Παγκόσμια έκρηξη ακρίβειας στο ελαιόλαδο – Αύξηση 130% από το 2022

Παγκόσμια έκρηξη ακρίβειας στο ελαιόλαδο – Αύξηση 130% από το 2022
Photo: AFP
Συναγερμός για την έλλειψη ελαιολάδου 

Σε επίπεδα ρεκόρ έχουν εκτοξευτεί παγκοσμίως οι τιμές του ελαιολάδου λόγω της έντονης ξηρασίας στις μεγάλες χώρες παραγωγής, οι οποίες περιορίζουν τις προμήθειες – και αυξάνουν την αισχροκέρδεια στο μαγειρικό λάδι.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Υπουργείου Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών, οι παγκόσμιες τιμές του ελαιολάδου αυξήθηκαν στα 8.900 δολάρια ανά τόνο τον Σεπτέμβριο, λόγω του «εξαιρετικά ξηρού καιρού» στη Μεσόγειο. Ήδη, η μέση τιμή τον Αύγουστο ήταν 130% υψηλότερη σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και δεν έδειξε «ενδείξεις χαλάρωσης», ανέφερε το USDA.

Η Ισπανία, ο μεγαλύτερος παραγωγός και εξαγωγέας ελαιολάδου στον κόσμο, πλήττεται από μια έντονη ξηρασία εδώ και μήνες. Η χώρα κατέγραψε επίσης το τρίτο θερμότερο καλοκαίρι της, με τη μέση καλοκαιρινή θερμοκρασία κατά 1,3°C υψηλότερη από την κανονική, σύμφωνα με την κρατική μετεωρολογική υπηρεσία AEMET.

Σύμφωνα με στοιχεία από την εταιρεία πληροφοριών για την αγορά εμπορευμάτων Mintec, η ισπανική παραγωγή ελαιολάδου μειώθηκε σε περίπου 610.000 τόνους – δηλαδή πτώση άνω του 50% σε σύγκριση με τους συνηθισμένους 1,3 έως 1,5 εκατομμύρια τόνους.

Η Ελλάδα και η Ιταλία είναι οι δεύτεροι και τρίτοι μεγαλύτεροι παραγωγοί ελαιολάδου, σύμφωνα με το International Olive Council, έναν διακυβερνητικό οργανισμό που αποτελείται από μέλη που αποτελούν περισσότερο από το 98% της παραγωγής ελαιολάδου παγκοσμίως.

Η Τουρκία, η οποία είναι επίσης σημαντικός παραγωγός ελαιολάδου, ανέστειλε τις εξαγωγές χύδην μέχρι την 1η Νοεμβρίου, μια κίνηση που οφείλεται στην παγκόσμια άνοδο των τιμών.

Κλοπές

Οι τιμές του ελαιολάδου στην ισπανική Ανδαλουσία εκτοξεύτηκαν στα 8,45 ευρώ (9,02 $) ανά κιλό τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το δείκτη αναφοράς της Mintec. Αυτή η αύξηση σηματοδοτεί την «υψηλότερη τιμή που έχει καταγραφεί ποτέ για το ισπανικό ελαιόλαδο» με βάση τα στοιχεία της εταιρείας που εκτείνονται σε διάστημα 20 έως 30 ετών – αντιπροσωπεύει ένα άλμα 111% από έτος σε έτος.

Οι αυξανόμενες τιμές, σε αυτό που μερικές φορές αναφέρεται ως «υγρός χρυσός», έχουν φέρει… κλοπές. Περίπου 50.000 λίτρα έξτρα παρθένου ελαιολάδου κλάπηκαν τα ξημερώματα της 30ης Αυγούστου σε ένα από τα ελαιοτριβεία της Ισπανίας, το Marin Serrano El Lagar, σύμφωνα με δημοσιεύματα τοπικών ΜΜΕ. Η αξία του φορτίου είναι πάνω από 420.000 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: