Παρελθόν θα αποτελεί σύντομα η φόρτιση κινητών

Παρελθόν θα αποτελεί σύντομα η φόρτιση κινητών
2 phones charging by wallsocket

Φανταστείτε να μη χρειάζεται να ανησυχήσετε ποτέ ξανά επειδή η μπαταρία του κινητού σας είναι αφόρτιστη.

Με τη μετατροπή των ραδιοκυμάτων σε ενέργεια αναπλήρωσης της μπαταρίας, τα κινητά τηλέφωνα που είναι εξοπλισμένα με ειδικούς δέκτες μπορούν κυριολεκτικά να αντλούν ενέργεια από τον αέρα.

Αυτό δεν απέχει πολύ από το να συμβεί – η τεχνολογία πρόκειται να κυκλοφορήσει εντός ολίγων μηνών.

Εταιρείες όπως η Energous, η Nikola Labs και κάποιες άλλες έχουν διαφορετικούς τρόπους που το επιτυγχάνουν, αλλά η τεχνολογία τους λειτουργεί ουσιαστικά με τον ίδιο τρόπο: Ειδικές κεραίες συγκεντρώνουν τα ραδιοκύματα και τα σήματα ασύρματου δικτύου σε χαμηλής ισχύος ενέργεια στο πίσω μέρος του τηλεφώνου σας. Ένας δέκτης στο τηλέφωνό σας μετατρέπει στη συνέχεια αυτή την ενέργεια σε συνεχές ρεύμα που μπορεί να φορτίσει την μπαταρία.

Η ασύρματη τεχνολογία φόρτισης υπάρχει εδώ και χρόνια, με τη μορφή των ασύρματων επιφανειών φόρτισης, ακόμη και κάποιων επίπλων της Ikea. Αλλά θα πρέπει να έχετε το τηλέφωνό σας στην επιφάνεια για να το φορτίσετε, καθιστώντας την τεχνολογία ελάχιστα πιο βολική και αισθητικά ευχάριστη από τη φόρτιση σε πρίζα τοίχου.

Η ασύρματη φόρτιση μεγάλης απόστασης πάντα θεωρείτο πολύ επικίνδυνη. Αν βρεθείτε ανάμεσα στο τηλέφωνό σας και το φορτιστή, είναι πιθανό να πάθετε ηλεκτροπληξία.

Αλλά με την εκμετάλλευση της ενέργειας που έχει ήδη αποσταλεί προς και από το τηλέφωνό σας – τα ραδιοκύματα – μπορείτε να φορτίζετε το τηλέφωνό σας από απόσταση χωρίς να ανησυχείτε για το ενδεχόμενο ηλεκτροπληξίας.

Η Energous σχεδιάζει να κυκλοφορήσει ασύρματους φορτιστές και θήκες κινητών τηλεφώνων στα τέλη του 2016, που θα σας επιτρέπουν να φορτίζετε το τηλέφωνό σας από απόσταση έως 7 μέτρα. Η εταιρεία παρουσίασε την τεχνολογία στο φετινό Consumer Electronics Show στο Λας Βέγκας, κερδίζοντας δύο «Best in Show» βραβεία και τρεις ακόμα τιμητικές διακρίσεις.

Σε απόσταση μέχρι ενάμιση μέτρο, οι πομποί της εταιρείας φορτίζουν τα κινητά τηλέφωνα με την ίδια ταχύτητα όπως ένας φορτιστής τοίχου. Σε απόσταση έως 3 μέτρα, η ταχύτητα μειώνεται στα επίπεδα φόρτισης του USB. Και σε απόσταση μέχρι 5 μέτρα, η μπαταρία σας θα φορτίζει «στάγδην».

Αλλά αυτό που κάνει την Energous ιδιαίτερα συναρπαστική είναι ο ισχυρισμός ότι έχει υπογράψει συμφωνία με μια «κορυφαίου επιπέδου» εταιρεία τεχνολογίας που θα εγκαθιστά τους ασύρματους δέκτες στις ίδιες τις συσκευές (δίχως να απαιτείται θήκη).

Η Nikola Labs, η οποία έκλεψε την παράσταση στο TechCrunch φέτος με την τεχνολογία επέκτασης της μπαταρίας των smartphone, χρησιμοποιεί κάπως διαφορετική τεχνολογία για να εφαρμόσει μια παρόμοια ιδέα. Σε αντίθεση με την Energous, η οποία απαιτεί μια ειδική συσκευή αποστολής σημάτων για να σταλεί η ενέργεια στο τηλέφωνό σας, οι θήκες των κινητών της Nikola Labs εκμεταλλεύονται και ανακυκλώνουν την αχρησιμοποίητη ενέργεια του τηλεφώνου σας κατά την αναζήτηση για κεραίες κινητής τηλεφωνίας και δίκτυα Wi-Fi.

Με κανονική χρήση, οι θήκες της Nikola Labs στην πραγματικότητα δεν φορτίζουν το τηλέφωνό σας – βοηθούν να παραταθεί η διάρκεια ζωής της μπαταρίας σας κατά περίπου ένα τρίτο. Αλλά αν βρεθείτε κοντά σε ένα ασύρματο δίκτυο, το τηλέφωνό σας αρχίζει να φορτίζει με τον τρόπο που λειτουργούν οι πομποί της Energous.

Οι θήκες της Nikola Labs θα κυκλοφορήσουν αργότερα φέτος, αλλά όσοι υποστηρίξουν την εκστρατεία Kickstarter χρηματοδότησης της εταιρείας θα μπορούν να την λάβουν νωρίτερα.