Παράταση διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Παράταση διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Στο Ιράν θα επιτραπεί να λάβει 2,8 δισεκατομμύρια δολάρια από τα δεσμευμένα περιουσιακά του στοιχεία αλλά οι περισσότερες κυρώσεις παραμείνουν εν ισχύ. 

Το Ιράν και οι έξι παγκόσμιες δυνάμεις οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ρωσία και η Κίνα έχουν συμφωνήσει σε μια παράταση των διαπραγματεύσεων για ακόμη τέσσερις μήνες για να επιτευχθεί συμφωνία στο ζήτημα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος ανακοίνωσαν το Σάββατο η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ιράν.

Η παράταση δόθηκε καθώς υπήρξε αποτυχία για μια συμφωνία εντός της αρχικής χρονικής προθεσμίας που έληγε στις 20 Ιουλίου, λόγω «σημαντικών κενών» μεταξύ των δύο πλευρών, όπως έγινε επισήμως γνωστό.

«Εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές κενά σε ορισμένα βασικά ζητήματα που θα απαιτήσουν περισσότερο χρόνο και προσπάθεια», ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωσή τους η επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κάθριν Άστον και ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχάμεντ Γιαβάντ Ζαρίφ.

????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε από τη πλευρά του ότι υπάρχει μια «αξιόπιστη προοπτική για μια συνολική συμφωνία» με το Ιράν σχετικά με το αμφιλεγόμενο πυρηνικό του πρόγραμμα, η οποία κατέστησε αναγκαία τη χρονική επέκταση των συνομιλιών της Τεχεράνης με τις δυτικές δυνάμεις για ακόμη τέσσερις μήνες.

«Η επέκταση αυτή θα μας επιτρέψει να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι η πρόοδος του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν παραμένει παγωμένη κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ σε ανακοίνωσή του.

«Έχουμε μια ευκαιρία για να επιτευχθεί μια βιώσιμη διπλωματική λύση που θα επιλύσει ένα από τα πιο πιεστικά ζητήματα εθνικής ασφαλείας της εποχής μας. Δεν θα δεχτούμε τίποτα λιγότερο από μια συνολική λύση που να ανταποκρίνεται στους στόχους μας και γι ‘αυτό είναι απαραίτητο να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις» συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Στο Ιράν θα επιτραπεί η πρόσβαση σε επιπλέον 2,8 δισεκατομμύρια δολάρια από τα δεσμευμένα περιουσιακά του στοιχεία κατά τη διάρκεια των επόμενων τεσσάρων μηνών. Παραταύτα οι περισσότερες κυρώσεις εναντίον της Τεχεράνης θα παραμείνουν εν ισχύ όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι το Σάββατο.

???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

«Θα συνεχίσουμε την αναστολή των κυρώσεων που συμφωνήσαμε στο πλαίσιο της προκαταρκτικής συμφωνίας του Νοεμβρίου του 2013 και θα επιτρέψουμε στο Ιράν να έχει πρόσβαση σε 2,8 δισεκατομμύρια δολάρια των δεσμευμένων στοιχείων του ενεργητικού του», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών μετά την συμφωνία του Ιράν και των έξι παγκόσμιων δυνάμεων να επεκτείνουν χρονικά τις συνομιλίες τους για τα πυρηνικά κατά τέσσερις μήνες.

«Επιτρέψτε μου να είμαι σαφής», ανέφερε επίσης ο Τζον Κέρι. «Το Ιράν δεν θα πάρει περισσότερα χρήματα αυτούς τους τέσσερις μήνες από ότι λάμβανε κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι μηνών, και η συντριπτική πλειοψηφία των παγωμένων πετρελαϊκών του εσόδων θα παραμείνουν δεσμευμένα …. Εμείς θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε με αυστηρότητα τις κυρώσεις οι οποίες παραμένουν σε ισχύ» συμπλήρωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.