«Θα πεθάνουμε σαν μάρτυρες»

«Θα πεθάνουμε σαν μάρτυρες»

Οπλισμένοι και επικίνδυνοι οι δύο δράστες – Σε εξέλιξη η ομηρία, 80.000 αστυνομικοί στους δρόμους για τα αδέλφια που σκόρπισαν τον θάνατο στη Γαλλία.

Τελευταία ενημέρωση: 13:54

Η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι είναι σχεδόν βέβαιος ο εντοπισμός των δύο καταζητούμενων δραστών της επίθεσης στα γραφεία της εβδομαδιαίας σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo στο Παρίσι σε βιομηχανική μονάδα της βόρειας Γαλλία, όπου σύμφωνα με αστυνομικές πηγές βρίσκεται σε εξέλιξη υπόθεση ομηρίας. «Είμαστε σχεδόν βέβαιοι ότι αυτά τα δύο άτομα βρίσκονται μέσα σε αυτό το κτίριο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Πιέρ-Ανρί Μπραντέ.

Οι δύο αδελφοί Κουασί, Γάλλοι υπήκοοι αλγερινής καταγωγής, διαφεύγουν τη σύλληψη μετά την επίθεση με τους 12 νεκρούς στην εφημερίδα και σύμφωνα με την αστυνομία είναι «οπλισμένοι και επικίνδυνοι».

Νωρίτερα σήμερα, πηγή της αστυνομίας ανακοίνωσε ότι ένας άνθρωπος είναι όμηρος στα χέρια των αδελφών Κουασί σε τυπογραφείο που βρίσκεται στην βιομηχανική ζώνη της πόλης Νταμαρτέν-αν-Γκελ, σε απόσταση 40 περίπου χιλιομέτρων βορειο-ανατολικά του Παρισιού. Προηγήθηκε ανταλλαγή πυρών κατά τη διάρκεια καταδίωξης κλεμμένου οχήματος στο οποίο επέβαιναν δύο ύποπτοι, έγινε γνωστό από συγκλίνουσες πηγές.

Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα του Παρισιού διαψεύδει την πληροφορία που μεταδόθηκε πριν από λίγο, σύμφωνα με την οποία, ένας άνθρωπος σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής πυροβολισμών στο Νταμαρτέν-αν-Γκελ. Νωρίτερα το ραδιοφωνικό δίκτυο ανέφερε ότι ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και πολλοί τραυματίσθηκαν κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών μετά τη σύλληψη ομήρων στο Νταμαρτέν-αν-Γκελ.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές υπάρχει επίσης «σχέση» μεταξύ των δύο τζιχαντιστών και του υπόπτου της επίθεσης με πυρά χθες στο Μονρούζ, νοτίως του Παρισιού. Οι γαλλικές αρχές θεωρούσαν αρχικά ότι δεν υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στις δύο υποθέσεις, αν και οι έρευνες ανατέθηκαν και στις δύο περιπτώσεις σε ειδικούς αντιτρομοκρατικούς εισαγγελείς του Παρισιού.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ επιβεβαιώνει ότι αστυνομική επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη στην κωμόπολη Νταμαρτέν-αν-Γκελ, σε απόσταση 40 χιλιομέτρων από το επίκεντρο των ερευνών. «έχουμε ενδείξεις για την παρουσία εκεί των τρομοκρατών που θέλουμε συλλάβουμε», δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Παρίσι.
Πέντε ελικόπτερα υπερίπτανται της γαλλικής κωμόπολης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Le Figaro, οι ύποπτοι εγκατέλειψαν το αυτοκίνητο Renault Clio και έκλεψαν ένα όχημα μάρκας Peugeot.

Οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει την πόλη.

Στο μεταξύ αποφασίστηκε να γίνει Ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής με θέμα την τρομοκρατία στις 12 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. «Μίλησα με τον πρόεδρο (της Γαλλίας Φρανσουά) Ολάντ χθες το βράδυ, και έχω την πρόθεση να εκμεταλλευθώ τη σύνοδο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της 12ης Φεβρουαρίου για να τεθεί το θέματα της απάντησης που θα δώσει η Ευρωπαϊκή Ενωση στα προβλήματα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας», δήλωσε ο Ντόναλντ Τουσκ μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον πρωθυπουργό της Λετονίας Λαϊμντότα Στραουζούμα στη Ρίγα.