Ώθηση στο ενεργειακό κόστος από το νέο ράλι των τιμών  

Ώθηση στο ενεργειακό κόστος από το νέο ράλι των τιμών  
2021-10-04 13:51:39 Energy prices are rising, reaching new record highs time and again. Families should take into account that the final bill of the energy company could be hundreds of euros higher this year.anp/hollandse Hoogte/lex van lieshout (Photo by lex van lieshout fotografie / ANP MAG / ANP via AFP) Photo: AFP
Η πίεση στην τοπική αγορά και ο νέος κύκλος αυξήσεων που πυροδότησε η αναστολή πιστοποίησης του γερμανορωσικού αγωγού Nord Stream 2.

Νερό στο μύλο των ανατιμήσεων ρίχνει το αυξημένο ενεργειακό κόστος που τροφοδοτεί το ράλι των τιμών στην ενέργεια, με την κατάσταση να κλιμακώνει η αναστολή πιστοποίησης της Νord Stream 2 AG, από την οποία εν πολλοίς εξαρτάται η αύξηση της ροής ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Η αύξηση των χονδρεμπορικών τιμών προβληματίζει, καθώς ξεπερνά τα 80 ευρώ συγκριτικά με τη μέση τιμή του Σεπτεμβρίου, όταν σχεδιάστηκαν τα πρώτα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών ενόψει των φουσκωμένων λογαριασμών ρεύματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μέσο κόστος της προημερήσιας αγοράς σήμερα ανέρχεται σε 247,22 ευρώ/MWh, σύμφωνα με στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, από 244,79 ευρώ/MWh χθες. Αυξημένες τιμές καταγράφονται και στην υπόλοιπη Ευρώπη ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι η τάση που συντηρεί ψηλά τις τιμές όλη την περίοδο του Νοεμβρίου τείνει να εξανεμίσει τις αυξημένες επιδοτήσεις που ανακοινώθηκαν πρόσφατα για καταναλωτές και ευάλωτα νοικοκυριά κατά το δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου, που υπολογίστηκαν με βάση την αύξηση των χονδρεμπορικών τιμών στα 198 ευρώ/MWh τον Οκτώβριο, από 134 ευρώ/MWH τον Σεπτέμβριο.

Εντωμεταξύ, το περιβάλλον είναι εκρηκτικό σε όλη την Ευρώπη, καθώς η απόφαση της γερμανικής ρυθμιστικής αρχής ενέργειας πυροδότησε νέες ανατιμήσεις στο φυσικό αέριο και κατά συνέπεια στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Δεκεμβρίου, στο ολλανδικό hub TTF βρέθηκαν στα 89,5 ευρώ/MWh, αύξηση 12% σε σχέση με το προηγούμενο κλείσιμο, στα 79,9 ευρώ/MWh.

Οι τιμές δεν προβλέπεται να σταθεροποιηθούν σύντομα, σύμφωνα με Ευρωπαίους αναλυτές, γεγονός που προοιωνίζεται νέο κύμα αυξήσεων στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας τους επόμενους μήνες επιδρώντας και στην τσέπη των καταναλωτών μέσω των τιμολογίων λιανικής.

Σημειώνεται ότι με απόφαση της κυβέρνησης θεσπίστηκε επιδότηση από την 1η Οκτωβρίου και έως το τέλος του έτους ύψους 60 ευρώ/MWh, με αντίστοιχη αύξηση της μηνιαίας επιδότησης για ένα μέσο νοικοκυριό σε 18 ευρώ τον μήνα από 9 ευρώ. Για τον λόγο αυτό, τα κεφάλαια στο νεοσύστατο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης αυξήθηκαν από τα 150 εκατ. ευρώ που είχαν ανακοινωθεί αρχικά στα 400 εκατ. ευρώ. Με βάση την πορεία των τιμών στην αγορά στις αρχές Οκτωβρίου, που έγιναν οι σχετικές ανακοινώσεις, ο διπλασιασμός της επιδότησης απορροφούσε σχεδόν το σύνολο των ανατιμήσεων στο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας και η επιβάρυνση για τα νοικοκυριά περιοριζόταν στο ελάχιστο σε συνδυασμό και με τις αναπροσαρμογές στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Έκτοτε η κατάσταση επιδεινώθηκε. Έτσι, πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ανακοίνωσε υπερδιπλασιασμό της επιδότησης στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος από 18 ευρώ σε 39 ευρώ για όλα τα νοικοκυριά για τις 300 πρώτες κιλοβατώρες το δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου. Ως ανάχωμα στις ανατιμήσεις η επιδότηση για τους δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου αυξήθηκε σε 45 ευρώ από 24 ευρώ.