Παγκόσμιος συναγερμός λόγω Αλ Κάιντα

Παγκόσμιος συναγερμός λόγω Αλ Κάιντα

Αμερικανοί και Βρετανοί διπλωμάτες εγκατέλειψαν την Υεμένη - Απειλή βόμβας στο προξενείο των ΗΠΑ στο Μιλάνο.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξέδωσε σήμερα επείγουσα οδηγία προς τους Αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται στην Υεμένη να εγκαταλείψουν «αμέσως» τη χώρα, ενώ μαζί με τη Μεγ. Βρετανία προχώρησαν στη μεταφορά του διπλωματικού προσωπικού τους με στρατιωτικά αεροπλάνα από την πρωτεύουσα Σανάα προς άλλες χώρες, επικαλούμενες σημαντική απειλή από την Αλ Κάιντα για την ασφάλειά τους.

Στο Μιλάνο της Ιταλίας εν τω μεταξύ εκκενώθηκε το απόγευμα το προξενείο των ΗΠΑ έπειτα από απειλή για τοποθέτηση βόμβας στο κτίριο. Σύμφωνα με ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ο συναγερμός στο προξενείο σήμανε μετά τον εντοπισμό ενός ύποπτου δέματος και μιας επιστολής που έκανε λόγο για «εκρηκτικό μηχανισμό». Το προσωπικό απομακρύνθηκε από το κτίριο, όπου η ιταλική αστυνομία διεξάγει έρευνα.

Η έκδοση της ταξιδιωτικής οδηγίας από το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ήρθε μερικές ώρες μετά από επίθεση μη-επανδρωμένων αμερικανικών αεροσκαφών, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους τέσσερα μέλη της Αλ Κάιντα.

«Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προειδοποιεί τους Αμερικανούς πολίτες για την ύπαρξη υψηλής απειλής ασφαλείας στην Υεμένη, εξαιτίας ενεργειών που σχετίζονται με την τρομοκρατία και κοινωνικών αναταραχών. Καλούμε τους Αμερικανούς πολίτες να μην ταξιδεύουν προς την Υεμένη κι όσους κατοικούν εκεί, να αναχωρήσουν αμέσως», ανέφερε με δραματικό τόνο η οδηγία του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, οι ΗΠΑ έχουν καταγράψει συνομιλίες ανάμεσα σε δύο ηγετικά στελέχη της Αλ Κάιντα -μεταξύ των οποίων και ο τωρινός ηγέτης της, Άιμαν Αλ Ζαουάχρι-στις οποίες συζητούσαν πιθανές επιθέσεις κατά δυτικών στόχων στην Υεμένη, τις «σημαντικότερες μετά την 11η Σεπτεμβρίου».

Πηγές ανέφεραν στο BBC  πως οι υπηρεσίες πληροφοριών της Υεμένης είχαν επιβεβαιώσει την άφιξη δεκάδων μελών της Αλ Κάιντα στη Σανάα τις τελευταίες ημέρες, με σκοπό την προετοιμασία τρομοκρατικού χτυπήματος που θα περιελάμβανε βομβιστικές επιθέσεις και επιθέσεις αυτοκτονίας κατά δυτικών διπλωματικών αποστολών και των στρατοπέδων του στρατού της Υεμένης.

Τόσο ο Λευκός Οίκος, όσο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιβεβαίωσαν πως η απειλή της Αλ Κάιντα προέρχεται από την αραβική χερσόνησο, ωστόσο αρνήθηκαν να δώσουν περισσότερες πληροφορίες.

Μόλις πριν από τρεις ημέρες η Interpol προχώρησε στην έκδοση παγκόσμιας προειδοποίησης για πιθανές επιθέσεις της Αλ Κάιντα, τις οποίες συσχέτισε με τις πρόσφατες καλά οργανωμένες αποδράσεις εκατοντάδων μελών της τρομοκρατικής οργάνωσης από τις φυλακές όπου κρατούνταν σε Ιράκ, Λιβύη και Πακιστάν.

«Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να διατηρούν προσωπικό στο πεδίο στην Υεμένη προς υποστήριξη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και για να παρακολουθεί την κατάσταση ασφαλείας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζορτζ Λιτλ.

Διαβάστε ακόμη: Σκηνικό 11ης Σεπτεμβρίου φοβούνται οι ΗΠΑ