«Παράθυρο» αύξησης επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας

«Παράθυρο» αύξησης επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας
MOSCOW, RUSSIA - MARCH 22: Russian ruble coins are displayed in Moscow, Russia on March 22, 2022. Sefa Karacan / Anadolu Agency (Photo by SEFA KARACAN / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Photo: AFP
Αυστηρότερες νομισματικές συνθήκες προανήγγειλε η Μόσχα, με τα επιτόκια να μένουν -προς το παρόν- αμετάβλητα στο 16%.

Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια, αλλά προειδοποίησε να πιθανή αύξησή τους τους επόμενους μήνες με στόχο την καταπολέμηση του πληθωρισμού.

Αφού ανακοίνωσε ότι διατηρεί τα επιτόκια στο 16%, η τράπεζα έσπευσε να διευκρινίσει ότι ο ρωσικός πληθωρισμός σταμάτησε να μειώνεται ενώ η εγχώρια ζήτηση για αγαθά και υπηρεσίες αυξάνεται ταχύτερα από την ικανότητα της οικονομίας να ανταποκριθεί (που είναι πληθωριστική).

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη εκτίμηση της 3ης Ιουνίου, ο ετήσιος πληθωρισμός στη Ρωσία διαμορφώθηκε στο 8,1% από 7,8% στο τέλος Απριλίου, ανέφερε η κεντρική τράπεζα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εδωσε, κατόπιν, ένα σαφές μήνυμα ότι τα επιτόκια ενδέχεται να αυξηθούν σύντομα, λέγοντας: «Η Τράπεζα της Ρωσίας διατηρεί ανοιχτή την προοπτική αύξησης του βασικού επιτοκίου στην προσεχή συνεδρίασή της. Επιπλέον, η επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο θα απαιτήσει σημαντικά μεγαλύτερη περίοδο διατήρησης αυστηρών νομισματικών συνθηκών στην οικονομία απ’ ό,τι προβλεπόταν τον Απρίλιο».

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Τράπεζας της Ρωσίας, και «δεδομένης της κατεύθυνσης της νομισματικής πολιτικής, ο ετήσιος πληθωρισμός θα επιστρέψει στον στόχο το 2025 και στη συνέχεια θα σταθεροποιηθεί κοντά στο 4%».