Παράθυρο για αλλαγές στη συμφωνία του Brexit από τη Γερμανία

Παράθυρο για αλλαγές στη συμφωνία του Brexit από τη Γερμανία
epa07187535 British Prime Minister Theresa May makes a statement as she arrives at the European council to meet European Union Council President Donald Tusk in Brussels, Belgium, 24 November 2018. The British Prime Minister and EU Commission president Juncker meet to discuss the future ties between the UK and the European Union, one day ahead of a special meeting of the European Council on Britain leaving the EU under Article 50, also dubbed the 'Brexit'. EU27 leaders will meet to endorse the draft Brexit withdrawal agreement and to approve the draft political declaration on future EU-UK relations on 25 November 2018, the European Council announced in its calendar. EPA/OLIVIER HOSLET

Είναι αδύνατον να αποκλειστεί ένα Brexit χωρίς συμφωνία, γράφει η Βρετανίδα πρωθυπουργός σε απάντησή της σε επιστολή του ηγέτη των Εργατικών.

Πρέπει να γίνει συζήτηση για το άνοιγμα ξανά της συμφωνίας για την προγραμματισμένη έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά μόνο εάν όλες οι χώρες της ΕΕ υποστηρίζουν αυτή την κίνηση, σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Χάικο Μάας είπε σε συνέντευξή του στο ZDF: «Στο τέλος, θα υπάρξει το ερώτημα, εάν θα ανοιχθεί ξανά η συμφωνία, κάτι που χρειάζεται τη συμφωνία όλων των 27 μελών κρατών. Αυτό σημαίνει ότι όλοι πρέπει να συμφωνούν. Αυτό πρέπει να συζητήσουμε σήμερα».

Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου, την Τετάρτη η Ανγκελα Μέρκελυπογράμμισε σε βουλευτές ότι «είναι σαφές πως δεν μπορεί να γίνει επαναδιαπραγμάτευση».

Υπενθυμίζεται πως την Πέμπτη η πρωθυπουργός της Βρετανίας υποστήριξε πως «είναι αδύνατον για την κυβέρνηση να αποκλείσει ένα Brexit χωρίς συμφωνία», σε απάντησή της σε προηγούμενη ανοιχτή επιστολή του ηγέτη των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, στην οποία υποστηρίζει ότι η συμμετοχή του στις διακομματικές συνομιλίες για συναίνεση για το Brexit προϋποθέτει αποκλεισμό ενός τέτοιου ενδεχόμενου.

Η Ντάουνινγκ Στριτ ανακοίνωσε την απάντηση της πρωθυπουργού στην οποία εκφράζει απογοήτευση για την άρνηση του Κόρμπιν να συμμετάσχει στη διαδικασία αναζήτησης συναινέσεων για τον τρόπο αποχώρησης, τον καλεί για μία ακόμη φορά να προσέλθει και εξηγεί τους λόγους για τους οποίους είναι αδύνατον στην κυβέρνησή της να εκπληρώσει τους όρους που θέτει.

Σύμφωνα με το άρθρο 50, η Βρετανία θα αποχωρήσει από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία, στις 29 Μαρτίου, εκτός εάν το κοινοβούλιο είτε εγκρίνει μία συμφωνία με τις Βρυξέλλες ή εάν το Ηνωμένο Βασίλειο ανακαλέσει την ισχύ του σχετικού άρθρου και επιλέξει να παραμείνει στην Ένωση μόνιμα, ανατρέποντας το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, αναφέρεται στην επιστολή.

«Πιστεύω ότι θα ήταν λάθος να αναιρέσουμε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος» γράφει η Μέι και εκτιμά ότι η Ε.Ε. δεν επιτρέπει παράταση της παραμονής της χώρας ως μέλος απλά και μόνο για να επιτρέψει περαιτέρω συζητήσεις για το Brexit.

«Ως πολιτικοί έχουμε την ευθύνη όχι απλά να λέμε τι δεν θέλουμε, αλλά επίσης να εξηγούμε πως μπορούμε να το πετύχουμε» αναφέρει και καταλήγει: «Πάντα πίστευες στην σημασία του διαλόγου στην πολιτική. Πιστεύεις πραγματικά ότι, αποκλείοντας στον εαυτό σου την συμμετοχή στις συνομιλίες, είναι σωστό να ζητάς από τους βουλευτές σου να μην αναζητούν λύσεις με την κυβέρνηση;»

Υπενθυμίζεται πως ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν έστειλε επιστολή προς τους βουλευτές του, με την οποία τους ζητά να μην συμμετέχουν στις συνομιλίες που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση με όλα τα κόμματα και τις ομάδες βουλευτών για μία συναίνεση στο Brexit, μέχρι να αποκλειστεί η πιθανότητα μιας αποχώρησης χωρίς συμφωνία.