Παρέμβαση από τον «Big Short»: Γιατί δεν μπορεί να υπάρξει κρίση όπως αυτή του 2008

Παρέμβαση από τον «Big Short»: Γιατί δεν μπορεί να υπάρξει κρίση όπως αυτή του 2008
A person on the floor of the New York Stock Exchange (NYSE) watches TV screens on July 27, 2022. - US Federal Reserve on Wednesday again raised the benchmark interest rate by three-quarters of a percentage point in its ongoing battle to tamp down raging price pressures that are squeezing American families. (Photo by TIMOTHY A. CLARY / AFP) Photo: AFP
Ωστόσο, «τα παραδείγματα αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου», λέει ο Steven Eisman

Ο διαχειριστής χαρτοφυλακίου του Ομίλου Neuberger Berman, Steven Eisman, ο οποίος είχε λάβει θέση «short» και κερδίσει πολλά χρήματα στα στεγαστικά δάνεια υψηλού κινδύνου ακριβώς πριν από την παγκόσμια οικονομική κρίση, βλέπει αλλαγές στην αγορά, εν μέσω υψηλότερων επιτοκίων, με νέους ηγέτες να αντικαθιστούν τις μεγάλες εταιρείες που κυριάρχησαν στο επενδυτικό τοπίο την περασμένη δεκαετία.

«Τα παραδείγματα αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου», λέει ο Eisman στο τελευταίο επεισόδιο του podcast του Odd Lots. «Μερικές φορές αυτά τα παραδείγματα αλλάζουν βίαια, και μερικές φορές αυτά τα παραδείγματα αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου, επειδή οι άνθρωποι δεν εγκαταλείπουν εύκολα τα παραδείγματά τους. Και νομίζω ότι διανύουμε μια τέτοια περίοδο».

Οι νέοι νικητές μπορεί να είναι εταιρείες που συνδέονται με την «επαναφορά του βιομηχανικού κόσμου στις Ηνωμένες Πολιτείες» και την πράσινη μετάβαση, αναφέρει ο Eisman. Τα λόγια του χρησιμεύουν ως προειδοποίηση σε μια εποχή που οι προσδοκίες για επιβράδυνση στον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δίνουν νέα πνοή σε περιουσιακά στοιχεία που συντρίφθηκαν πέρυσι. «Ορισμένες από αυτές τις μετοχές ανεβαίνουν κατά 50% έως 60%» λέει ο Eisman. «Είναι εκπληκτικό».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για να θεμελιώσει τη λογική του, ο Eisman επικαλείται το βιβλίο του Τόμας Κουν «The Structure of Scientific Revolutions» του 1962 για να εξηγήσει την ενίοτε καταστροφική και παρατεταμένη διαδικασία με την οποία ένα καθεστώς αντικαθίσταται από ένα άλλο: «Όταν ο Αϊνστάιν δημιούργησε τη θεωρία της σχετικότητας, για παράδειγμα… δεν είπαν “Ω, περιμέναμε τον Αϊνστάιν, δόξα τω Θεώ, τώρα μπορούμε να απαλλαγούμε από τον Νεύτωνα”. Ξέρετε, χρειάστηκαν αρκετά χρόνια για να συνειδητοποιήσουν οι άνθρωποι ότι αυτή ήταν μια καλύτερη θεωρία. Νομίζω ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει στις αγορές».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Eisman περιγράφει προηγούμενες αλλαγές παραδείγματος, συμπεριλαμβανομένης της μετάβασης από μεγάλους ομίλους όπως η General Electric Co τη δεκαετία του 1990 στις εταιρείες τεχνολογίας της φούσκας dotcom και των χρηματοοικονομικών μετοχών των αρχών της δεκαετίας του 2000. Η κυριαρχία των τραπεζών κατέρρευσε το 2008, αλλά ακόμη και τότε, σημειώνει, ορισμένα οικονομικά ονόματα μεγάλωσαν το 2009 και το 2010. Τελικά, λέει, μια παρατεταμένη περίοδος χαμηλών επιτοκίων μετατόπισε την εστίαση των επενδυτών υπέρ των μετοχών ανάπτυξης όπως η Amazon.com Inc.

«Όταν τα επιτόκια είναι μηδενικά, πληρώνεσαι για να κερδοσκοπείς» λέει ο Eisman. «Οι άνθρωποι πάντα αναζητούν την επόμενη Amazon.  

«Το 2010 έως τις αρχές του 2022, αν ήσασταν μια εταιρεία που δεν είχε κέρδη αλλά ισχυρή αύξηση εσόδων, ο κόσμος ονειρευόταν. Όταν όμως η αύξηση των εσόδων επιβραδύνεται, οι άνθρωποι σταματούν να ονειρεύονται το όνειρο. Ο συνδυασμός αυτού με υψηλότερα επιτόκια και ο μηχανισμός προεξόφλησης συντρίβει τις μετοχές» λέει ο Eisman.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε κάποιο βαθμό, το αν θα δούμε μια αλλαγές στην κορυφή της αγοράς θα εξαρτηθεί από τη Fed. «Αν o Powell μεταβάλει τα επιτόκια, νομίζω ότι θα έχουμε αλλαγή παραδείγματος. Αν τα μειώσει, θα επιστρέψουμε σε αυτό που ήμασταν, που είναι οι μετοχές ανάπτυξης… Νομίζω ότι θα τις αφήσει εκεί και μετά θα έχουμε μια αλλαγή παραδείγματος», λέει ο Eisman.

Ο Eisman λέει ότι βλέπει ελάχιστες πιθανότητες επανάληψης της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 με την πλειονότητα των αμερικανικών τραπεζών να έχουν πλέον πολύ λιγότερο μόχλευση από ό,τι πριν. «Νομίζω ότι το 2000 και το 2008 για ορισμένους επενδυτές είναι σαν το PTSD», λέει ο Eisman. «Τα οικονομικά είναι περίπλοκα. Δεν υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στον Πλανήτη Γη που καταλαβαίνουν πραγματικά πόσο έχει αλλάξει η οικονομική δομή των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης».

Ένας τομέας όπου υπάρχει πολύ μετατραυματικό στρες είναι η στέγαση, αλλά ακόμη και εδώ ο Eisman δεν βλέπει την πρόσφατη άνοδο των επιτοκίων να πυροδοτεί το είδος των εκκαθαρίσεων και των πωλήσεων που συνέβησαν πριν από περίπου 15 χρόνια: «Όσο οι άνθρωποι απασχολούνται, δεν πρόκειται να πουλήσουν το σπίτι τους. Και η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή».

«Τώρα μπορεί να συμβεί κάτι κακό, ξέρετε, θα μπορούσαμε να έχουμε ύφεση», προσθέτει. «Αλλά η αίσθησή μου είναι ότι θα έχουμε μια παλιομοδίτικη ύφεση. Δεν πρόκειται να έχουμε κάποια κατάρρευση, όπως συνέβη το ’08». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: