ΟΤΕ: Αύξηση κερδών στο α’ τρίμηνο, σταθεροποίηση εσόδων

ΟΤΕ: Αύξηση κερδών στο α’ τρίμηνο, σταθεροποίηση εσόδων

Στα 929 εκατ. ευρώ τα έσοδα - Επιταχύνει τις επενδύσεις σε δίκτυα οπτικών ινών.

Ο ΟΤΕ ανακοίνωσε τα ενοποιημένα οικονομικά αποτελέσματα για το Α’ τρίμηνο του 2017, με βάση τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς.

Το Α’ τρίμηνο του 2017, τα ενοποιημένα έσοδα του Ομίλου OTE ανήλθαν σε €929,0 εκατ. αυξημένα κατά 0,1%, κυρίως λόγω της αύξησης των εσόδων σταθερής τηλεφωνίας στην Ελλάδα και τη Ρουμανία, αντισταθμίζοντας την πίεση στην κινητή τηλεφωνία.

Στην Ελλάδα τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 0,9% και διαμορφώθηκαν σε €685,4 εκατ. Η ανάπτυξη προέρχεται κυρίως από την έντονη ζήτηση για ευρυζωνικές υπηρεσίες, καθώς οι καταναλωτές που υιοθετούν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες VDSL COSMOTE αυξάνονται, παρά τον νέο φόρο 5% που επιβλήθηκε τον Ιανουάριο. Οι υπηρεσίες συνδρομητικής τηλεόρασης παρουσίασαν ενδείξεις επιβράδυνσης σε ένα εποχιακά ασθενές τρίμηνο, καθώς οι επικρατούσες οικονομικές συνθήκες ασκούν πίεση στη ζήτηση. Στη Ρουμανία, η αύξηση στα έσοδα σταθερής τηλεφωνίας αντανακλά τη σταθερή ζήτηση για συνδυαστικά πακέτα σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, υψηλότερα έσοδα χονδρικής και την ανάκαμψη των εσόδων από έργα ICT μετά το υποτονικό τέταρτο τρίμηνο την περσινή χρονιά.

Τα συνολικά Λειτουργικά Έξοδα του Ομίλου, εξαιρουμένων των αποσβέσεων, των απομειώσεων και των επιβαρύνσεων που σχετίζονται με Προγράμματα Εθελούσιας Αποχώρησης, κόστη αναδιοργάνωσης και μη επαναλαμβανόμενων νομικών υποθέσεων διαμορφώθηκαν σε €637,1 εκατ. το Α’ τρίμηνο του 2017, αυξημένα κατά 1,5% σε σχέση με το Α’ τρίμηνο του 2016, καθώς οι πρωτοβουλίες μείωσης του κόστους αντισταθμίστηκαν από το υψηλότερο κόστος διασύνδεσης καθώς και το κόστος εμπορευμάτων, που προκύπτει από τις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Το προσαρμοσμένο EBITDA του Ομίλου μειώθηκε κατά 1,7% και διαμορφώθηκε σε €304,1 εκατ. Στην Ελλάδα, η κερδοφορία παρέμεινε αμετάβλητη, αποφέροντας ένα προσαρμοσμένο περιθώριο EBITDA ύψους 38,8%.Το προσαρμοσμένο EBITDA στη Ρουμανία μειώθηκε κατά 4,4%, αντανακλώντας την αυξανόμενη πίεση λόγω ανταγωνισμού στην κινητή τηλεφωνία και κατά 81,0% στην Αλβανία όπου οι δραστηριότητες επηρεάστηκαν από τη μεταβολή στον όγκο της διεθνούς εισερχόμενης κίνησης.

Η φορολογία εισοδήματος του Ομίλου ανήλθε σε €42,9 εκατ. το Α’ τρίμηνο του 2017, αυξημένη κατά 14,7%, αντικατοπτρίζοντας τα υψηλότερα κέρδη προ φόρων.

Τα προσαρμοσμένα κέρδη (εξαιρουμένων των έκτακτων εξόδων) του Ομίλου μετά τα δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε €38,2 εκατ. στο Α’ τρίμηνο του 2017, αυξημένα κατά 4,1% σε σύγκριση με το Α’ τρίμηνο του 2016.

