Παράταση στο ψαλίδι: Το ύψος των αναδρομικών ήταν μεγαλύτερο από το ποσό της επικουρικής

Παράταση στο ψαλίδι: Το ύψος των αναδρομικών ήταν μεγαλύτερο από το ποσό της επικουρικής

Δεν τα υπολόγισαν καλά στο ΥΠΟΙΚ και το ποσό της αναδρομικής παρακράτησης είναι μεγαλύτερο από το μηνιαίο ποσό της επικουρικής. 

Επιπρόσθετη μείωση που θα επιβληθεί σε περίπου 250.000 επικουρικές συντάξεις και με όριο τα 50 ευρώ το μήνα, θα εφαρμοστεί από το Νοέμβριο. Το “ψαλίδι” θα συνεχιστεί έως ότου παρακρατηθούν από τους συνταξιούχους οι ανδρομικές μειώσεις που ισχύουν από τον Ιούνιο.

Οι σχετικές περικοπές, που αρχικά είχε προγραμματισθεί να ολοκληρωθούν μέχρι το Δεκέμβριο του 2016, τελικά θα διαρκέσουν μέχρι και τα μέσα του 2017 και θα αποφέρουν στο εθνικό ταμείο περί τα 170 εκτα. ευρώ. 

Οι περικοπές θα ξεκινήσουν από τον Νοέμβριο και θα διαρκέσουν μέχρι οι συνταξιούχοι να «εξοφλήσουν» τις αναδρομικές μειώσεις που ισχύουν από τον Ιούνιο, ενώ δεν θα γίνουν βάσει της αρχικής πρότασης Κατρούγκαλου για μείωση 10%.

Ο νόμος 4387 προβλέπει ότι οι αναδρομικές μειώσεις θα κρατούνταν από τρείς συντάξεις, του Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου. Σε αυτή την περίπτωση οι επικουρικές που ήταν 250 ευρώ και μειώθηκαν στα 120 ευρώ (περικοπή της τάξης των 130 ευρώ) θα έφταναν να μηδενιστούν καθώς το ύψος των αναδρομικών περικοπών θα ξεπερνούσε το ποσό της επικουρικής.

Με διάταξη που προωθεί το υπουργείο Εργασίας, δεν έχει όμως κατατεθεί στη Βουλή, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εφαρμοστεί από το ΕΤΕΑ, προβλέπεται και για τον ιδιωτικό τομέα η εφαρμογή της τροπολογίας Χουλιαράκη, η οποία ορίζει πως κάθε δόση αναδρομικών “δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1/10 του ακαθάριστου ποσού της μηνιαίας σύνταξης”.

Συνεπώς, η κάθε δόση για τα αναδρομικά των μειώσεων στις επικουρικές δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το 10% της νέας επικουρικής σύνταξης. Θα υπάρχει ωστόσο ελάχιστο ύψος δόσης στα 50 ευρώ.

Για παράδειγμα, συνταξιούχος θα είχε για τους μήνες Ιούνιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο αναδρομική μείωση 390 ευρώ που θα έπρεπε να παρακρατηθούν ισόποσα από τις επικουρικές Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου. Δηλαδή θα έπρεπε να γίνει αναδρομική μείωση 130 ευρώ σε μηνιαία επικουρική σύνταξη των 120 ευρώ! Για το λόγο αυτό το κύμα των περικοπών από τρείς μήνες που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός, τελικά θα διαρκέσει σε κάποιες περιπτώσεις έως και οκτώ, με το πλαφόν να “κλειδώνει” στα 50 ευρώ το μήνα.

Την ίδια ώρα, οι υπολογισμοί και πάλι δε βγαίνουν…

Χρηματοδότηση από το ΑΚΑΓΕ (Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης των Γενεών), προκειμένου να καλύψει μέρος από του συνεχώς διευρυνόμενο έλλειμμά του φαίνεται να αναζητά το ΙΚΑ και, σα να μην έφτανε αυτό, για να ανταποκριθεί στην έγκαιρη καταβολή των συντάξεων θα πρέπει να προχωρήσει σε παύση πληρωμών προς τρίτους, για τους οποίους εισπράττει εισφορές και οφείλει να πληρώνει (πχ ΕΟΠΥΥ, ΕΤΕΑ ή ΟΑΕΔ).

Ωστόσο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωσή του το Ίδρυμα βεβαιώνει ότι δεν θα προβεί σε αίτημα ταμειακής διευκόλυνσης (εσωτερικού δανεισμού) για την καταβολή των συντάξεων μηνός Οκτωβρίου 2016, όπως δεν χρειάστηκε ταμειακή διευκόλυνση και για την καταβολή των συντάξεων μηνός Σεπτεμβρίου 2016. Όπως διευκρινίζει η διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, «λόγω της βελτιωμένης πορείας είσπραξης των εσόδων του».   Συγκεκριμένα, με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με τη χρηματοδότησή του, η διοίκηση του Ιδρύματος ανακοινώνει ότι τα έσοδα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, για το οκτάμηνο του έτους 2016, αυξήθηκαν κατά 345,70 εκατ. ευρώ ή κατά ποσοστό 4,96%, σε σχέση με τα έσοδα του οκταμήνου του έτους 2015.

Τέλος, σχετικά με το αίτημα επιχορήγησης από τον λογαριασμό ΑΚΑΓΕ, η διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ αναφέρει ότι τα ελλείμματα των ασφαλιστικών Ταμείων καλύπτονται από την κρατική επιχορήγηση και από τον ανωτέρω ειδικό λογαριασμό. Τονίζεται δε ότι το έλλειμμα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ -ήδη γνωστό από τον Δεκέμβριο του 2015, όταν εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός-, βαίνει μειούμενο, λόγω και της αύξησης των εσόδων του Ιδρύματος.