Πάνω από 1.600 κεραυνοί «χτύπησαν» χθες τη χώρα

Πάνω από 1.600 κεραυνοί «χτύπησαν» χθες τη χώρα
epa06977663 A view of an electric storm in Acapulco, Mexico, 27 August 2018. The Tropical Wave Number 32, which will cross the center and the south of Mexico, the approach of a new tropical wave towards the Yucatan Peninsula, areas of higher atmospheric instability that will cover a large part of the country, reported the National Water Commission (Conagua). EPA/DAVID GUZMAN Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, η αστάθεια θα συνεχιστεί και σήμερα, με βροχές, καταιγίδες και κατά τόπους χαλαζοπτώσεις.

Περισσότεροι από 1.600 κεραυνοί καταγράφηκαν χθες από το σύστημα ανίχνευσης κεραυνών «ΖΕΥΣ» του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ). Παρόλο που ο αριθμός των κεραυνών δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλος, το ΕΑΑ-meteo χαρακτηρίζει ως αξιοσημείωτο το γεγονός ότι σημειώθηκε κεραυνική δραστηριότητα σχεδόν σε όλη την ηπειρωτική χώρα, με μόνη εξαίρεση περιοχές της Δυτικής Πελοποννήσου.

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, η αστάθεια θα συνεχιστεί και σήμερα, με βροχές, καταιγίδες και κατά τόπους χαλαζοπτώσεις. Η θερμοκρασία, που θα παρουσιάσει νέα μικρή πτώση, δεν θα ξεπεράσει τους 22 έως 24 βαθμούς.

Πρακτικές και χρήσιμες συμβουλές σε περίπτωση κακοκαιρίας για προστασία από τους κεραυνούς

  1. Σε οποιαδήποτε περίπτωση μείνετε μακριά από δέντρα. Εάν βρίσκεστε σε δάσος και δεν προλαβαίνετε να μετακινηθείτε σε πιο ασφαλή περιοχή, βρείτε καταφύγιο κάτω από τα πιο χαμηλά δέντρα.
  2. Αποφύγετε τους τηλεφωνικούς στύλους, τους πυλώνες ενέργειας και γενικά οποιαδήποτε μορφή μεταλλικού σύρματος ή καλωδίου.
  3. Απομακρυνθείτε από περιοχές όπως παραλίες και γενικότερα νερό και αναζητήστε καταφύγιο σε κάποιο κοντινό κτήριο.
  4. Εάν βρίσκεστε σε αυτοκίνητο, σταματήστε το αυτοκίνητο στην άκρη του δρόμου, σε περιοχή μακριά από δέντρα, και ανάψτε τα προειδοποιητικά φώτα στάσης. Έχετε κλειστά τα παράθυρα και αποφύγετε την επαφή με τα μεταλλικά αντικείμενα του αυτοκινήτου. Το αυτοκίνητο σας προστατεύει από τους κεραυνούς αρκεί να μην ακουμπήσετε κανένα μεταλλικό μέρος.
  5. Αν βρίσκεστε σε μεγάλο υψόμετρο, κατεβείτε γρήγορα σε χαμηλότερο υψόμετρο και αναζητείστε καταφύγιο.
  6. Αν βρίσκεστε σε εσωτερικό χώρο, απομακρυνθείτε από τα παράθυρα, τις πόρτες, από σώματα καλοριφέρ και κάθε είδους σωληνώσεων. Ακόμη, μην ακουμπάτε μικρές ηλεκτρικές συσκευές (π.χ. ραδιόφωνο, στεγνωτήρας μαλλιών κ.λπ.) και μείνετε μακριά από τηλεοράσεις, μπανιέρες και νιπτήρες.
  7. Βγάλτε τις συσκευές από την πρίζα.
  8. Κλείστε το κλιματιστικό. Οι μεταβολές στην ηλεκτρική ισχύ λόγω των κεραυνών μπορεί να προκαλέσουν ζημιά στο μηχάνημα.
  9. Μη στέκεστε κοντά στα παράθυρα.
  10. Αν δεν μπορείτε να βρείτε καταφύγιο τότε πάρτε τη «θέση προστασίας από κεραυνό» δηλαδή καθίστε έτσι ώστε να ακουμπούν στο έδαφος μόνο τα δάκτυλα των ποδιών με τις φτέρνες ψηλά και ενωμένες και με τα χέρια σας καλύψτε το κεφάλι στο ύψος των αυτιών. Μην ξαπλώσετε ή μην ακουμπήσετε τα χέρια σας στο έδαφος.