Παντελιάδης (METRO AEBE): Κίνηση «ματ» στην αγορά της Β. Ελλάδος

Παντελιάδης (METRO AEBE): Κίνηση «ματ» στην αγορά της Β. Ελλάδος
Η επένδυση 24 εκατ. ευρώ σε σύγχρονο κέντρο διανομής στην Βόρεια Ελλάδα από την METRO ΑΕΒΕ και οι επόμενες κινήσεις.

Μια νέα σελίδα γυρνά στην ιστορία της η ΜETRO AEBE καθώς φιλοδοξεί να ισχυροποιήσει ακόμη περισσότερο την παρουσία της στην περιοχή της Βορείου Ελλάδος εγκαινιάζοντας και επίσημα το νέο Κέντρο Διανομής της. Στη μάχη για τη μεγαλύτερη διεκδίκηση μεριδίου στην αγορά της Βόρειας Ελλάδας ρίχνονται, τόσο τα καταστήματα My market στη λιανική, όσο και τα Metro Cash & Carry στη χονδρική. Ήδη στα σχέδια περαιτέρω ανάπτυξης του δικτύου καταστημάτων προβλέπεται μέσα στη χρονιά το άνοιγμα δεκάδων καταστημάτων My market local, τα convience stores τα οποία «τρέχουν» franchisees, στη Θεσσαλονίκη.

Η επένδυση ύψους 24 εκατ. ευρώ αφορά στην ανακαίνιση, τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση του Κέντρου διπλασιάζοντας το μέγεθός του και καλύπτοντας έκταση, συνολικής επιφάνειας 45.000 m2. Η εγκατάσταση εξυπηρετεί τα καταστήματα κεντρικά με όλες τις κατηγορίες προϊόντων (ξηρό φορτίο, συντήρηση, μαναβική, κατάψυξη, κρέας και ψάρι). Αυτό εξασφαλίζει υψηλή παραγωγικότητα, εξοικονόμηση φυσικών πόρων από τη λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας και άμεση εξυπηρέτηση των καταστημάτων της εταιρείας εντός 24 ωρών.

Στο νέο αναβαθμισμένο κέντρο διανομής στην καρδιά της Βορείου Ελλάδος αναφέρθηκε ο Περιφεριαρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, κάνοντας λόγο για μια

υπερσύγχρονη τεχνολογικά μονάδα 45.000 τμ, φιλική προς το περιβάλλον, η οποία εφαρμόζει καινοτόμες λύσεις και εξασφαλίζει την εξοικονόμηση φυσικών πόρων. Εστιάζοντας στη δραστηριοποίηση της οικογένειας Παντελιάδη και στο αποτύπωμα που αφήνουν οι εν λόγω επιχειρηματικές επενδύσεις στις τοπικές κοινωνίες της περιοχής, τόνισε πως στηρίζονται 180 οικογένειες.

«Από το συγκεκριμένο κέντρο διανομής θα πραγματοποιείται καθημερινά η εξυπηρέτηση όλων των καταστημάτων της Μακεδονίας. Μιλάμε για 1,5 εκατ κιβώτια που θα τροφοδοτούν 120 καταστήματα, με ακόμη πιο γρήγορη παράδοση, από ότι γίνονταν μέχρι σήμερα. Το παράδειγμα της METRO – My market συνιστά πραγματική ιστορία επιτυχίας από μια 100% ελληνική εταιρεία που διαρκώς μεγαλώνει και καινοτομεί».

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας υπενθύμισε πως οι επενδύσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα διπλασιάστηκαν το 2022 και πως το 26% του ΑΕΠ της παραγωγής αγροτικών προϊόντων γίνεται από την περιοχή, ενώ πρόσθεσε πως οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων από τη Μακεδονία αυξήθηκαν κατά 18%.

«Δεν υπάρχει ανάπτυξη χωρίς επιχειρηματικότητα. Η Metro – My market είναι ο έβδομος μεγαλύτερος εργοδότης στη χώρα που συνεχίζει να δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας με καλές και αυξημένες αποδοχές. Είναι μεγάλη η κοινωνική προσφορά στη χώρα και τις τοπικές κοινωνίες. Το κράτος πρέπει να βάζει τους κανόνες και να αφήνει την επιχειρηματικότητα να δρα» δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεν είναι μια απλή αποθήκη

«Είναι εντυπωσιακό το πόση τεχνολογία, σκέψη, σχεδιασμός και επιστήμη υπάρχουν πίσω από μια αποθήκη και πόση σημασία έχουν οι άνθρωποι που την δουλεύουν. Όλα έγιναν τόσο ομαλά που τα καταστήματα δεν κατάλαβαν τίποτα και όλα αυτά χάρη σε μια γενναία ομάδα ανθρώπων με πάθος» ανέφερε ο Αριστοτέλης Παντελιάδης, Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας METRO AEBE.

