Προϋπολογισμό υπέρ της μεσαίας τάξης παρουσίασε ο Ομπάμα

Προϋπολογισμό υπέρ της μεσαίας τάξης παρουσίασε ο Ομπάμα

Ενίσχυση των μεσαίων εισοδημάτων επιδιώκει ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα πρότεινε την Δευτέρα έναν ομοσπονδιακό προϋπολογισμό ύψους 3,99 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για το οικονομικό έτος 2016, ο οποίος όμως αναμένεται να οδηγήσει σε μια σύγκρουση με τους Ρεπουμπλικάνους, καθώς προβλέπει μια σειρά προγραμμάτων και δαπανών για την ενίσχυση της μεσαίας τάξης που θα χρηματοδοτηθούν από την υψηλότερη φορολογία που θα ισχύσει για τις επιχειρήσεις και τους πλουσιότερους Αμερικανούς.

Το σχέδιο προϋπολογισμού αυτό προβλέπει ένα δημοσιονομικό έλλειμμα ύψους $474 δισεκ., το οποίο είναι ίσο με το 2,5% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕγχΠ) των ΗΠΑ.

Ακόμη, προβλέπει ότι τα ελλείμματα του αμερικανικού ομοσπονδιακού κράτους θα σταθεροποιηθούν σε αυτό το επίπεδο για μια δεκαετή περίοδο, όπως σημείωσαν ανώτερα στελέχη της κυβέρνησης του Ομπάμα.

Το σχέδιο προϋπολογισμού που κατέθεσε ο Ομπάμα περιέχει ορισμένες από τις εισηγήσεις του στην ομιλία του για την Κατάσταση της Ένωσης και υπογραμμίζει τις προτεραιότητες των Δημοκρατικών μέσα στα δύο τελευταία χρόνια της προεδρίας του κι ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2016.

Όμως θεωρείται εξίσου ένα πολιτικό κείμενο όσο και οικονομικό, ενώ θα απαιτηθεί η έγκρισή του από το Κογκρέσο —όπου πλέον οι Ρεπουμπλικάνοι ελέγχουν και τα δύο σώματα— για να τεθεί σε ισχύ.

«Η ελπίδα μας είναι ότι παρουσιάζοντας… ένα ξεκάθαρο οικονομικό όραμα, το οποίο είναι επικεντρωμένο στη μεσαία τάξη και την οικονομική ανάπτυξη, θα μπορέσουμε να διεξαγάγουμε μια παραγωγική συζήτηση (με τους Ρεπουμπλικάνους) και να επιτύχουμε πρόοδο κατά τη διάρκεια του έτους», ανέφερε ένας κυβερνητικός αξιωματούχος χθες, ενόψει της υποβολής του κειμένου στο Κογκρέσο.

Οι Ρεπουμπλικάνοι λένε ότι βλέπουν περιθώρια συμβιβασμού σε πεδία όπως είναι η φορολογική μεταρρύθμιση ή οι υποδομές, αλλά προσθέτουν πως πολλά από τα προγράμματα του Ομπάμα, τα οποία παρουσιάστηκαν τις εβδομάδες πριν από τη δημοσιοποίηση του σχεδίου του προϋπολογισμού, δεν τους βρίσκουν σύμφωνους.

«Όταν… αφιερώνει τον χρόνο και την ενέργειά του για να μιλάει σχετικά με τις νέες πολιτικές για τη φορολογία και τις κρατικές δαπάνες που αρέσουν στους προοδευτικούς αλλά στις οποίες οι Ρεπουμπλικάνοι αντιτίθενται εξ ολοκλήρου, στέλνει το μήνυμα στο Κογκρέσο ότι για άλλη μια φορά, επιδιώκει μια σύγκρουση, όχι να νομοθετήσει», υποστήριξε ο Κιθ Χένεσι, πρώην σύμβουλος του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Τζορτζ Ου. Μπους.

Οι Δημοκρατικοί αντιθέτως θεωρούν το συγκεκριμένο σχέδιο προϋπολογισμού μια αποτύπωση των προτεραιοτήτων τους και μια ευκαιρία να δείξουν πως είναι το κόμμα που υποστηρίζει έμπρακτα την αμερικανική μεσαία τάξη.

Ο προϋπολογισμός δίνει στον Ομπάμα «μια ευκαιρία να δείξει την αντίθεση ανάμεσα στο δικό του όραμα», δηλαδή να προσφέρει «βοήθεια στη μεσαία τάξη», με την «προσέγγιση των Ρεπουμπλικάνων, η οποία οδηγεί στην επιδείνωση των ανισοτήτων, αγνοεί τη μεσαία τάξη και καθιστά τα εμπόδια για όποιον θέλει να εισέλθει σε αυτή ακόμη μεγαλύτερα, έκρινε από τη δική της πλευρά η Νίρα Τάντεν, η πρόεδρος του Center for American Progress, το οποίο διατηρεί στενούς δεσμούς με τον Λευκό Οίκο.

Ο προϋπολογισμός προβλέπει ότι το έλλειμμα θα μειωθεί συνολικά κατά $1,8 τρισεκ. μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια, χάρη στις μεταρρυθμίσεις στους τομείς της περίθαλψης, της φορολογίας και της μετανάστευσης, αλλά προφανώς αυτό θα προϋπέθετε την υποστήριξη των Ρεπουμπλικάνων στα προγράμματα του Ομπάμα, η οποία είναι μάλλον απίθανη.

Οι Ρεπουμπλικάνοι για παράδειγμα έχουν εμποδίσει την επικύρωση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων του νομοσχεδίου για το μεταναστευτικό και ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει εκτιμήσεις παίρνοντας ως δεδομένη την εφαρμογή του.

Η κυβέρνηση ακόμη προβλέπει ότι η ανεργία θα συνεχίσει να μειώνεται, στο 5,4% το 2015. Σήμερα το ποσοστό των ανέργων εκτιμάται πως ανέρχεται στο 5,6%.

Ακόμη ο προϋπολογισμός του Ομπάμα προβλέπει τη δημιουργία μιας τράπεζας επενδύσεων για τις υποδομές, την αύξηση των κρατικών δαπανών για την έρευνα και την ανάπτυξη κατά 6%, αλλά και την αμφιλεγόμενη ενοποίηση δημοσίων υπηρεσιών.

Επίσης προβλέπει την επιβολή μιας εφάπαξ εισφοράς, με συντελεστή 14%, για τα κέρδη που εκτιμάται πως ανέρχονται σε $2,1 τρισεκ. και έχουν μεταφερθεί στο εξωτερικό από εταιρείες όπως είναι οι General Electric και η Microsoft, αλλά και την αύξηση του φορολογικού συντελεστή για τα μελλοντικά κέρδη των αμερικανικών εταιρειών στο 19%.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