Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ: Από τον Άλτμαν στον Μακρόν – Ποιοι θα πάνε στο Νταβός;

Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ: Από τον Άλτμαν στον Μακρόν – Ποιοι θα πάνε στο Νταβός;
(FILES) Participants are seen during a session of the World Economic Forum (WEF) annual meeting in Davos on January 17, 2023. The Alpine resort of Davos will host the 54th annual meeting of the World Economic Forum from 15th to 19th January 2024. (Photo by Fabrice COFFRINI / AFP) Photo: AFP
Οι κορυφαίες προσωπικότητες που θα δώσουν φέτος «το παρών».

Η παγκόσμια ελίτ φορά τις… μπότες της για το χιόνι και βάζει μπροστά τα ιδιωτικά της τζετ για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.

Το WEF 2024, με τίτλο «ανοικοδόμηση εμπιστοσύνης», θα διεξαχθεί από τις 14 έως τις 19 Ιανουαρίου εν μέσω της απότομης κλιμάκωσης των γεωπολιτικών εντάσεων και των ανησυχιών για το παγκόσμιο εμπόριο στη Μέση Ανατολή. Παράλληλα, ο πληθωρισμός και η οικονομική ανάπτυξη, ο πόλεμος στην Ουκρανία, η τεχνολογική αλλαγή και ο παγκόσμιος κατακερματισμός θα παραμείνουν στην ατζέντα, σύμφωνα με το CNBC.

Ίσως οι πιο σημαντικές προσωπικότητες από την πολιτική, που θα παρευρεθούν είναι ο πρωθυπουργός της Κίνας Li Qiang και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, οι οποίοι θα απευθύνουν και ειδικές ομιλίες.

Ο Μακρόν είναι ο μόνος ηγέτης της G7 που κατευθύνεται στο ορεινό θέρετρο της Ελβετίας, ενώ πέρυσι από τη συμμαχία ήταν εκεί μόνο ο Γερμανός Όλαφ Σολτς. Ορισμένοι υποθέτουν ότι οι πολιτικοί είναι όλο και πιο επιφυλακτικοί στο να παρευρεθούν στην εκδήλωση, εν μέσω της συνεχιζόμενης κρίσης του κόστους ζωής και με τα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουν στο εσωτερικό τους.

Ο Τζο Μπάιντεν δεν έχει παρευρεθεί από τότε που έγινε πρόεδρος των ΗΠΑ- ούτε ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σουνάκ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αλλά και πολλοί άλλοι ηγέτες και υπουργοί Οικονομικών θα δώσουν «το παρών» φέτος, από την Ισπανία, το Βέλγιο, την Κολομβία, το Ιράκ, τον Λίβανο, την Ιρλανδία, την Κένυα, τη Νιγηρία, την Ταϊλάνδη, τη Σιγκαπούρη και όχι μόνο.

Από τις ΗΠΑ, στους συμμετέχοντες περιλαμβάνονται ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν και ο ειδικός απεσταλμένος για το κλίμα Τζον Κέρι.

Ο Σάλιβαν είναι πιθανό να συμμετάσχει στην τελευταία συνάντηση των «Συμβούλων Εθνικής Ασφάλειας για την Ουκρανία», με συνέντευξη Τύπου που θα δοθεί την Κυριακή, η οποία θα καλύψει το ειρηνευτικό σχέδιο 10 σημείων που έχει καταρτίσει ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι. Το σχέδιο έχει συζητηθεί πολύ από τους διεθνείς παρατηρητές, αλλά έχει απορριφθεί από τη ρωσική ηγεσία.

Ο πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέ Μίλεϊ ενδέχεται να τραβήξει τα βλέμματα με την προγραμματισμένη ομιλία του την Τετάρτη. Ο νεοεκλεγείς ακραία φιλελεύθερος πολιτικός έχει ήδη προκαλέσει διαμαρτυρίες στη χώρα του κατά μιας σειράς οικονομικών πολιτικών-σοκ, συμπεριλαμβανομένης μιας απότομης υποτίμησης του νομίσματος. Έχει επίσης υποσχεθεί να «δολαριοποιήσει» την οικονομία και να καταργήσει την κεντρική τράπεζα.

Μεταξύ των μεγάλων ονομάτων από τον επιχειρηματικό κόσμο, πολλοί θα είναι αναμφίβολα πρόθυμοι να ακούσουν τον Sam Altman, CEO της κατασκευάστριας εταιρείας του ChatGPT, OpenAI, ο οποίος έχει προγραμματιστεί να συζητήσει για την ασφάλεια και την εμπιστοσύνη στην τεχνολογία μαζί με άλλους ομιλητές, όπως ο υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέρεμι Χαντ και ο CEO της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά.

Κορυφαίες προσωπικότητες της παγκόσμιας οικονομίας θα κάνουν ως συνήθως τις εμφανίσεις τους, από τη διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, έως τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας Ajay S. Banga και τη γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, Ngozi Okonjo-Iweala.

Ομοίως, οι επικεφαλής των διεθνών οργανισμών όπως ο Αντόνιο Γκουτέρες του ΟΗΕ, ο Γενς Στόλτενμπεργκ του ΝΑΤΟ, ο Τέντρος Γκεμπρεγέσους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και η Tirana Hassan του Human Rights Watch.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: