«Παγώνει» ο South Stream λόγω Ουκρανίας

«Παγώνει» ο South Stream λόγω Ουκρανίας

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Έτινγκερ δηλώνει πως το σχέδιο δεν θα προχωρήσει όσο η Ρωσία δεν αλλάζει θέση στο «μέτωπο» της Ουκρανίας.

Δήλωση «βόμβα» σχετικά με το μέλλον του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, που θα συνδέει την Ρωσία με την Ιταλία -περνώντας και από την Ελλάδα- πραγματοποίησε ο αρμόδιος σε θέματα Ενέργειας Επίτροπος της Ευρ. Επιτροπής, Γκίντερ Έτινγκερ, που είπε πως το σχέδιο υλοποίησης του South Stream δεν θα προχωρήσει όσο η Ρωσία δεν αλλάζει θέση όσον αφορά την Ουκρανία.

«Θα ξαναρχίσουμε τις διαπραγματεύσεις όταν ο Ρώσος εταίρος συμμορφωθεί εκ νέου με το διεθνές δίκαιο και θα είναι έτοιμος για μια εποικοδομητική συνεργασία στη βάση του δικαίου μας για την ενέργεια», δήλωσε ο Έτινγκερ στην κυριακάτικη γερμανική εφημερίδα Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Ζόνταγκτσαϊτουνγκ (FAS).

«Στη σημερινή κατάσταση, με μια κατάσταση σχεδόν εμφυλίου πολέμου στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας και καθώς η Μόσχα δεν αναγνωρίζει την κυβέρνηση του Κιέβου, δεν θα καταλήξουμε ασφαλώς σε τίποτε στις διαπραγματεύσεις μας», συνέχισε.

Ο South Stream, που θα κατασκευαστεί από την ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom και τον ιταλικό ενεργειακό όμιλο ENI, θα συνδέει την Ρωσία με την Βουλγαρία μέσω της Μαύρης Θάλασσας παρακάμπτοντας την Ουκρανία και θα συνεχίζει προς την Ελλάδα και την Ιταλία, την Σερβία, την Ουγγαρία, την Σλοβενία και ενδεχομένως την Αυστρία.

Διαβάστε ακόμη:

«Άνοιγμα» της Gazprom στα ελληνικά νησιά

Η Ουκρανία κατέβαλε μέρος του χρέους της στην Ρωσία

Ιστορική συμφωνία «γιγάντων» για το φυσικό αέριο