Ουκρανία: Τελεσίγραφο 24 ωρών στην κυβέρνηση ή «λουτρό αίματος»

Ουκρανία: Τελεσίγραφο 24 ωρών στην κυβέρνηση ή «λουτρό αίματος»

Συνεχίστηκαν και κατά τη διάρκεια της νύχτας οι συγκρούσεις αστυνομίας-αντικυβερνητικών διαδηλωτών, που χθες άφησαν πέντε νεκρούς - Δείτε τις φωτογραφίες.

«Αν ο Γιανουκόβιτς δεν κάνει παραχωρήσεις, αύριο θα περάσουμε στην επίθεση», δήλωσε ο ηγέτης της ουκρανικής αντιπολίτευσης, ο Βιτάλι Κλίτσκο, ενώπιον δεκάδων χιλιάδων αντικυβερνητικών διαδηλωτών που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία της Ανεξαρτησίας στο Κίεβο.

Το τελεσίγραφο του Κλίτσκο προς τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς ήρθε μερικές ώρες μετά τις χθεσινές άκαρπες συνομιλίες μεταξύ του προέδρου και των ηγετών της αντιπολίτευσης που είχαν ως στόχο την εξεύρεση λύσης για την αποκλιμάκωση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί μετά τα χθεσινά βίαια επεισόδια. Πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους χθες καθώς οι «στρατιές» των Ουκρανών διαδηλωτών που αντιτίθεται στη φιλο-ρωσική κυβέρνηση και επιθυμούν διακαώς εκλογές συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις ασφαλείας στην πλατεία Ανεξαρτησίας.

«Σήμερα αυτοί προετοιμάζονται να μας απομακρύνουν από την πλατεία Ανεξαρτησίας. Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τους εμποδίσουμε να μας απομακρύνουν», επεσήμανε ο Κλίτσκο και κάλεσε το πλήθος να παραμείνει και να υπερασπιστεί την πλατεία.

Διαβάστε ακόμη: Τα «πλοκάμια» των ολιγαρχών

Ο ίδιος διευκρίνισε εξάλλου ότι ο πρόεδρος Γιανουκόβιτς δεν ανταποκρίθηκε στα αιτήματα της αντιπολίτευσης κατά τις συνομιλίες που είχαν σήμερα, οι οποίες διήρκεσαν τρεις ώρες, και σημείωσε ότι ο Ουκρανός πρόεδρος θα μπορούσε να δώσει τέλος στην κρίση χωρίς βία, προκηρύσσοντας πρόωρες εκλογές.

«Υπάρχουν δύο λύσεις: να σταματήσει το λουτρό αίματος και να εξακολουθήσουν να ζουν όσοι βρίσκονται στην πλατεία της Ανεξαρτησίας. Απομένουν 24 ώρες για να ακολουθηθεί αυτός ο δρόμος», δήλωσε ο Αρσένι Γιατσένιουκ, προσκείμενος στην φυλακισμένη πρώην πρωθυπουργό Γιούλια Τιμοσένκο, και πρόσθεσε «Αν δεν επιλεγεί αυτός ο δρόμος, τους λέω από την πλευρά μου: δεν θα ζήσω στην ντροπή. Θα προχωρήσουμε όλοι μαζί μπροστά, ακόμη κι αν το αποτέλεσμα είναι μια σφαίρα στο κεφάλι».

Η βουλευτής Ίνα Μπογκλοσλόφσκα κάλεσε παράλληλα τα μέλη του κόμματος που βρίσκεται στην εξουσία, το οποίο η ίδια εγκατέλειψε πρόσφατα, να ενταχθούν όπως αυτή στις τάξεις της αντιπολίτευσης. «Βίκτορ Φιοντόροβιτς, ήρθε το τέλος», δήλωσε προς το πλήθος, απευθυνόμενη στον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

1/6

Διαβάστε ακόμη: Κίνηση «ματ» του Πούτιν στη σκακιέρα της Ουκρανίας

Διαδηλωτές και αστυνομικοί βρίσκονται αντιμέτωποι και σήμερα στην Πλατεία της Ανεξαρτησίας, στο κέντρο του Κιέβου, με ένα οδόφραγμα από τις φλόγες καιόμενων ελαστικών να τους χωρίζει. Δεκάδες διαδηλωτές, πολλοί φορώντας κράνη, έχουν συγκεντρωθεί στο ύψος της οδού Γκρουσέφσκι, πίσω από το τείχος της φωτιάς και του καπνού, πετώντας σποραδικά πέτρες και βόμβες μολότοφ. Οι δυνάμεις ασφαλείας απαντούν με δακρυγόνα και βομβίδες κρότου-λάμψης.

Οι σφοδρές συγκρούσεις που κλιμακώνονται από την Κυριακή στο κέντρο του Κιέβου, έχουν μετατρέψει τις μαζικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των τελευταίων εβδομάδων κατά της επιλογής της κυβέρνησης του Βίκτορ Γιανουκόβιτς να μην υπογράψει τη συμφωνία σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ενωση και να διαιωνίσει την παραμονή της Ουκρανίας στη ζώνη επιρροής της Μόσχας σε αντάρτικο πόλης.

Διαβάστε ακόμη: Διεθνής έκκληση για τερματισμό της βίας στην Ουκρανία