Ουκρανία: Για συμφωνία με την αντιπολίτευση κάνει λόγο ο Γιανουκόβιτς

Ουκρανία: Για συμφωνία με την αντιπολίτευση κάνει λόγο ο Γιανουκόβιτς

Δεν επιβεβαιώνουν οι διπλωμάτες ούτε ο Ουκρανός πρωθυπουργός, ενώ συνεχίζονται οι σκληρές διαπραγματεύσεις - 77 νεκροί σε δύο μέρες συγκρούσεων. 

Μια συμφωνία για τη διευθέτηση της κρίσης στην Ουκρανία επιτεύχθηκε κατά τις ολονύκτιες συνομιλίες με συμμετοχή του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, της αντιπολίτευσης και τριών υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από την προεδρική υπηρεσία Τύπου.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως η συμφωνία θα υπογραφεί το μεσημέρι (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), αλλά δεν γίνονται γνωστές λεπτομέρειες. Η αντιπολίτευση και οι υπουργοί της ΕΕ δεν επιβεβαίωσαν αμέσως την επίτευξη συμφωνίας και διπλωματικές πηγές είπαν πως οι συνομιλίες υπήρξαν «πολύ δύσκολες». «Μετά το μεσημέρι θα επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην ουκρανική ηγεσία, την αντιπολίτευση, την Ευρωπαϊκή Ενωση και τη Ρωσία», ανακοίνωσε από το Κίεβο ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Στανισλάς Σικόρσκι.

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι το σχέδιο συμφωνίας ανάμεσα στην ουκρανική ηγεσία και την αντιπολίτευση είναι έτοιμο, αλλά δεν έχει επιτευχθεί η τελική συμφωνία. Λίγη ώρα νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς είχε προειδοποιήσει ότι το σχέδιο συμφωνίας αποτελεί ακόμη αντικείμενο διαβουλεύσεων και «δεν μπορούμε να πούμε τίποτε μέχρι το μεσημέρι». «Δεν μπορούμε να πούμε τίποτε οριστικό πριν από το μεσημέρι», τόνισε ο Λοράν Φαμπιούς με δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1 από το Πεκίνο όπου έφθασε αφού συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις στο Κίεβο. «Ιδιαίτερα η αντιπολίτευση θέλει να έχει τη δυνατότητα να διαβουλευθεί με ορισμένους από τους εντολείς της, πράγμα που είναι απολύτως κατανοητό», πρόσθεσε.

Διαβάστε ακόμη: Κυρώσεις στην Ουκρανία από την ΕΕ

Τι θα προβλέπει η συμφωνία
Ωστόσο, στο Κίεβο, η κρατική τηλεόραση έσπευσε να μεταδώσει ότι μία συμφωνία έχει επιτευχθεί ανάμεσα στην ουκρανική ηγεσία και την αντιπολίτευση, η οποία προβλέπει τη διεξαγωγή πρόωρων προεδρικών εκλογών, τη συγκρότηση κυβέρνησης συνασπισμού και συνταγματική μεταρρύθμιση.

Νωρίς το πρωί, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι, υπέβαλε την παραίτησή του ο υπαρχηγός του ουκρανικού Γενικού Επιτελείου Γιούρι Ντουμάνσκι, δηλώνοντας ότι διαφωνεί με την εμπλοκή του στρατού στην «εμφύλια σύγκρουση», γεγονός, που μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια ζωών τόσο στρατιωτικών, όσο και πολιτών. Την Τετάρτη είχε αντικατασταθεί ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της χώρας Βλαντίμιρ Ζαμάνα από τον ναύαρχο Βίκτορ Ιλίν, χωρίς ωστόσο να γίνουν ευρέως γνωστοί οι λόγοι της αλλαγής. Ο Ζαμάνα ανέλαβε πάντως το αξίωμα του αναπληρωτή γραμματέα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και ‘Αμυνας της Ουκρανίας υπό τον πρόεδρο της χώρας.

Διαβάστε επίσης: Ακήρυχτος «Ψυχρός Πόλεμος» με «έπαθλο» την Ουκρανία

Ρώσοι και Ουκρανοί σχολιαστές εκτιμούν ότι οι αλλαγές αυτές σχετίζονται τόσο με τις πιέσεις, που δέχεται ο πρόεδρος της Ουκρανίας από αξιωματούχους των νότιων και ανατολικών περιφερειών της χώρας «να επιβάλει την τάξη και να πατάξει τους εξτρεμιστές», όσο και με τον εκνευρισμό, που έχει προκληθεί στο αμερικανικό Πεντάγωνο, γιατί επί μία εβδομάδα τουλάχιστον ο αρχηγός του Τζον Κίρμπι δεν είχε κατορθώσει να συνομιλήσει με τους Ουκρανούς ομολόγους του.

Σύμφωνα με την ουκρανική ενημερωτική ιστοσελίδα LB.ua, την οποία επικαλούνται πολλά ρωσικά ΜΜΕ, έχουν μετακινηθεί στο Κίεβο το τελευταίο 24ωρο τουλάχιστον ένα τάγμα πεζοναυτών από την Κριμαία και δύο ταξιαρχίες αλεξιπτωτιστών από τις πόλεις Ντνιεπροπετρόφσκ και Νικολάεφ της Ανατολικής Ουκρανίας. Ο ασκών χρέη υπουργού ‘Αμυνας της χώρας Πάβελ Λέμπεντεφ επιβεβαίωσε τουλάχιστον τη μεταφορά των αλεξιπτωτιστών στο Κίεβο, λέγοντας ότι ήταν απαραίτητη για την ενίσχυση της ασφάλειας των στρατιωτικών βάσεων, όπου φυλάσσονται πυροβόλα όπλα, καθώς και πολεμοφόδια, ενώ στο ερώτημα εάν εγγυάται ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν εναντίον πολιτών, ο Λέμπεντεφ κάλεσε τους δημοσιογράφους «να διαβάσουν το Σύνταγμα και τους νόμους της Ουκρανίας».

Το υπουργείο Υγείας της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι ο επίσημος αριθμός των νεκρών των συγκρούσεων κατά το τελευταίο διήμερο έχει φθάσει τους 77.