Π.Σπίγκελ: Οι Ευρωπαίοι ήταν έτοιμοι να διώξουν την Ελλάδα απ’το ευρώ

Ο δημοσιογράφος των «Financial Times» μιλά για τις συνεντεύξεις με κορυφαίους Ευρωπαίους παράγοντες.

Μετά τον «σεισμό» που προκάλεσαν οι αποκαλύψεις της τελευταίας εβδομάδας για το δραματικό παρασκήνιο της συνόδου των Κανών, τις παρεμβάσεις Βερολίνου και Μπαρόζο προσωπικά, για να ματαιωθεί το σχέδιο Παπανδρέου για δημοψήφισμα και να σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας, αλλά και το μυστικό «Σχέδιο Ζ» για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, ο επικεφαλής των Financial Times Πίτερ Σπίγκελ «έσπασε» τη σιωπή του.

Μιλώντας στο MEGA εκτίμησε ότι οι Ευρωπαίοι ήταν έτοιμοι να διώξουν την Ελλάδα από το ευρώ το καλοκαίρι του 2012, παρά τις φωνές που υποστήριζαν αυτή η απόφαση θα είχε ανυπολόγιστες συνέπειες και θα οδηγούσε στην κατάρρευση της Ευρωζώνης, ανέφερε σχετικά με τη χώρα μας.

«Ήταν προετοιμασμένοι αν η Ελλάδα δεν εφάρμοζε το πρόγραμμα να μη δώσουν τη δόση και αυτό κατέστησαν σαφές όλοι οι συνομιλητές μου. Εάν αναλάμβανε την εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ και απέρριπτε το πρόγραμμα διάσωσης ή εάν αναλάμβανε ο Σαμαράς και δεν συμφωνούσε με τος όρους του προγράμματος τότε, πολλά μέλη της Ευρωζώνης θα έλεγαν «φτάνει πια». Έθεσα το ερώτημα σε όσους έπαιρναν αποφάσεις εκείνη την εποχή και όλοι μου είπαν ότι είχαν φτάσει στα όριά τους. Δεν μπορούσαν να δικαιολογήσουν στις πατρίδες τους ότι θα ξοδέψουν και άλλα χρήματα. Εντός Γερμανίας ήταν έτοιμοι να διώξουν την Ελλάδα» είπε.

Όμως, ο κίνδυνος του Grexit φαίνεται πως έχει περάσει πια, με τον δημοσιογράφο να αναφέρει ότι «επειδή η παρούσα κυβέρνηση παρουσίασε πλεόνασμα, πράγμα πολύ σημαντικό, και επειδή η Μέρκελ ως η πιο ισχυρή ηγέτης στην Ευρώπη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα πρέπει να μείνει, ελήφθη αυτή η πολιτική απόφαση και είναι ασφαλές να πούμε ότι η έξοδος της Ελλάδας είναι πλέον απίθανη».

Ο Πίτερ Σπίγκελ αποκαλύπτει λεπτομέρειες από την τηλεφωνική συνομιλία Μπαρόζο-Σαμάρα το βράδυ της συνόδου των Κανών, ενώ αρνείται κατηγορηματικά πως ο τότε πρόεδρος της Κομισιόν είχε υποδείξει τον Λουκά Παπαδήμο ως επικεφαλής της κυβέρνησης εθνικής ενότητας που συγκροτήθηκε αργότερα στην Ελλάδα.

«Ο Σαμαράς είπε στον Μπαρόζο ότι δεν ήθελε δημοψήφισμα και ότι ήταν πρόθυμος για κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Δεν έγραψα ποτέ ότι ο Μπαρόζο έκανε τον Παπαδήμο πρωθυπουργό. Μίλησα με πολλούς στην Ελλάδα και ξέρω ότι η διαδικασία επιλογής του Παπαδήμου απασχόλησε επί μέρες αν όχι εβδομάδες τους πολιτικούς αρχηγούς. Δεν είμαι αφελής να πιστεύω ότι ο Μπαρόζο υπαγόρευσε την ελληνική πολιτική από ένα δωμάτιο ξενοδοχείου των Κανών» υποστηρίζει.

Σε ότι αφορά τη χρονική συγκυρία των αποκαλύψεων και γιατί έρχονται στο φως λίγες ημέρες πριν από τις διπλές κάλπες στην Ελλάδα, ο Πίτερ Σπίγκελ απορρίπτει τις θεωρίες συνωμοσίας λέγοντας: «Θέλω να πιστεύω ότι βοηθάμε τον ψηφοφόρο να είναι καλά ενημερωμένος αλλά ειλικρινά δεν νομίζω ότι τον επηρεάζουμε. Θεωρώ ότι οι περισσότεροι στην Ελλάδα, στην Ιταλία ή σε κάθε άλλη χώρα θα ψηφίσουν βασισμένοι στη δική τους άποψη».

Διαβάστε ακόμη:

Πώς η Μέρκελ δέχτηκε το «ότι χρειαστεί» του Ντράγκι για το ευρώ

Ο Σόιμπλε διαψεύδει τους FT για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ

Έτσι σώθηκε το ευρώ: Γιατί δεν εφαρμόστηκε το μυστικό «Σχέδιο Ζ»

Πώς τελείωσε η πρωθυπουργία του Γιώργου Παπανδρέου

Βενιζέλος: Συζητούσαμε με Σαμαρά από τον Ιούνιο του 2011

Βενιζέλος: Ο Παπανδρέου ήθελε να παραιτηθεί από τον Ιούνιο του 2011