Παγκόσμιος συναγερμός για τον κορωνοϊό: Αυξάνονται τα κρούσματα, φόβοι για την οικονομία

Παγκόσμιος συναγερμός για τον κορωνοϊό: Αυξάνονται τα κρούσματα, φόβοι για την οικονομία
epa08246748 Passengers wearing protective mask arrive at the airport of Chisinau, Moldova, 25 February 2020. Moldova's government decided to increase border crossing control measures because of recent Coronavirus cases in Italy. EPA/DUMITRU DORU Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης, ο νέος κορωνοϊός είχε προσβάλει 82.560 ανθρώπους και στοιχίσει τη ζωή σε 2.813 ανθρώπους σε όλον τον κόσμο.

Ο κατάλογος των κρουσμάτων και των θυμάτων μακραίνει ώρα με την ώρα, προσκυνήματα και σχολεία κλείνουν, Χρηματιστήρια καταρρέουν και ο ΠΟΥ προειδοποιεί για «ολέθριο λάθος» όσες χώρες πιστεύουν ότι δεν θα προσβληθούν από τον νέο κορωνοϊό. Η επιδημία του Covid-19 έχει σημάνει παγκόσμιο συναγερμό, ενώ η θεραπεία δεν φαίνεται να ανακαλύπτεται άμεσα.

Κρούσματα σε 50 χώρες και εδάφη

Μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης, ο νέος κορωνοϊός είχε προσβάλει 82.560 ανθρώπους και στοιχίσει τη ζωή σε 2.813 ανθρώπους σε όλον τον κόσμο, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίζεται σε επίσημες πηγές. Ο Covid-19 έχει εξαπλωθεί το τελευταίο 24ωρο σε πολλές νέες χώρες (Ελλάδα, Εσθονία, Δανία, Νορβηγία, Β. Μακεδονία, Ρουμανία, Γεωργία, Πακιστάν), ανεβάζοντας σε 50 τον αριθμό των χωρών και των εδαφών που πλήττονται από την ασθένεια.

Η Κίνα (χωρίς τα εδάφη του Χονγκ Κονγκ και του Μακάο), όπου ξεκίνησε η επιδημία στα τέλη Δεκεμβρίου, μετρά 78.497 κρούσματα και 2.747 θανάτους. Στον υπόλοιπο κόσμο έχουν εντοπιστεί 4.063 κρούσματα και 66 θάνατοι. Η Νότια Κορέα έχει τα περισσότερα κρούσματα, μετά την Κίνα. Έχουν αναφερθεί 1.766 ασθενείς και 13 θάνατοι. Στο Ιράν έχουν πεθάνει 26 άνθρωποι και έχουν εντοπιστεί 245 κρούσματα.

Στην Ευρώπη, η Ιταλία είναι χώρα που έχει πληγεί περισσότερο, με 650 κρούσματα και 17 νεκρούς.

Ματαιώνονται προσκυνήματα και στρατιωτικά γυμνάσια

Η Σαουδική Αραβία απαγόρευσε προσωρινά την είσοδο μουσουλμάνων που θέλουν να κάνουν το «μικρό προσκύνημα» στη Μέκκα, το Ούμρα, που μπορεί να γίνει όλον τον χρόνο (σε αντίθεση με το Χατζ που φέτος θα γίνει την περίοδο Ιουλίου-Αυγούστου).

Το Ιράν ανακοίνωσε επίσης περιορισμούς στην ελεύθερη κυκλοφορία εντός της χώρας για τα πρόσωπα που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό ή θεωρούνται ύποπτα κρούσματα.

Το Ισραήλ απαγόρευσε την είσοδο στο έδαφός του σε δεκάδες αλλοδαπούς ταξιδιώτες που προέρχονταν από την Ιταλία.

Οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα ανακοίνωσαν ότι αναβάλλονται οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις που είχαν προγραμματίσει.

Φόβοι για κατάρρευση της οικονομίας

Το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης κατέγραφε σήμερα μεγάλη πτώση στην αρχή της σημερινής συνεδρίασης, με τη Γουόλ Στρίτ να οδεύει προς τη χειρότερη της εβδομάδα μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, καθώς η παγκόσμια εξέλιξη του κορωνοϊού έχει εντείνει τις ανησυχίες στους επενδυτές.

Την ίδια ώρα, το ΔΝΤ ενδέχεται να υποβαθμίσει τις προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη λόγω κορωνοϊού. «Ο ταχύτατα εξαπλούμενος κορωνοϊός θα έχει σαφώς σημαντική επίπτωση στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και το ΔΝΤ προσανατολίζεται να υποβαθμίσει εξαιτίας αυτού του γεγονότος τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός του Τζέρι Ράις. Όπως τόνισε πάντως, μία απόφαση αναμένεται σύντομα για τις συνέπειες της επιδημίας του κορωνοϊού και στις συνεδριάσεις του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας τον Απρίλιο, επισημαίνοντας πως μία σειρά από εναλλακτικές βρίσκονται υπό εξέταση.

Κλειστά σχολεία

Στην Ιαπωνία, θα κλείσουν από την Δευτέρα και μέχρι τις εαρινές διακοπές όλα τα δημοτικά σχολεία, τα κολέγια και τα λύκεια. Στη Βόρεια Κορέα, που δεν έχει ανακοινώσει κανένα κρούσμα στο έδαφός της, αναβλήθηκε επ’ αόριστον η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία.

Οι ιρακινές αρχές έκλεισαν σχολεία, πανεπιστήμια, κινηματογράφους και καφενεία μέχρι τις 7 Μαρτίου.

Στο Κουβέιτ, κλείνουν για δύο εβδομάδες οι στρατιωτικές σχολές.

Πλήγμα στον αθλητισμό

Ανοικτό φαίνεται πως είναι το ενδεχόμενο ακόμη και της ακύρωσης των θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, οι οποίοι ξεκινούν στις 24 Ιουλίου, λόγω του κορωνοϊού και μιας ενδεχόμενης εξάπλωσής του στην Ιαπωνία.

Όπως δήλωσε το μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και παλαίμαχος Καναδός κολυμβητής Ντικ Πάουντ,  αν αποδειχθεί πως είναι εξαιρετικά επικίνδυνο το να λάβουν χώρα φέτος το καλοκαίρι οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Τόκιο εξαιτίας της έξαρσης του κορωνοϊού, οι διοργανωτές είναι πιθανότερο να τους ακυρώσουν αντί να τους αναβάλουν ή να μετακινήσουν τις ημερομηνίες.

Ο αγώνας ράγκμπι μεταξύ Ιρλανδίας και Ιταλίας, που επρόκειτο να διεξαχθεί στις 7 Μαρτίου στο Δουβλίνο, αναβλήθηκε.

Οι τελικοί του Παγκόσμιου Κυπέλλου Σκι θα διεξαχθούν κανονικά στην Κορτίνα της Ιταλίας από τις 18 μέχρι τις 22 Μαρτίου, όμως χωρίς θεατές.

Η Νέα Ζηλανδία επιβεβαιώνει το πρώτο κρούσμα της

Οι αρχές της Νέας Ζηλανδίας ανακοίνωσαν σήμερα ότι καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα του νέου κορωνοϊού στη χώρα σε ένα άτομο που επέστρεψε πρόσφατα από το Ιράν μέσω του Μπαλί. Ο ασθενής, που είναι περίπου 60 ετών, βρέθηκε θετικός στον Covid-19 σήμερα και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο του Όκλαντ. «Η κατάσταση της υγείας του βελτιώνεται. Βρίσκεται σε απομόνωση σε έναν θάλαμο με αρνητική πίεση ώστε να αποφευχθεί η εξάπλωση της νόσου», διευκρίνισε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας της Νέας Ζηλανδίας.

Νεοζηλανδοί αξιωματούχοι διευκρίνισαν ότι το άτομο αυτό έφτασε στο Όκλαντ την Τετάρτη, ενώ κάποια μέσα ενημέρωσης της χώρας μετέδωσαν ότι πρόκειται για μία γυναίκα. Οι αξιωματούχοι ενημέρωσαν όλους τους επιβάτες που βρίσκονταν στην ίδια πτήση με τον ασθενή να απευθυνθούν στις αρχές σε περίπτωση που ανησυχήσουν για την υγεία τους.

Λαϊκές αγορές: Θα λειτουργήσουν κανονικά το Σάββατο και την Καθαρά Δευτέρα

Κανονικά θα λειτουργήσουν οι λαϊκές αγορές το Σάββατο 29 Φεβρουαρίου και την Καθαρά Δευτέρα 2 Μαρτίου. Αυτό ανακοίνωσε η Παναττική Ομοσπονδία Σωματείων Επαγγελματιών Πωλητών Λαϊκών Αγορών (ΠΟΣΠΛΑ), προκειμένου να προγραμματίσουν οι καταναλωτές τις αγορές τους για το τριήμερο της Αποκριάς.

Προληπτικά μέτρα για τον κορονοϊό στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Με αυξημένα μέτρα για τον κορωνοϊό θα πραγματοποιηθεί το 22ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Όπως μας είπε σήμερα ο Ορέστης Ανδρεαδάκης, έχουν ήδη απολυμανθεί όλες οι αίθουσες και θύμισε ότι ο πανικός είναι ο πιο επικίνδυνος σύμβουλος.

Πρώτο κρούσμα στη Λευκορωσία

Η Λευκορωσία ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ότι κατέγραψε το πρώτο κρούσμα του νέου κοροναϊού στη χώρα, έναν Ιρανό φοιτητή που έφτασε στη χώρα μέσω Αζερμπαϊτζάν την προηγούμενη εβδομάδα. Το υπουργείο Υγείας επεσήμανε σε ανακοίνωσή του ότι η κατάσταση της υγείας του ασθενή είναι «ικανοποιητική». Οι άνθρωποι που ήρθαν σε επαφή με τον ασθενή από τις 22 Φεβρουαρίου οπότε επέστρεψε στη χώρα τέθηκαν σε καραντίνα στο νοσοκομείο για μολυσματικές ασθενείς του Μινσκ.

Το υπουργείο Υγείας επίσης επεσήμανε ότι υγειονομικοί έλεγχοι θα γίνονται σε όλους όσοι φτάνουν στη Λευκορωσία από την Ιταλία, το Ιράν και τη Νότια Κορέα, μέτρα που ήδη εφαρμόζονται στους ταξιδιώτες από την Κίνα.