Πανικός στον αέρα; Επιβάτης τον προκάλεσε…

Πανικός στον αέρα; Επιβάτης τον προκάλεσε…

Οι ανυπάκουοι, εκνευρισμένοι ή και μεθυσμένοι επιβάτες είναι οι μεγαλύτεροι «πονοκέφαλοι» των αεροπορικών εταιρειών.

Μπορεί όλα τα συστήματα ελέγχου και ασφαλείας στα αεροσκάφη και τα αεροδρόμια να έχουν στόχο τον εντοπισμό εκρηκτικών ή τρομοκρατών, όμως η συντριπτική πλειονότητα των συμβάντων που οδηγούν σε ειδικά μέτρα στη διάρκεια της πτήσης -που φτάνουν ακόμα και σε έκτακτη προσγείωση- προέρχονται από τον απλό επιβάτη.

Σε πρόσφατο συνέδριο της Ένωσης Διεθνών Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ) αναφέρθηκε πως από το 2007 έως το 2013 σημειώθηκαν 28.000 περιστατικά (τα 8.200 μόνο το 2013) στα οποία οι επιβάτες προξένησαν από σοβαρή ενόχληση μέχρι κίνδυνο για την ασφάλεια του αεροσκάφους. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό το νούμερο είναι πάρα πολύ υψηλό.

Σήμερα τα περιστατικά αυτά υπολογίζονται σε περίπου 300-400 την εβδομάδα σε όλο τον κόσμο. Όμως η ΙΑΤΑ έχει μέλη 240 αεροπορικές εταιρείες που καλύπτουν το 84% της επιβατικής κίνησης, πράγμα που σημαίνει πως περιστατικά που συμβαίνουν σε μη μέλη δεν αναφέρονται ποτέ, ενώ ακόμα και μέλη εμφανίζονται διστακτικά να αναφέρουν και να υποβάλλουν τέτοια στοιχεία.

Η συμπεριφορά που μπορεί να χαρακτηριστεί επικίνδυνη ξεκινά από απλή ανυπακοή στις οδηγίες του πληρώματος ή φραστική επίθεση και φτάνει σε χειροδικία, απειλή ή άλλες πράξεις που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των επιβατών.

Σύμφωνα με τις απόψεις των ειδικών, οι λόγοι που ένας επιβάτης μπορεί να έχει μια έκρηξη θυμού μπορεί να οφείλονται σε μεγάλη καθυστέρηση της πτήσης, τις μεγάλες ουρές και τον εκνευρισμό στο αεροδρόμιο, την κατανάλωση αλκοόλ κ.ά.

Διαβάστε ακόμη: 

«Πτήση» θρίλερ της Ryanair από Θεσσαλονίκη προς Πάφο

Οι ασφαλέστερες αεροπορικές εταιρείες