Παπαστράτος: H βιώσιμη ανάπτυξη ως φιλοσοφία, στρατηγική και πρακτική 

Παπαστράτος: H βιώσιμη ανάπτυξη ως φιλοσοφία, στρατηγική και πρακτική 
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου
Με φιλόδοξο στόχο ένα βιώσιμο μέλλον απαλλαγμένο από το καπνό του τσιγάρου και δέσμευση για προσφορά και παραγωγή κοινωνικού πλεονάσματος από κάθε της δράση, η Παπαστράτος αποδεικνύει ότι αντιλαμβάνεται πλήρως την ευθύνη που έχει -ως μεγάλη εταιρεία- απέναντι στην κοινωνία.

Αναγνωρισμένη πρόσφατα ως µια από τις 20 εταιρείες που αλλάζουν τον κόσµο, µε αφορµή την πρωτοβουλία «Ένα εκατοµµύριο λιγότεροι καπνιστές στο τέλος του 2021» που ανακοίνωσε τον Φεβρουάριο του 2020 µε στόχο την µείωση της τάξεως του 50% των καπνιστών στην Ελλάδα, η Παπαστράτος συνεχίζει να πρωταγωνιστεί στα πεδία της προσφοράς στην οικονοµία, στην κοινωνία, στο περιβάλλον και συνολικά στην βιώσιµη ανάπτυξη.

Όλα αυτά ταυτόχρονα µε τον ριζικό µετασχηµατισµό της από καπνοβιοµηχανία σε εταιρεία τεχνολογίας, µε µια συνολική επένδυση άνω των 7,2 δις δολαρίων έως σήµερα προκειµένου να γίνει µέρος της λύσης στο ζήτηµα του καπνίσµατος προσφέροντας επιστηµονικά τεκµηριωµένες, τεχνολογικά εξελιγµένες, καλύτερες εναλλακτικές του τσιγάρου για όσους επιλέξουν να συνεχίζουν να καπνίζουν.

Όπως δηλώνει η Μαρία Δηµοπούλου, Διευθύντρια Επικοινωνίας & Βιωσιµότητας της Παπαστράτος: «Πέρα από το φιλόδοξο σχέδιό µας για ένα µέλλον απαλλαγµένο από το καπνό του τσιγάρου, τα τελευταία χρόνια έχουµε ενσωµατώσει την βιωσιµότητα και τις αρχές της στην φιλοσοφία, την στρατηγική µας και σε όλες τις λειτουργίες µας».

Με την Μαρία Πάλλη Διευθύντρια Υγείας, Ασφάλειας & Περιβάλλοντος της εταιρείας, να προσθέτει πως: «Για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας το ερώτηµα του ‘τι πλανήτη θα αφήσουµε στα παιδιά µας’ γίνεται τόσο άµεσο και επιτακτικό. Στην Παπαστράτος ευθυγραµµιζόµαστε µε τους κρίσιµους στόχους της µητρικής µας εταιρείας, της Philip Morris International, για την ανθρακική ουδετερότητα, για µηδενικά απόβλητα στα ΧΥΤΑ και για την ορθολογική διαχείριση του νερού και των υπόλοιπων φυσικών πόρων».

Από αριστερά: Μαρία Δηµοπούλου – Διευθύντρια Επικοινωνίας και Βιωσιµότητας, Μαρία Πάλλη Διευθύντρια Υγείας, Ασφάλειας & Περιβάλλοντος

Συγκεκριµένα, το 2020, πέρα από την συνεισφορά της στην οικονοµία (περισσότερα από 1 δισ. ευρώ ετησίως) και στην απασχόληση (µε τη δηµιουργία εκατοντάδων θέσεων εργασίας) η Παπαστράτος ήταν από τις πρώτες εταιρείες που ενίσχυσε την εθνική συλλογική προσπάθεια. Aνάµεσα σε άλλα, συνέβαλε και µέσω της εθελοντικής προσφοράς πάνω από 240 εργαζοµένων και συνεργατών της στη διανοµή τροφίµων και φαρµάκων σε ευπαθείς οµάδες σε 113 δήµους της χώρας.

Επιπλέον, προχώρησε σε δωρεά ύψους ενός εκατ. ευρώ προκειµένου να ενισχύσει το έργο του Πυροσβεστικού Σώµατος, προσφέροντας 20 υδροφόρα πυροσβεστικά οχήµατα 4Χ4. Καθώς επίσης και στην υπογραφή συµφωνίας µε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη µε στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας για την καταπολέµηση του παράνοµου εµπορίου προϊόντων καπνού.

Ταυτόχρονα στήριξε το ευρύτερο οικοσύστηµά της µέσω του «Συνεχίζουµε Μαζί», του ολοκληρωµένου πρόγραµµατος στήριξης των 21.000 επιχειρήσεων του κλάδου της Μικρής Λιανικής, που ανακοίνωσε τον Σεπτέµβριο. Με την Διευθύντρια Επικοινωνίας & Βιωσιµότητας της Παπαστράτος να επισηµαίνει ότι: «Στόχος µας δεν ήταν µόνο η προσφορά άµεσης ρευστότητας, ύψους 10 εκατ. ευρώ, στις πληττόµενες επιχειρήσεις, αλλά η ουσιαστική συµβολή µας στην βιώσιµη ανάπτυξη του κλάδου µέσω της ενίσχυσης του ψηφιακού µετασχηµατισµού των επιχειρήσεων».

Όσον αφορά το εργασιακό της περιβάλλον, για το οποίο πριν από λίγες ηµέρες βραβεύτηκε για 7η συνεχή χρονιά ως «Κορυφαίος εργοδότης», η Παπαστράτος συνέχισε να δίνει έµφαση στην συµπερίληψη και τη δηµιουργία ενός περιβάλλοντος ίσων ευκαιριών. Πρόκειται µάλιστα για την πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα που πιστοποιήθηκε για την εξάλειψη των µισθολογικών ανισοτήτων όσον αφορά τις γυναίκες εργαζόµενες, λαµβάνοντας τη διεθνή πιστοποίηση EQUAL SALARY από το 2018 και κάθε χρόνο µετά. Επίσης, πρόσφατα υπέγραψε την ΧΑΡΤΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ.

Επιπλέoν, όσoν αφόρα τον πυλώνα του περιβάλλοντος, η Παπαστράτος βραβεύτηκε ως «Βιώσιµο Εργοστάσιο της Χρονιάς» στα φετινά Manufacturing Excellence Awards, λαµβάνοντας ταυτόχρονα πολλές διακρίσεις σε αντίστοιχους θεσµούς που προάγουν τη βιωσιµότητα. Όπως δηλώνει η Διευθύντρια Υγείας, Ασφάλειας & Περιβάλλοντος της εταιρείας: «Για εµάς ένα βιώσιµο εργοστάσιο είναι η απόλυτη προτεραιότητα. Ειδικά για την διαχείριση των αποβλήτων υλοποιούµε ένα ευρύ πρόγραµµα διαχωρισµού 12 ρευµάτων. Τίποτα δεν πάει χαµένο, τίποτα δεν καταλήγει στην χωµατερή». Tέλος η Παπαστράτος έγινε, µέσα στο 2020, µια από τις πρώτες εταιρείες στην Ελλάδα που πιστοποιήθηκε µε το AWS Standard 2.0, ένα διεθνές πρότυπο που έχει στόχο η χρήση του νερού να είναι κοινωνικά δίκαιη, περιβαλλοντολογικά βιώσιµη και οικονοµικά επωφελής.