Οριακό προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σε δύο δημοσκοπήσεις

Οριακό προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σε δύο δημοσκοπήσεις

Προηγείται ο Αντώνης Σαμαράς του Αλέξη Τσίπρα στο ερώτημα για τον «καταλληλότερο για πρωθυπουργό» - Απειλή για τη Δημοκρατία η Χ.Α.

Δύο δημοσκοπήσεις δημοσιεύτηκαν χθες που δείχνουν μικρό προβάδισμα για την Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η εταιρεία GPO για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού MEGA, η ΝΔ προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφο, καθώς συγκεντρώνει 21% έναντι 20,5%. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Χρυσή Αυγή με 7,8%..

Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ, όπως και το ΚΚΕ, με 6%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 4,5%, η ΔΗΜΑΡ με 4,2%, οι Οικολόγοι Πράσινοι με 1,2% και η Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα με 1%. Ένα 4,3% απάντησε ‘Αλλο Κόμμα. Αποχή επέλεξε το 7% των ερωτηθέντων και Λευκό/’Ακυρο το 3%. Αδιευκρίνιστη είναι η ψήφος του 13,6% των ερωτηθέντων.

Στην ερώτηση «ανάμεσα στους Αντώνη Σαμαρά και Αλέξη Τσίπρα ποιον θεωρείτε καταλληλότερο για πρωθυπουργό;», τον Αντώνη Σαμαρά επιλέγει το 44,4% των ερωτηθέντων, έναντι 30,4% που επιλέγει τον Αλέξη Τσίπρα. Κανέναν από τους δύο απαντάει το 23,7% των ερωτηθέντων.

Σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις, το 76,6% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι ήταν «δικαιολογημένη η σύλληψη των ηγετών της Χρυσής Αυγής», ενώ το 19,9% θεωρεί ότι «δεν ήταν δικαιολογημένη». Στο ερώτημα «πιστεύεται ότι η Χρυσή Αυγή αποτελεί απειλή για τη δημοκρατία μας;», το 72,1% απαντάει «ναι» και το 26,5% απαντάει «όχι» (ΔΞ/ΔΑ 1,4%).

Σε ερωτήματα σχετικά με το αν υπήρξε ανοχή απέναντι στη Χρυσή Αυγή, το 78,3% των ερωτηθέντων απαντάει ότι υπήρξε ανοχή από την πλευρά του κράτους, το 68,6% από την πλευρά της Δικαιοσύνης και το 73,4% απ την πλευρά της κοινωνίας.
Εξάλλου, έξι στους δέκα από τους ερωτηθέντες (60,1%) εκτιμούν ότι «οι συλλήψεις δεν σημαίνουν το πολιτικό τέλος της Χρυσής Αυγής». Η γεωγραφική κάλυψη της έρευνας είναι πανελλαδική και πραγματοποιήθηκε το διάστημα 3 – 7 Οκτωβρίου 2013.

Διαβάστε ακόμη: Αίτημα για άρση ασυλίας βουλευτών της Χ.Α. στη Βουλή

Μπροστά η ΝΔ και σε δεύτερη δημοσκόπηση
Μικρό προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, σε ότι αφορά την πρόθεση ψήφου, δείχνει και η δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η εταιρία MRB, για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού «STAR» και της ιστοσελίδας «enikos.gr».
Στο ερώτημα «αν είχαμε εκλογές την επόμενη Κυριακή τι θα ψηφίζατε;», το 21,8% των ερωτηθέντων απαντάει ΝΔ και το 21,2% ΣΥΡΙΖΑ. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Χρυσή Αυγή με 6,9%.

Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 5,2%, το ΚΚΕ με 5%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 4,8%, η ΔΗΜΑΡ με 3,6% και οι Οικολόγοι Πράσινοι με 1%. ‘Αλλο Κόμμα επέλεξε το 7%, ενώ αδιευκρίνιστη παραμένει η ψήφος του 23,5% των ερωτηθέντων.

Στην ερώτηση περί καταλληλότερου πρωθυπουργού, προηγείται ο Αντώνης Σαμαράς με 36,6% και ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 25,1%. Κανένας από τους δυο, απαντάει το 34,8% και ‘Αλλος/ΔΞ/ΔΑ το 3,5%.

Σε ό,τι αφορά τους λόγους που βοήθησαν την άνοδο της Χρυσής Αυγής, η απάντηση «η οικονομική κρίση και το αίσθημα οικονομικού αποκλεισμού» συγκεντρώνει 48%, «η απαίτηση της κοινωνίας να αποδοθεί δικαιοσύνη για παρελθόν» 38,5%, «το θέμα των παράνομων μεταναστών» 29,8% και «η υψηλή εγκληματικότητα» 22,6%.

Η απάντηση «οι κοινωνικές πρωτοβουλίες της Χ.Α.» συγκεντρώνει 6%, «ο αρχηγός της» 2%, «το πρόγραμμα της και ότι επαγγέλλεται» 1,3% και «τα στελέχη της» 0,7%. «’Αλλο» απαντάει το 10,7% και «δεν ξέρω/δεν απαντώ» το 5,6%.

Η γεωγραφική κάλυψη της έρευνας είναι πανελλαδική και πραγματοποιήθηκε το διάστημα από την 1 – 3 Οκτωβρίου 2013.