκαν καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες δυτικές δυνάμεις εξέφρασαν την οργή τους κατά της Ρωσίας για την κατάρριψη, την περασμένη εβδομάδα, ενός μαλαισιανού αεροσκάφους στην ανατολική Ουκρανία, περιοχή που ελέγχεται από φιλορώσους αυτονομιστές. Και οι 298 επιβάτες σκοτώθηκαν κατά τη συντριβή.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες κατηγορούν τους αντάρτες για την κατάρριψη του αεροσκάφους και έχουν ζητήσει από τον πρόεδρο Πούτιν να αναλάβει την ευθύνη. Επίσης, έχουν εκφράσει την αποστροφή τους σχετικά με την «κακή διαχείριση των σορών των θυμάτων από τους αντάρτες», στον τόπο της συντριβής.

Ο Μπάιντεν, ο οποίος έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Ομπάμα, μίλησε σχετικά με τη συνάντησή του με Ουκρανούς αξιωματούχους στις αρχές του έτους, σύμφωνα με το άρθρο του περιοδικού που δημοσιεύτηκε σήμερα.

«Δεν σκεφτόμαστε πλέον όπως σκεφτόμασταν στον Ψυχρό Πόλεμο, για διάφορους λόγους», δήλωσε στο περιοδικό ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ. «Κανείς δεν βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με εμάς. Κανείς δεν είναι κοντά. Εκτός από το κάποιος να είναι αρκετά τρελός ώστε να πατήσει ένα κουμπί, δεν υπάρχει τίποτα από στρατιωτικής άποψης που θα μπορούσε να κάνει ο Πούτιν για να αλλάξει ριζικά τα αμερικανικά συμφέροντα».

Διαβάστε ακόμα:

Ουκρανία: Βομβαρδισμοί στον σιδηροδρομικό σταθμό του Ντονέτσκ

Φήμες για πιθανή απαγωγή Σουηδού από αυτονομιστές Ουκρανούς