Όταν ο Ολάντ συνάντησε την ελληνική καινοτομία

Όταν ο Ολάντ συνάντησε την ελληνική καινοτομία

Η επίσκεψη του Γάλλου προέδρου στα γραφεία της Corallia και η  διμερής συμφωνία συνεργασίας στον κλάδο της μικροηλεκτρονικής.

Στα κεντρικά γραφεία του Corallia, στο α2-innohub στο Μαρούσι, βρέθηκε χθες ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ, στο πλαίσιο της διήμερης παραμονής του στην Αθήνα.

Ο Γάλλος Πρόεδρος ξεναγήθηκε στα γραφεία του Corallia, Μονάδα του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά και γνώρισε από κοντά νέους επιχειρηματίες, που καινοτομούν εντός συνόρων, σε ένα οικοσύστημα με πάνω από 200 επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας, που έχει υποστηρίξει τα τελευταία 10 χρόνια το Corallia και οι συνεργάτες του, και κάνουν πραγματικότητα το όραμα «Innovation Made in Greece». Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης υπεγράφη νέα διμερής συμφωνία συνεργασίας στον κλάδο της μικροηλεκτρονικής μεταξύ του mi-Cluster και του cluster Minalogic της Grenoble.

Τον Φρασνουά Ολάντ συνόδευσε Γαλλική Αντιπροσωπεία αποτελούμενη από Υπουργούς και Επιχειρηματίες που συναντήθηκαν με μέλη των Ελληνικών Συνεργατικών Σχηματισμών Δημιουργικών Βιομηχανιών (gi-Cluster), Μικροηλεκτρονικής (mi-Cluster) και Διαστημικής (si-Cluster) και startups του πρωτοπόρου προγράμματος καινοτόμου επιχειρηματικότητας egg-enter∙grow∙go, που υλοποιεί η Eurobank σε συνεργασία με το Corallia.

Καλωσορίζοντας τον Γάλλο Πρόεδρο, ο καθ. Βασίλης Μακιός, Γενικός Διευθυντής του Corallia, έκανε μια συνολική επισκόπηση της συνεργασίας, που έχει αναπτυχθεί όλα αυτά τα χρόνια ανάμεσα στο Corallia και αντίστοιχους φορείς της Γαλλίας, στους τομείς της μικροηλεκτρονικής, της αεροδιαστημικής και των δημιουργικών βιομηχανιών. Τόνισε επίσης την ανάγκη να ακολουθηθεί το επιτυχημένο παράδειγμα της Γαλλίας, στην υποστήριξη ολοκληρωμένων οικοσυστημάτων καινοτομίας, στην Ελλάδα, για την ενίσχυση της αναπτυξιακής πορείας της χώρας, την προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για το ταλαντούχο δυναμικό που διαθέτει η χώρα μας.

Σημειώνεται ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών έχει αποφέρει σημαντικά οφέλη στον τομέα της αεροδιαστημικής και των δημιουργικών τεχνολογιών, καθώς έχουν αναπτυχθεί σημαντικές εμπορικές συνεργασίες και έχει εκκινήσει μεγάλος αριθμός κοινών ερευνητικών έργων.

Κατά την ομιλία, o Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά δήλωσε: «Πρόκειται για μια τεράστια πηγή δημιουργικότητας και υπάρχει ανάγκη τα clusters να ανοιχτούν σε όλο τον κόσμο. Oι συμφωνίες είναι εξαιρετικά σημαντικές τόσο για την Ελλάδα όσο και για τη Γαλλία, και τα πεδία συμπράξεων δεν αφορούν μόνο τον πολιτισμό και τη βιομηχανία, αλλά την έρευνα και την ανάπτυξη. Οι συμφωνίες ενισχύουν την φιλία μεταξύ των δύο χωρών και μπορούν να δημιουργήσουν πεδίο συνεργασίας μεταξύ των νέων Ελλάδας και Γαλλίας».

Από την πλευρά του Corallia, ο κ. Μακιός σημείωσε χαρακτηριστικά: «Η σημερινή επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας στο α2-innohub σηματοδοτεί μια ακόμα πιο δραστήρια περίοδο για τις διμερείς συνεργασίες μας, κάτι που προσδίδει ακόμα μεγαλύτερη ευθύνη για τη λειτουργία μας ως κόμβος δικτύωσης, καινοτομίας και υψηλής τεχνολογίας για τα οικοσυστήματα που διαγράφουν επιτυχημένη πορεία στην Ελλάδα και διεθνώς. Είμαστε υπερήφανοι για όσα έχουμε καταφέρει με τους συνεργάτες μας και προχωράμε με σταθερά βήματα για να ενισχύσουμε τις εμπορικές συνεργασίες, χτίζοντας ισχυρές αλυσίδες αξίας, που μπορούν να προσφέρουν πλούτο στη χώρα».

 

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Αλέξανδρος Χαρίτσης, Υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, η Έλενα Κουντουρά, Αναπληρώτρια Υπουργός Τουρισμού, ο καθ. Κώστας Φωτάκης, Αναπληρωτής Υπουργός αρμόδιος για θέματα Έρευνας και Καινοτομίας, η Ευγενία Φωτονιάτα, Ειδική Γραμματέας Διαχείρισης Τομεακών ΕΠ του ΕΤΠΑ και ΤΑ, o Λόης Λαμπρινιάδης, Γενικός Γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων, ο Γιώργος Τζιάλλας, Γενικός Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, ο Στράτος Ζαφείρης, Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας, ο Θοδωρής Καλαντώνης Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος Retail Banking Ομίλου Eurobank, ο Δρ. Αθανάσιος Πότσης, Πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας και Εφαρμογών (ΕΒΙΔΙΤΕ) και ο κ. Κώστας Μεϊμέτης, Πρόεδρος της Ένωσης της Ελληνικής Βιομηχανίας Ημιαγωγών (ΕΝΕΒΗ).

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Γαλλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα.

Σχετικά με το Corallia
Το Corallia είναι ο πρώτος οργανισμός που συστάθηκε στην Ελλάδα για την οργανωμένη και συστηματική διαχείριση και ανάπτυξη συνεργατικών σχηματισμών καινοτομίας (innovation clusters) με στόχο τη δημιουργία ολοκληρωμένων παραγωγικών και καινοτομικών οικοσυστημάτων στα οποία δραστηριοποιούνται συντονισμένα παράγοντες από συγκεκριμένους κλάδους και περιφέρειες της χώρας, όπου προϋπάρχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και εξαγωγικός προσανατολισμός. Στα clusters που αναπτύσσει, το Corallia έχει ρόλο συντονιστή και στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζει και υλοποιεί παρεμβάσεις στήριξης και προώθησης για το σύνολο των φορέων καινοτομίας του οικοσυστήματος, συμπεριλαμβανομένης της βιομηχανίας, των πανεπιστημίων, των ερευνητικών εργαστηρίων, των κεντρικών κυβερνητικών και περιφερειακών υπηρεσιών, των επιχειρηματικών αγγέλων και των διαχειριστών επενδυτικών κεφαλαίων, των χρηματοπιστωτικών οργανισμών, των παρόχων υποδομών και υπηρεσιών επιχειρηματικής ανάπτυξης, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την προώθηση της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας.

Σήμερα, το Corallia έχει αναπτύξει και συντονίζει τρία τεχνολογικά Clusters υψηλής εξειδίκευσης στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα το mi-Cluster (Συστήματα και Εφαρμογές Νανο/Μικροηλεκτρονικής), το si-cluster (Διαστημικές Τεχνολογίες και Εφαρμογές) και το gi-Cluster (Ψυχαγωγικές και Δημιουργικές Τεχνολογίες & Εφαρμογές).

Επιπλέον, το Corallia διαχειρίζεται ένα δίκτυο τριών μονοθεματικών κέντρων καινοτομίας (InnoHubs) σε στρατηγικά σημεία της πρωτεύουσας και της περιφέρειας: το α1-innohub (Μαρούσι, Αθήνα, Αττική), το π1-innohub (Καστρίτσι, Πάτρα, Δυτική Ελλάδα) και το α2-innohub (Μαρούσι, Αθήνα, Αττική), όπου στεγάζονται επίσης τα κεντρικά γραφεία.

Το Corallia υλοποιεί, επίσης, πρόγραμμα επιτάχυνσης της νεανικής επιχειρηματικότητας (ΥΕΑP) με μια σειρά πρωτοβουλιών όπως: ο σημαντικότερος επιταχυντής της χώρας, το egg – enterˑgrowˑgo, σε συνεργασία με τη Eurobank, το Educational Trip με τους φοιτητικούς συλλόγους του Stanford, Berkeley, MIT, Georgia Tech και UC San Diego κ.ά.

Στο πλαίσιο εξωστρέφειας της ελληνικής επιχειρηματικότητας, της ανταλλαγής καλών πρακτικών και προώθησης συνεργασιών με αντίστοιχες ευρωπαϊκές και διεθνείς πρωτοβουλίες, το Corallia επενδύει στις διεθνείς συνεργασίες εδραιώνοντας ισχυρούς δεσμούς με σημαντικούς ευρωπαϊκούς φορείς χάραξης πολιτικής για την ανάπτυξη clusters και συμμετέχοντας ενεργά σε επιλεγμένα ευρωπαϊκά έργα.

Οι δράσεις και τα έργα που υλοποιεί το Corallia συγχρηματοδοτούνται από Κοινοτικούς πόρους, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), Εθνικούς πόρους, και ιδιωτικούς πόρους, στο πλαίσιο του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ), του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα (ΕΠΑΝ-ΙΙ), των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων της περιόδου 2007-2013, του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, του 7ου Προγράμματος Πλαισίου για Έρευνα και Τεχνολογική Ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης του προγράμματος Διεθνικής Συνεργασίας South East Europe Transnational Cooperation Programme, καθώς και δωρεών από ιδιωτικές και επιχειρηματικές πρωτοβουλίες. Περισσότερες πληροφορίες στο http://www.corallia.org.

Διαβάστε το αφιέρωμα του Fortune στο Corallia ΕΔΩ