SwissLeaks: Πάνω από 180 δισ. ευρώ «ξεπλύθηκαν» μέσω Ελβετίας

SwissLeaks: Πάνω από 180 δισ. ευρώ «ξεπλύθηκαν» μέσω Ελβετίας
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η HSBC αναγκάστηκε σε δήλωση για τη φοροδιαφυγή: Δεν είμαστε η ίδια τράπεζα με το 2007

Νέα στοιχεία έρχονται στο φως από πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν χθες από διεθνή μέσα ενημέρωσης και βασίζονται σε τραπεζικά αρχεία που απέσπασε από την HSBC ο πρώην συνεργάτης της τράπεζας στον τομέα της Πληροφορικής Ερβέ Φαλσιανί.

Σύμφωνα με αυτά, περί τα 180 δισεκατομμύρια δολάρια πέρασαν από τους λογαριασμούς της HSBC Γενεύης με στόχο την φοροδιαφυγή, το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος ή τη χρηματοδότηση της διεθνούς τρομοκρατίας.

Η επιχείρηση που ονομάστηκε «SwissLeaks» προσφέρει ένα ταξίδι στην καρδιά της φοροδιαφυγής, φέρνοντας στο φως τα τεχνάσματα που χρησιμοποιούνται για να κρυφτούν τα μη δηλωμένα χρήματα.

Μετά τις νέες αποκαλύψεις, το ελβετικό παράρτημα της βρετανικής τράπεζας HSBC έδωσε σήμερα τη διαβεβαίωση ότι «έχει αλλάξει», μετά τις «παραλείψεις που διαπιστώθηκαν το 2007», σύμφωνα με ανακοίνωση που στάλθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Η HSBC (Ελβετία) ξεκίνησε μία ριζική αναδιάρθρωση το 2008 για να εμποδίσει ώστε οι υπηρεσίες της να χρησιμοποιούνται για φοροδιαφυγή ή ξέπλυμα βρώμικου χρήματος», δηλώνει στην ανακοίνωση γενικός διευθυντής της Φράνκο Μόρα.

Σύμφωνα με την τράπεζα, «μία νέα διεύθυνση προχώρησε σε εις βάθος έλεγχο των υποθέσεων, πράγμα που περιλαμβάνει το κλείσιμο λογαριασμών πελατών που δεν εκπληρούσαν τις υψηλές προδιαγραφές της τράπεζας και την εγκατάσταση ενός πολύ προωθημένου συστήματος εσωτερικού ελέγχου».

Η HSBC Ελβετίας «δεν ενδιαφέρεται να έχει σχέσεις με πελάτες ή εν δυνάμει πελάτες που δεν πληρούν τις απαιτήσεις ως προς το οικονομικό έγκλημα…Οι αποκαλύψεις που αφορούν πρακτικές του παρελθόντος πρέπει να υπενθυμίζουν ότι αυτό το παλαιό μοντέλο του επιχειρείν της ελβετικής ιδιωτικής τράπεζας δεν είναι πλέον αποδεκτό», καταλήγει ο γενικός διευθυντής.

Διαβάστε ακόμη: 

Τα 86 ονόματα που έλειπαν από τη λίστα Λαγκάρντ