Παπανδρέου: Πριν δύο χρόνια δεν μπορούσα να κάτσω σε δημόσιο χώρο

Παπανδρέου: Πριν δύο χρόνια δεν μπορούσα να κάτσω σε δημόσιο χώρο

Συνέντευξη στο πρακτορείο Bloomberg αλλά και στο BBC παραχώρησε ο πρώην πρωθυπουργός.

Του Χρήστου Δεμέτη

Την εκτίμηση πως η Ελλάδα και οι δανειστές θα καταλήξουν σε συμφωνία τις επόμενες ώρες διατύπωσε ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg.

 Μεταξύ άλλων εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα επιτευχθεί συμφωνία ανάμεσα στις δύο μεριές αλλά υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να υποχωρήσει στο ζήτημα του χρέους και της διευθέτησης του.

“Φαίνεται ότι εχθές [Δευτέρα 22 Ιουνίου] υπήρξε μια άρση του αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας-πιστωτών, καθώς οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης έτυχαν θετικής υποδοχής. Παρόλα αυτά, απομένουν ακόμη μακρές, τεχνικής φύσης, συζητήσεις. Μερικές φορές, αυτές οι τεχνικού τύπου συζητήσεις κρύβουν σημαντικές στρατηγικές διαφορές, επομένως έχουμε ακόμη πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει. Ωστόσο, δίνεται πλέον ένα θετικό μήνυμα, ότι υπάρχει μια άμβλυνση των διαφορών”, δήλωσε.

“Θεωρώ πως αυτό που επιδιώκει στην παρούσα φάση η ελληνική κυβέρνηση είναι κατά βάση μια κάποιου είδους ισχυρή δέσμευση σχετικά με την ελάφρυνση του τεράστιου βάρους που έχουμε, η οποία θα ανακουφίσει τους ώμους του ελληνικού λαού. Παρόλο που είχαμε ένα μεγάλης κλίμακας “κούρεμα” το 2011, το χρέος είναι ακόμη πάρα πολύ βαρύ και επιβαρύνει επιπλέον την εμπιστοσύνη των αγορών.

Μια ελάφρυνση, εκτός των άλλων, θα επέτρεπε στην Ελλάδα να επενδύσει στην ανάπτυξη, ενώ ταυτόχρονα το κράτος θα προχωρά στον εκσυγχρονισμό και το νοικοκύρεμα του φορολογικού καθεστώτος”, συμπλήρωσε.

Πρόσθεσε μάλιστα πως το ασφαλιστικό σύστημα χρήζει μεταρρυθμίσεων προκειμένου να καταστεί βιώσιμο.

Για τα ζητήματα της Ε.Ε., ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι χρειάζεται περισσότερη ενοποίηση σε τραπεζικό και σε δημοσιονομικό επίπεδο, ενώ τάχθηκε υπέρ της λύσης του ευρω-ομολόγου, το οποίο θα κατανέμει, όπως είπε, τα βάρη σ’ όλη την Ευρώπη και όχι μόνο στην περιφέρεια.

Με είχαν αφήσει μόνο

Για την περίοδο της δικής του διακυβέρνησης, ο πρώην πρωθυπουργός είπε:

“Όταν ήμουν εγώ στα πράγματα και είχα ζητήσει οικονομική βοήθεια, υπήρχε εκτεταμένη αντίδραση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ήμουν αναγκασμένος να κάνω μόνος μου τις απαραίτητες αλλαγές. Σήμερα, ωστόσο, υπάρχει ένα τεράστιο φάσμα, από δεξιά έως αριστερά, το οποίο οδηγείται σαν ποίμνιο ή καθοδηγείται καταλλήλως από τους αρμοδίους γι’ αυτό το πρόγραμμα ρυθμίσεων -σε όποιο πρόγραμμα ρυθμίσεων καταλήξουν, είτε αυτό είναι παράταση, είτε είναι ένα νέο πρόγραμμα.

Έχουμε δει ολόκληρο το πολιτικό φάσμα να έχει αντιμετωπίσει την κρίση με παρεμφερείς τρόπους, γι’ αυτό και πιστεύω ότι θα υπάρξει ευρεία συναίνεση, πέρα από τα όρια του κυβερνώντος κόμματος”.

Για τη Γερμανίδα Καγκελάριο σημείωσε:

“Η Άνγκελα Μέρκελ έχει μείνει πιστή σε μια πολιτική πολύ μεγάλης απροθυμίας ως προς την παροχή οικονομικής βοήθειας. Νομίζω όμως ότι η Γερμανία θα πρέπει να εφαρμόσει μια πολύ πιο ευρεία αναπτυξιακή πολιτική για την Ευρώπη”.

Δεν μπορούσα να σταθώ σε δημόσιο χώρο

Σε άλλη συνέντευξη που παραχώρησε μέσα στο ίδιο 24ωρό, ο Γιώργος Παπανδρέου αναφέρει πως πριν από δύο χρόνια δεν μπορούσε να κάτσει με ασφάλεια σε δημόσιο χώρο.

Ο πρώην πρωθυπουργός μίλησε στη δημοσιογράφο Sarah Stolarz σε μια καφετέρια της Αθήνας. “Έπρεπε να πάρω τις δύσκολες αποφάσεις που ήταν καλύτερες από τη χρεωκοπία. Σήμερα δεν σκοπεύουμε περισσότερα απ’ όσα μπορούμε να καταναλώσουμε και αυτό είναι μια καλή εξέλιξη”, λέει.

“Εμείς ξεκινήσαμε τις περικοπές αλλά οι δανειστές ήθελαν μόνο περικοπές. Τώρα πρέπει να δοθεί έμφαση στις μεταρρυθμίσεις και στο χρέος. Δεν συμφωνώ με όλα όσα ζητάει ο Αλέξης Τσίπρας αλλά πρέπει να επιμείνει στο χρέος και να πείσει ότι θα αποδώσουν οι μεταρρυθμίσεις. Η Ελλάδα χρειάζεται οξυγόνο”.

“Θέλω να δω βιώσιμη λύση και όχι απλά μια παράταση για ένα δύο χρόνια. Αν δεν βρεθεί λύση, εγώ θα πρότεινα δημοψήφισμα”, συμπληρώνει και τονίζει για την εποχή που ήταν στη διακυβέρνηση:

“Πήρα τις αποφάσεις, δεν μπήκα ποτέ στην πολιτική για την καριέρα μου αλλά για τη χώρα μου. Ήταν μια δύσκολη δουλειά αλλά κάποιος έπρεπε να την κάνει. Πριν δύο χρόνια δεν μπορούσα να κάτσω σε μια καφετέρια σαν αυτή και να πιω τον καφέ μου. Πλέον οι άνθρωποι έρχονται και μου σφίγγουν το χέρι. Θέλω να πω πως αν όντως ήμουν εγώ το πρόβλημα, έφυγα, δεν είμαι πια στη διακυβέρνηση. Σήμερα δεν αισθάνομαι εξόριστος στην ίδια μου την πατρίδα”.

Πηγή: news247.gr