Οι προσαρμοσμένες επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία το Α’ τρίμηνο του 2017 ανήλθαν σε €185,0 εκατ., αυξημένες κατά 12,3%, αντικατοπτρίζοντας τις επενδύσεις στις δραστηριότητες σταθερής σε Ελλάδα και Ρουμανία, οι οποίες ανήλθαν σε €75,0 εκατ. και €43,3 εκατ. αντίστοιχα. Στις δραστηριότητες κινητής τηλεφωνίας, οι συνολικές προσαρμοσμένες επενδύσεις διαμορφώθηκαν στην Ελλάδα σε €36,2 εκατ., στη Ρουμανία σε €18,1 εκατ., και στην Αλβανία σε €6,7 εκατ.

Το Α’ τρίμηνο του 2017, ο Όμιλος όπως αναμενόταν παρουσίασε αρνητικές προσαρμοσμένες ελεύθερες ταμειακές ροές ύψους €11,3 εκατ., κυρίως λόγω των υψηλότερων επενδύσεων σε πάγια περιουσιακά στοιχεία.

Ο προσαρμοσμένος καθαρός δανεισμός του Ομίλου διαμορφώθηκε σε €0,6 δισ. στις 31 Μαρτίου 2017, μειωμένος κατά 33,% σε σύγκριση με τις 31 Μαρτίου του 2016, που αντιστοιχεί σε 0,4 φορές το ετήσιο προσαρμοσμένο ΕΒΙTDA του Ομίλου το οποίο παρέμεινε αμετάβλητο σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Τους επόμενους 12 μήνες, ο ΟΤΕ σκοπεύει να προβεί σε σημαντικές αποπληρωμές και για το λόγο αυτό προτίθεται να διατηρήσει σημαντικά αποθέματα μετρητών.

Το Α’ τρίμηνο του 2017, ο συνολικός αριθμός συνδρομητών COSMΟΤΕ TV αυξήθηκε κατά 2 χιλιάδες και ανήλθε σε 505 χιλιάδες. Η μέτρια αυτή αύξηση αν και οφείλεται κατά κύριο λόγο σε εποχιακούς παράγοντες, η πίεση στα εισοδήματα των καταναλωτών, επηρεάζει επίσης την αύξηση των συνδρομητών τηλεόρασης, με αποτέλεσμα την αισθητή επιβράδυνση σε σχέση με τα προηγούμενα τρίμηνα. Ως αντιστάθμισμα, ο ΟΤΕ εισήγαγε με επιτυχία εναλλακτικά πακέτα συνδρομητικής τηλεόρασης που στοχεύουν συγκεκριμένες κατηγορίες πελατών.

Η εταιρεία πέτυχε ικανοποιητικές επιδόσεις στα έργα ICT, οι οποίες οφείλονται σε μεγάλο βαθμό σε πελάτες του ιδιωτικού τομέα, κυρίως στον τομέα δικτύων.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα Α’ τριμήνου 2017, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, κ. Mιχάλης Τσαμάζ, ανέφερε: «Για να αντιμετωπίσουμε την ένταση του ανταγωνισμού στην ελληνική αγορά σταθερής τηλεφωνίας και την αυξανόμενη πίεση στο διαθέσιμο εισόδημα των πελατών μας, έχουμε εστιάσει στην περαιτέρω βελτίωση των υπηρεσιών μας και της εμπειρίας του πελάτη, με λύσεις ειδικά προσαρμοσμένες στις ανάγκες του. Για ακόμα ένα τρίμηνο, η στρατηγική μας αποδείχτηκε σωστή. Οι σημαντικές επενδύσεις μας σε οπτικές ίνες αποδίδουν καρπούς, οδηγώντας σε αύξηση των συνδρομητών και των εσόδων από τις ευρυζωνικές υπηρεσίες και αντισταθμίζοντας την πίεση στα έσοδα από τις υπηρεσίες φωνής. Και στην κινητή, η επένδυση στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών και ελκυστικών συνδυαστικών πακέτων ενισχύουν την αξία που δίνουμε στον πελάτη και οδηγούν σε ταχύτατη αύξηση της κίνησης δεδομένων. Ξεκινώντας από ένα εποχιακά χαμηλό τρίμηνο, αναμένουμε σταδιακή βελτίωση στην πορεία της χρονιάς, καθώς θα αξιοποιούμε την επέκταση του δικτύου VDSL και την όποια βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος».

Ο κ. Τσαμάζ πρόσθεσε: «Η ψηφιακή εποχή στην οποία ζούμε, απαιτεί ταχύτητα, αποτελεσματικότητα και ευελιξία. Θα συνεχίσουμε να βελτιώνουμε τα δίκτυα και τις υπηρεσίες μας σε όλους τους τομείς, ώστε να είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των πελατών μας και να επιτύχουμε τους στόχους μας για βιώσιμη ανάπτυξη».