Οριστικό τέλος στον South Stream βάζει η Gazprom

Οριστικό τέλος στον South Stream βάζει η Gazprom

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε πως η Ρωσία δεν θα προχωρήσει στην υλοποίηση του σχεδίου όσο η Κομισιόν αντιστέκεται στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου.

«Το σχέδιο έχει τελειώσει. Αυτό είναι» . Με την λακωνική αυή δήλωση ο διευθύνων σύμβουλος της ρωσικής εταιρείας φυσικού αερίου Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, έκανε γνωστό ότι το σχέδιο κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου South Stream έχει τερματιστεί οριστικά, λίγη ώρα αφότου ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν αναφέρθηκε στα προσκόμματα που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με την υλοποίηση του σχεδίου.

Ο αγωγός Gazprom, η κατασκευή του οποίου υπολογιζόταν ότι θα κόστιζε 40 δισ. δολάρια, επρόκειτο να διασχίσει τη Μαύρη Θάλασσα και να καταλήξει στη νότια Ευρώπη και αναμενόταν να αρχίσει να προμηθεύει φυσικό αέριο από το 2015.

Από την Τουρκία και κατά τη διάρκεια μιας κοινής συνέντευξης τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πρόεδρος Πούτιν δήλωσε ότι η χώρα του δεν είναι σε θέση να προχωρήσει και να ολοκληρώσει το σχέδιο κατασκευής του South Stream, εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιτίθεται σε αυτό.

Ο Ρώσος πρόεδρος υποστήριξε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δείχνει διστακτικότητα σε ό,τι αφορά το να δώσει το «πράσινο φως» για την υλοποίηση του σχεδίου με στόχο την προμήθεια φυσικού αερίου στη νότια Ευρώπη μέσω της Βουλγαρίας – παρακάμπτοντας την Ουκρανία.

«Καθώς εξακολουθούμε να μην έχουμε λάβει την άδεια της Βουλγαρίας, σκεφτόμαστε ότι στην παρούσα κατάσταση η Ρωσία δε μπορεί να προχωρήσει στην υλοποίηση αυτού του σχεδίου», σημείωσε ο Πούτιν, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο.

«Εάν η Ευρώπη δεν θέλει να προχωρήσει στην υλοποίηση, τότε δεν θα προχωρήσουμε στην υλοποίησή του», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία θα μειώσει τις τιμές φυσικού αερίου που πωλεί στην Τουρκία κατά 6%, αρχής γενομένης από το 2015, και ότι έχει συμφωνήσει να προμηθεύσει επιπλέον 3 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Τουρκία «με στόχο να ικανοποιήσει τις ανάγκες της».

«Θα προχωρήσουμε σε μια μείωση ύψους 6% στις τιμές του φυσικού αερίου, αρχής γενομένης από 1ης Ιανουαρίου» 2015 για την Τουρκία, είπε ο Ρώσος πρόεδρος. Πέρσι διατέθηκαν στην Τουρκία 13,7 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου μέσω του αγωγού Blue Stream.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν τόνισε ότι είναι διατεθειμένος να οικοδομήσει έναν κόμβο διαμετακομιδής φυσικού αερίου στα ελληνοτουρκικά σύνορα προκειμένου να προμηθεύσει την Ευρώπη με φυσικό αέριο και να την αποζημιώσει για την εγκατάλειψη των σχεδίων του South Stream.