Κέρδη-ρεκόρ για το 2022 ανακοίνωσε ο πετρελαϊκός κολοσσός BP

Κέρδη-ρεκόρ για το 2022 ανακοίνωσε ο πετρελαϊκός κολοσσός BP
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η BP ανακοίνωσε πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών 2,75 δισεκατομμυρίων δολαρίων

Κέρδη-ρεκόρ ανακοίνωσε για τη χρήση του 2022 την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου ο πετρελαϊκός κολοσσός BP, καθώς οι τιμές των ορυκτών καυσίμων εκτινάχθηκαν στα ύψη μετά την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ειδικότερα, ο βρετανικός ενεργειακός γίγαντας παρουσίασε υποκείμενο κέρδος κόστους αντικατάστασης, που χρησιμοποιείται ως δείκτης καθαρού κέρδους, 27,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για το 2022, έναντι 12,8 δισ. δολ. το 2021.

Η BP είπε ότι το προηγούμενο ετήσιο ρεκόρ κερδών της ήταν 26,3 δισεκατομμύρια δολάρια το 2008. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Refinitiv ανέμεναν καθαρά κέρδη 27,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το έτος 2022. Για το δ’ τρίμηνο, η BP σημείωσε καθαρά κέρδη 4,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ξεπερνώντας οριακά τις προσδοκίες των αναλυτών για 4,7 δισεκατομμύρια δολάρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η BP ανακοίνωσε πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών 2,75 δισεκατομμυρίων δολαρίων, την οποία θα ολοκληρώσει πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του α’ τριμήνου του 2023 στις αρχές Μαΐου. Αύξησε επίσης το μέρισμά της κατά 10%, στα 6,61 σεντ ανά κοινή μετοχή.

Επίσης, οι μετοχές της BP αυξήθηκαν κατά 0,8% σε ετήσια βάση.

Μιλώντας στο «Squawk Box Europe» του CNBC την Τρίτη, ο διευθύνων σύμβουλος της BP Bernard Looney περιέγραψε τα κέρδη ως «καλό σύνολο αποτελεσμάτων». «Πρώτον, ελπίζω να μπορείτε να δείτε μια εταιρεία που αποδίδει καλά, και αποδίδει ενώ μεταμορφώνεται. Είχαμε την υψηλότερη λειτουργική αξιοπιστία στην ιστορία μας, είχαμε το χαμηλότερο κόστος παραγωγής τα τελευταία 16 χρόνια, επομένως η ίδια η επιχείρηση λειτουργεί πολύ καλά», είπε.

«Δεύτερον, ανακοινώνουμε επενδύσεις έως και 8 δισ. δολ. για την ενεργειακή μετάβαση την επόμενη και έως και 8 δισεκατομμύρια δολάρια επιπλέον σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο για την υποστήριξη της ενεργειακής ασφάλειας και της οικονομικής προσιτότητας της ενέργειας αυτή τη δεκαετία», πρόσθεσε. «Τρίτον, θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι θα επιστρέψουμε κέρδη στους μετόχους μας».

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η BP ακολουθεί την Big Oil, σε ό,τι αφορά τα κέρδη.Η βρετανική Shell σημείωσε την Πέμπτη κέρδη 40 δισεκατομμύρια δολάρια. Πριν από αυτό, ο αμερικανικός πετρελαϊκός κολοσσός Exxon Mobil ανέφερε κέρδη 56 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το 2022. Τα κέρδη της Chevron το 2022 ανήλθαν σε 36,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι μεγαλύτερες εταιρείες ορυκτών καυσίμων της Δύσης αναμένεται να έχουν συνολικά κέρδη σχεδόν 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το έτος, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ενεργειακό τρίλημμα»

Τα τελευταία τρίμηνα, στελέχη της Big Oil προσπάθησαν να υπερασπιστούν τα αυξανόμενα κέρδη τους, λέγοντας ότι η αναστάτωση στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία επιβεβαίωσε τη σημασία της επίλυσης του «ενεργειακού διλήμματος».

Η BP, η οποία το 2020 εξέφρασε τη φιλοδοξία της να γίνει πράσινη «μέχρι το 2050 ή νωρίτερα», προέβλεψε πρόσφατα ότι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα αποτελέσουν δραματικά μικρότερο μέρος του παγκόσμιου ενεργειακού μείγματος μέχρι τα μέσα του αιώνα.

Στην τελευταία της ετήσια ενεργειακή έκθεση, που δημοσιεύθηκε στις 30 Ιανουαρίου, η εταιρεία είπε ότι βλέπει το μερίδιο των ορυκτών καυσίμων ως πρωτογενούς πηγής ενέργειας να μειώνεται από 80% το 2019 σε μεταξύ 55% και 20% έως το 2050.  

Πάντως, το ευρύ φάσμα των αποτελεσμάτων αντανακλά πολλές πιθανές διαδρομές για την ενεργειακή μετάβαση. Ωστόσο, σε καθένα από τα σενάρια της BP, ο ρυθμός με τον οποίο οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας εισέρχονται στο παγκόσμιο ενεργειακό σύστημα είναι «γρηγορότερος από οποιοδήποτε προηγούμενο καύσιμο στην ιστορία», ανέφερε η έκθεση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: