ΟΟΣΑ: Βελτίωση της προοπτικής των ανεπτυγμένων οικονομιών

ΟΟΣΑ: Βελτίωση της προοπτικής των ανεπτυγμένων οικονομιών

«Θετική αλλαγή της συγκυρίας» καταγράφει ο δείκτης για την ευρωζώνη - Ενίσχυση της ανάπτυξης και στις ΗΠΑ.

Βελτιώνεται σύμφωνα με τον μηνιαίο σύνθετο δείκτη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), η προοπτική των ανεπτυγμένων οικονομιών, καθώς φαίνεται να ανακτάται ένα μέρος της αναπτυξιακής ορμής στην ευρωζώνη, όπου πάντως παραμένουν οι ανησυχίες λόγω της κρίσης.

Ο δείκτης που αφορά 33 κράτη-μέλη του ΟΟΣΑ, δείχνει ότι η ανάπτυξη θα επιταχυνθεί και θα φθάσει σύντομα στο υψηλότερό της επίπεδο από τον Μάρτιο του 2011.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, ο δείκτης -ο οποίος καταγράφει πρόδρομες ενδείξεις της οικονομικής δραστηριότητας- αυξήθηκε στο 100,9 τον Νοέμβριο του 2013 από το 100,7 του Οκτωβρίου, ξεμακραίνοντας κι άλλο από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο 100.

Η ευρωζώνη είδε μια «θετική αλλαγή της συγκυρίας», ανέφερε ο ΟΟΣΑ, ο δείκτης του οποίου αυξήθηκε σε 101,0 από το 100,8, καταγράφοντας βελτίωση της προοπτικής των τριών μεγαλύτερων οικονομιών της – της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας.

Διαβάστε ακόμη: Επενδύσεις: Τι εκτιµούν οι ειδικοί της αγοράς για το 2014

Αλλά και στις ΗΠΑ η ανάπτυξη μοιάζει να ισχυροποιείται, με τον δείκτη για τη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη να αυξάνεται στο 101,0 το Νοέμβριο από το 100,9 τον Οκτώβριο του 2013. Παρομοίως, η οικονομία της Ιαπωνίας, η οποία ενισχύθηκε από το τεράστιο πακέτο μέτρων νομισματικής τόνωσης της οικονομίας, επίσης κατέγραψε βελτίωση με τον δείκτη να ανεβαίνει στο 101,4 από 101,2 τον Οκτώβριο.

Η προοπτική χαρακτηρίζεται πιο μικτή για τις μείζονες αναπτυσσόμενες οικονομίες, με την Κίνα να καταγράφει μια «διστακτική θετική μεταβολή της συγκυρίας», καθώς ο δείκτης αυξήθηκε στο 99,4 από 99,3.

Στην Ινδία, ο ΟΟΣΑ ανέφερε ότι η αναπτυξιακή τάση παραμένει κατώτερη της ευρύτερης συγκυρίας, με τον δείκτη του να παραμένει αμετάβλητος στο 97,5, ενώ η πρόβλεψη για η Ρωσία παρέμεινε κοντά στον μακροπρόθεσμο μέσο όρο, στο 99,6, για τρίτο συναπτό μήνα. Στη Γαλλία, που αποτελεί ένα βαρόμετρο για την εξέλιξη της συγκυρίας στην Ευρώπη, ο δείκτης αυξήθηκε ελαφρά τον Οκτώβριο στις 100,3 μονάδες, από 100,2 τον Σεπτέμβριο.

Διαβάστε ακόμη: Το 2014 θα είναι η χρονιά των μετοχών