Παπαθανασίου: Δεν θα υπάρξει «καθαρή έξοδος» από το μνημόνιο

Παπαθανασίου: Δεν θα υπάρξει «καθαρή έξοδος» από το μνημόνιο
O πρώην υπουργός Γιάννης Παπαθανασίου μιλάει στην παρουσίαση του βιβλίου του με τίτλο «Οκτώ μήνες», στο ΕΒΕΑ, Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2017. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών απαντά επίσης στον Γ. Παπακωνσταντίνου για τις «ευθύνες» εισόδου σε καθεστώς επιτήρησης.

Την ανάγκη εθνικής συνεννόησης προκειμένου η χώρα να βγει από την κρίση, επισημαίνει ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Παπαθανασίου σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Νέα Σελίδα» που κυκλοφορεί αύριο, με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του «8 μήνες», που αναφέρεται στο οκτάμηνο της θητείας του στην κυβέρνηση Καραμανλή και στα όσα έγιναν πριν από την είσοδο της χώρας στα μνημόνια.

Ο κ. Παπαθανασίου αναγνωρίζει ότι το ενδεχόμενο εθνικής συνεννόησης είναι «δύσκολο», αλλά εκτιμά πως «είναι αναγκαίο», καθώς «ακόμα έχει να γίνει αρκετή δουλειά», ενώ «οι αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν θα πρέπει να είναι τολμηρές και αποδεκτές από μεγάλη μερίδα των πολιτικών δυνάμεων και της κοινωνίας».

Απαντώντας στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ο οποίος τον κατηγόρησε ότι ευθύνεται για τα ελλείμματα, που οδήγησαν τη χώρα στην υπογραφή του πρώτου μνημονίου, ο πρώην υπουργός παραδέχεται ότι «όλοι μας έχουμε ευθύνες που έφτασε η χώρα μέχρι εδώ. Με μια διαφορά: εμείς είπαμε την αλήθεια και δείξαμε έναν επώδυνο δρόμο για να γλιτώσουμε τα χειρότερα, ενώ ο κ. Παπακωνσταντίνου πούλησε παραμύθια και παροχές. Αυτή είναι η αλήθεια και λυπάμαι γιατί του προκαλεί τόσο εκνευρισμό».

Ερωτηθείς γιατί η ΝΔ δεν συμφωνεί με την πρόταση της Φώφης Γεννηματά που ζητά να διερευνηθεί το πώς η χώρα μπήκε στα μνημόνια, συμπεριλαμβάνοντας την περίοδο Καραμανλή, σημειώνει πως «το τι έγινε σωστά τότε και τι όχι είναι δουλειά πλέον των ιστορικών και των συγγραφέων. Οι πολιτικοί, αντιθέτως, έχουν την ευθύνη να πάνε τη χώρα μπροστά και όχι να κοιτούν πίσω».

Τέλος, ο κ. Παπαθανασίου προβαίνει στην εκτίμηση ότι δεν θα υπάρξει «καθαρή έξοδος» από το μνημόνιο, καθώς όπως εξηγεί, η Ελλάδα έχει δεσμευτεί μέχρι το 2022 να λάβει περιοριστικά μέτρα και να πετύχει πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ και μετέπειτα πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ, ενώ μέχρι να αποπληρώσει το 75% του χρέους θα είναι υπό αυστηρή επιτήρηση από τους δανειστές μας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