Παγκόσμιος αποτροπιασμός για την απαγωγή των 276 μαθητριών

Παγκόσμιος αποτροπιασμός για την απαγωγή των 276 μαθητριών

Η ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ ανακοίνωσε πως απήγαγε τα κορίτσια στη Νιγηρία και σκοπεύει να τα πουλήσει ή να τα μετατρέψει σε σκλάβες.

«Απήγαγα τα κορίτσια σας. Θα τα πουλήσω στην αγορά, στο όνομα του Αλάχ», δήλωσε ο επικεφαλής της ισλαμιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ, Αμπουμπακά Σεκάου, σε ένα βίντεο διάρκειας 57 λεπτών, το οποίο περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου και με το οποίο οι αντάρτες αναλαμβάνουν την ευθύνη για την απαγωγή περισσότερων από 200 μαθητριών λυκείου στα μέσα Απριλίου στη βορειοανατολική Νιγηρία, οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν ως «σκλάβες», «θα πουληθούν» ή θα ωθηθούν «σε αναγκαστικούς γάμους».

Από τις 276 μαθήτριες λυκείου που απήχθησαν στις 14 Απριλίου από το σχολείο τους στο χωριό Τσιμπόκ της πολιτείας Μπόρνο, έχουν μέχρι στιγμής καταφέρει να διαφύγουν μόνο οι 53, ενώ 223 εξακολουθούν να βρίσκονται στα χέρια των ισλαμιστών ανταρτών, σύμφωνα με την αστυνομία της Νιγηρίας.

Την ίδια ώρα στη χώρα κυκλοφορούν φήμες ότι οι μαθήτριες έχουν μεταφερθεί στο Τσαντ και το Καμερούν, όπου έχουν πουληθεί για 12 δολάρια η κάθε μία.

Στο μήνυμά του ο Σεκάου πρόσθεσε ότι απήγαγε τα κορίτσια γιατί «πρέπει να σταματήσει η δυτική παιδεία» και σημείωσε ότι τα κορίτσια «θα πρέπει να παρατήσουν το σχολείο και να παντρευτούν».

Στο μεταξύ οι αρχές της Νιγηρίας συνέλαβαν μια γυναίκα που διοργάνωσε τις μαζικές διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στην Αμπούτζα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απαγωγή των μαθητριών και με αίτημα την κινητοποίηση των αρχών για τον εντοπισμό των απαχθέντων.

Κανείς εκπρόσωπος της αστυνομίας δεν έχει σχολιάσει προς το παρόν τη σύλληψη, όμως μια πηγή από την προεδρία της Νιγηρίας δήλωσε ότι η Ναόμι Μούταχ Νιάνταρ συνελήφθη επειδή ισχυρίστηκε ψευδώς ότι είναι η μητέρα ενός από τα κορίτσια που έχουν απαχθεί. Η Νιάνταρ συνελήφθη την Κυριακή έπειτα από μια συνάντηση που είχε μαζί με άλλους διαδηλωτές με τη σύζυγο του προέδρου της Νιγηρίας Γκούντλακ Τζόναθαν, Πέισενς.

«Η Ναόμι συνελήφθη χθες το βράδυ», είπε ο Λάουαν Αμπάνα, ένας από τους διαδηλωτές. «Τους παρακαλάμε να σώσουν τις κόρες μας και αντί να κάνουν κάτι για να τις σώσουν, μας φυλακίζουν», πρόσθεσε.

Ο Αμπάνα διέψευσε ότι η Νιάνταρ ισχυρίστηκε κάτι τέτοιο. «Ισχυρίζονται ότι είναι απάτη και ότι η κόρη της δεν απήχθη. Όμως όταν λέμε “φέρτε πίσω τις κόρες μας”, η εκστρατεία το εννοεί με την ευρύτερη έννοια των “κορών της Νιγηρίας”», επεσήμανε.

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση της Νιγηρίας ανησυχεί ολοένα και περισσότερο για την ασφάλεια του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) για την Αφρική, το ετήσιο συνέδριο των ισχυρών και πλούσιων κρατών που θα πραγματοποιηθεί αυτή την εβδομάδα για πρώτη φορά στην Αμπούτζα.

Η απαγωγή των μαθητριών έχει προκαλέσει αμηχανία στην κυβέρνηση της χώρας ενόψει του WEF, το οποίο θα επικεντρωνόταν στις προοπτικές ανάπτυξης της μεγαλύτερης οικονομίας της Αφρικής, όμως κινδυνεύει να επισκιαστεί από το συμβάν αυτό και από τις αυξανόμενες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Νιγηρία στον τομέα της ασφάλειας.

Σε μια συνέντευξή του χθες Κυριακή ο πρόεδρος Τζόναθαν δεσμεύθηκε ότι τα κορίτσια θα βρεθούν σύντομα και θα αφεθούν ελεύθερα, όμως παράλληλα παραδέχθηκε ότι δεν γνωρίζει πού βρίσκονται.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Διαβάστε ακόμη: Διπλή βομβιστική επίθεση με δεκάδες νεκρούς στη Νιγηρία