Πάνω από 1,8% η ανάπτυξη το 2017 προβλέπουν οι δανειστές

Πάνω από 1,8% η ανάπτυξη το 2017 προβλέπουν οι δανειστές
A Greek (R) and an EU flag flutter in front of the temple of the Parthenon, during the takeover ceremony of the six-month rotation of Greece's EU Presidency at Zappeion Hall, in Athens January 8, 2014. REUTERS/Yorgos Karahalis (GREECE - Tags: POLITICS) - RTX1768O

Τι αναφέρει ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Προβλέψεις για ανάπτυξη άνω του 1,8% φέτος διατυπώνουν εκπρόσωποι των δανειστών, σύμφωνα με τον κ. Δημήτρη Παπαδημούλη. Μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο», ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε πως «οι ίδιοι οι εκπρόσωποι των δανειστών έλεγαν χτες ότι αν η ελληνική οικονομία συνέχισε να αναπτύσσεται θετικά, με αυξανόμενο ρυθμό, το β’ τρίμηνο του 2016 και εν μέσω της αβεβαιότητας της δεύτερης αξιολόγησης, με βάση ανεπίσημα στοιχεία για την πορεία του τρίτου τριμήνου και τη βοήθεια της χρονιάς-ρεκόρ στον τουρισμό, είναι εφικτό να υπερκεραστεί η εκτίμηση της Κομισιόν για ανάπτυξη 1,8% το 2017 στην Ελλάδα».

«Οι θετικές ειδήσεις για την κατάσταση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας κυριαρχούν […] αυτό είναι κόλαφος για την καταστροφολογία της εγχώριας αντιπολίτευσης – και της πολιτικής και της μιντιακής», είπε αλλά συμπλήρωσε «πρέπει να φυλαχθούμε και από τον εφησυχασμό, από τις λακούβες, τις “πεπονόφλουδες” ως τον Αύγουστο του 2018». Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι η τρίτη αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου, και υπογράμμισε πως «για να βγούμε από την επιτροπεία και τα μνημόνια, πρέπει οι ενδιάμεσοι στόχοι που έχουν τεθεί να υλοποιηθούν, με ταχύτητα, ακρίβεια, αποτελεσματικότητα».

Υπογράμμισε, πως «η ατζέντα αυτής της αξιολόγησης είναι πιο “βατή” γιατί αφορά κυρίως θέματα εφαρμογής» και εκτίμησε ότι «αυτή τη στιγμή, το καλύτερο είναι να οργανωθεί ένας σχεδιασμός αξιολογήσεων στο πρότυπο όσων περιγράφονται στις συμφωνίες (μία ανά τρίμηνο), έτσι ώστε να συμβαδίσουν οι επιτυχείς αξιολογήσεις με το σχεδιασμό της κυβέρνησης για τα επόμενα βήματα δοκιμαστικής εξόδου στις αγορές». Επισήμανε, δε, ότι «η κυβέρνηση πρέπει να είναι επισπεύδουσα στη διαδικασία της τρίτης αξιολόγησης, γιατί η εμπειρία από την πρώτη και τη δεύτερη δείχνει ότι κάθε καθυστέρηση δεν δημιουργεί μόνο αβεβαιότητα και ζημιά στην ελληνική οικονομία, αλλά δίνει περιθώριο και βάζει σε πειρασμό κάποιους από τους δανειστές -λέγε με ΔΝΤ- να βάζουν στην ατζέντα και θέματα πέραν των συμφωνημένων».