Παράταση στις διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Παράταση στις διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Έκθεση της ΙΑΕΑ αναφέρει πως η Τεχεράνη έχει συμμορφωθεί με τους βασικούς άξονες της συμφωνίας που είχε συναφθεί με την Ομάδα 5+1.

Τουλάχιστον ως τον Μάρτιο και πιθανώς ως και τις αρχές Ιουλίου θα παραταθούν τελικά οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ιράν και της Ομάδας 5+1 (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία) που θα καθορίσουν το πλαίσιο της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι δήλωσε ότι το Ιράν και οι έξι μεγάλες δυνάμεις σημείωσαν ουσιαστική πρόοδο προς την επίτευξη μιας οριστικής συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, όμως παρά τις νέες ιδέες που παρουσιάστηκαν, οι συνομιλίες θα εξακολουθήσουν να είναι δύσκολες και τους επόμενους μήνες.

«Γι’ αυτό λέμε ότι έχουμε στη διάθεσή μας λίγους μήνες πριν την επίτευξη του κοινού μας στόχου: ενός πλαισίου για μια συμφωνία, οι λεπτομέρειες της οποίας θα πρέπει να συμπληρωθούν αργότερα», είπε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, προσθέτοντας ότι οι συζητήσεις δεν μπορούν να συνεχιστούν επ’ αόριστον. «Παρά την καλή και πολύ εποικοδομητική ατμόσφαιρα των διαπραγματεύσεων, δυστυχώς δεν φτάσαμε τόσο μακριά όσο ελπίζαμε και ήλπιζα».

«Σημειώθηκε σημαντική πρόοδος», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ από τη Βιέννη, λέγοντας κι εκείνος ότι αναμένει πως σε τρεις ή τέσσερις μήνες οι δύο πλευρές θα συμφωνήσουν «στις βασικές αρχές» του τελικού κειμένου.

Σύμφωνα πάντως με την τελευταία έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) το Ιράν έχει μειώσει τα αποθέματά του σε χαμηλού εμπλουτισμού φυσικό ουράνιο και έχει προχωρήσει και σε άλλες ενέργειες για να συμμορφωθεί με τους όρους της περσινής προσωρινής συμφωνίας που σύναψε με τις μεγάλες δυνάμεις για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Η Υπηρεσία ελέγχει αν το Ιράν συμμορφώνεται με τους όρους της προσωρινής συμφωνίας που συνήφθη τον Νοέμβριο του 2013. Βάσει αυτής, η Τεχεράνη συμφώνησε να σταματήσει το μεγαλύτερο μέρος της πυρηνικής του δραστηριότητας με αντάλλαγμα την άρση κάποιων κυρώσεων. Παράλληλα δεσμεύθηκε να περιορίσει το απόθεμά του σε χαμηλού εμπλουτισμού φυσικό ουράνιο.

Η εμπιστευτική έκθεση της ΙΑΕΑ, η οποία έχει περιέλθει στην κατοχή του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς, αναφέρει ότι το απόθεμα του Ιράν πλέον ανέρχεται σε λιγότερα από 7.400 κιλά, κάτω από το όριο που συμφωνήθηκε πέρυσι.