Η εταιρεία το 2022 ξεπέρασε σε τζίρο τα 1,5 δις ευρώ (+9,5%) και τα κέρδη προ φόρων άγγιξαν τα 28,3 εκατ. ευρώ. Σήμερα διαθέτει 4 κέντρα διανομής σε Οινόφυτα, Μάνδρα, Ασπρόπυργο και Θεσσαλονίκη και μέχρι το 2026 θα υλοποιήσει επενδύσεις της τάξης των 280 εκατ ευρώ, οι οποίες θα αφορούν στη δημιουργία νέας αποθήκης στον Ασπρόπυργο και 90 καινούριων καταστημάτων.

«Ο ρόλος του κράτους είναι να δημιουργεί ένα περιβάλλον ανάπτυξης της υγιούς επιχειρηματικότητας και να την ελέγχει παράλληλα. Οι εξαγορές είναι κάτι που το κοιτάμε, αλλά δεν σχεδιάζουμε τη στρατηγική μας με βάση αυτό». Ερωτηθείς αναφορικά με το ποια σημεία εξετάζονται να συμπεριληφθούν στον χάρτη δραστηριοποίησης της METRO AEBE, ο κ. Παντελιάδης αποκάλυψε πως Χίος, Σάμος, Μυτιλήνη, Κεφαλονιά και Δράμα, είναι περιοχές στις οποίες τα metro cash and carry θα μπορούσαν να έχουν παρουσία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταίας τεχνολογίας τηλεπικοινωνιακές υποδομές

Στο ανακαινισμένο Κέντρο Διανομής της METRO στη Γέφυρα Θεσσαλονίκης έχει εγκατασταθεί η πιο σύγχρονη τηλεπικοινωνιακή υποδομή και το μεγαλύτερο έργο WiFi6 στην Ελλάδα σε ενιαίο κτήριο, αποτελούμενο από 200 χιλιόμετρα καλωδίων και 5 χιλιόμετρα οπτικών ινών. Με αυτή την υποδομή εξασφαλίζονται ιδανικές συνθήκες λειτουργίας για απαιτητικές εφαρμογές στον χώρο των Logistics όπως το voice picking και η διαχείριση μεγάλου όγκου δεδομένων, ενώ είναι σε θέση να υποστηρίξει τη χρήση automated guided vehicles

Όπως εξήγησε ο Λευτέρης Ζησιμάτος, Supply Chain Director στη METRO AEBE, ο «σπόρος» για το εν λόγω project «φυτεύτηκε» το 2016 καθώς αναζητούνταν τρόποι βελτιστοποίησης της τροφοδοσίας του νέου δικτύου μετά και την εξαγορά της Βερόπουλος.

«Το Νοέμβριο του 2020 ξεκίνησαν οι εργασίες κατασκευής, όμως υπήρξε διαταραχή στην εφοδιαστική αλυσίδα λόγω πανδημίας και αντιμετωπίσαμε μεγάλη δυσκολία ως προς την εξεύρεση πρώτων υλών. Μέσα από αυτή την επένδυση μπορούμε να εξυπηρετούμε πλέον διπλάσιο αριθμό καταστημάτων. Έχει γίνει ψυκτική εγκατάσταση με μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και σε όλο το κέντρο διανομής εγκατάσταση led τελευταίας τεχνολογίας χάρη στα οποία πετύχαμε μείωση κατά 73,2% στην κατανάλωση ενέργειας» κατέληξε ο κ. Ζησιμάτος.

Τέλος, να σημειωθεί πως η φωτοβολταϊκή εγκατάσταση του Κέντρου Διανομής, που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2023, θα έχει ισχύ 2,47MW και εκτιμάται ότι θα παράγει 3,3GWh, καλύπτοντας το 70% των ετήσιων αναγκών ενέργειας του χώρου, εξοικονομώντας 2.586 τόνους CO2.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: