Ώρα για… Santanomics!

Ώρα για… Santanomics!

Είναι τα Χριστούγεννα πραγματικά καλά για την οικονομία;

Είστε από τους τυχερούς που ακόμη παίρνετε 14ο μισθό, ως δώρο Χριστουγέννων; Εάν ναι, ευχόμαστε και του χρόνου! Ανήκετε σε ένα… υπό εξαφάνιση είδος εργαζομένων, μία πολύτιμη καταναλωτική ομάδα, που με τα εξτρά χρήματα από τον Άι Βασίλη -ή τέλος πάντων ό,τι μείνει από αυτά, μετά φόρων, ΦΑΠ, ΦΠΑ και βάλε- μπορείτε εν δυνάμει να ενισχύσετε την ισοπεδωμένη αγορά, με ψώνια και με δώρα.

Κρίση-ξεκρίση, «τα Χριστούγεννα είναι μία ανάσα ζωής για το λιανεμπόριο», παρατηρεί ο Έλιοτ Μπράχα, ιδιοκτήτης της Edwardo Galleries στη Νέα Υόρκη. «Είναι η εποχή όπου ο κόσμος δεν έχει άλλη επιλογή: ΠΡΕΠΕΙ να ψωνίσει!».

Διαβάστε ακόμη: Ξέρω τι (δεν) θα κάνεις φέτος τα Χριστούγεννα

Έτσι εξηγείται άλλωστε και το γεγονός ότι, χρόνο με τον χρόνο, η εορταστική περίοδος στα μαγαζιά αρχίζει ολοένα και πιο νωρίς, για να μπει γρήγορα ο μέσος καταναλωτής στο κλίμα. Όμως, ολοένα και περισσότεροι αναλυτές έχουν αρχίσει πια να αναρωτιούνται εάν και κατά πόσο τα Χριστούγεννα βοηθούν πράγματι την οικονομία.

Από μακροοικονομικής άποψης, οι προσλήψεις εποχιακών υπαλλήλων δεν είναι παρά ένα μέτρο «ασπιρίνη» για την τόνωση της απασχόλησης, που απλά δίνει άλλοθι βελτίωσης στα επίσημα στοιχεία για την ανεργία.

Κι από μικροοικονομικής -κακά τα ψέματα- τα ποσά που διατίθενται στην αγορά δώρων ολοένα πια και μικραίνουν, «γειώνοντας» τις προσδοκίες των μεν επιχειρηματιών για κέρδη, των δε παραληπτών των δώρων για κάτι που θα τους είναι χρήσιμο, αντί να το καταχωνιάσουν σε μία μεριά ή να το πετάξουν στα σκουπίδια.

Διαβάστε ακόμη: Χριστουγεννιάτικες ψηφιακές απάτες

«Εάν τα Χριστούγεννα σταματούσαν να υπάρχουν ως γιορτή», τουλάχιστον από πλευράς καταναλωτικής δαπάνης -εκτιμούν με… αιρετική διάθεση δύο στους τρεις οικονομολόγους που συμμετείχαν σε έρευνα της Wall Street Journal– «τότε οι άνθρωποι θα μπορούσαν να ξοδεύουν περισσότερα για τον εαυτό τους ή να κατανέμουν καλύτερα τα έξοδα για την αγορά δώρων καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους».

Με απλά λόγια, η καταναλωτική δαπάνη θα ήταν περισσότερο αποδοτική και τα μαγαζιά θα έκαναν πιο σταθερό τζίρο, αντί να βασίζονται στην πρόσκαιρη κορύφωση της εορταστικής περιόδου. «Όμως, η ασθενής οικονομία δεν ενδιαφέρεται για τις επαρκείς αποδόσεις, αλλά για την δραστηριότητα», όπως τονίζει και το αμερικανικό περιοδικό The Atlantic.

Εξ’ ου και μας προτείνει: «εάν πάρετε φέτος δώρα που μισείτε, πουλήστε τα στο Ίντερνετ (ένας κύκλος οικονομικής δραστηριότητας) κι αγοράστε μόνοι σας αυτά που θέλετε (ιδού άλλος ένας κύκλος). Το συμπέρασμα: τα Χριστούγεννα μπορεί να μην είναι πανάκεια. Όμως ο Άι Βασίλης έρχεται με αποστολή να την τονώσει.